Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε ο τρίτος μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πράκτορας της Ευρώπης, η γερμανική FTI, προκαλώντας ανησυχία στην αρχή της καλοκαιρινής περιόδου. Τι σημαίνει αυτή η αίτηση πτώχευσης και πώς επηρεάζονται οι ταξιδιώτες;
Κατ’ αρχήν επηρεάζονται, ήδη από αύριο όσα ταξίδια δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, ακυρώνονται ή θα πραγματοποιηθεί μόνο ένα μέρος από αυτά. Στόχος αυτή τη στιγμή είναι να διασφαλιστεί ότι τα ταξίδια που έχουν ήδη ξεκινήσει θα ολοκληρωθούν όπως είχαν προγραμματιστεί, αυτό ανέφερε σήμερα η εταιρεία που υπέβαλε και την αίτηση πτώχευσης.
Ήδη το Σαββατοκύριακο είχε φανεί ότι ναυαγούν οι διαπραγματεύσεις για την αγορά αυτού του ομίλου από τον Αμερικανό επενδυτή.
Οι αριθμοί κρατήσεων το τελευταίο διάστημα είχαν υποχωρήσει σημαντικά και η εταιρεία εμφάνισε και ένα κενό δεκάδων δισεκατομμυρίων που δεν ήταν διατεθειμένος να αναλάβει ο επενδυτής και η κυβέρνηση του Βερολίνου αρνήθηκε να παρέμβει και να δώσει βοήθεια. Είχε υποστηρίξει τον όμιλο αυτό με περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ στη διάρκεια της πανδημίας του χρόνου, αλλά η FTI έχει αποπληρώσει μόνο ένα μέρος από αυτά, μέχρι στιγμής.
Ο όμιλος έχει περίπου 11.000 υπαλλήλους με τζίρο 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι θα φροντίσει να διασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή των ταξιδιωτών.
Σχετικά με το αν θα υπάρξουν ακυρώσεις, θα πρέπει να το δουν και να έρθουν σε επαφή με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες όσοι έχουν κλείσει με τη συγκεκριμένη εταιρεία, γιατί δεν είναι γνωστό τι θα γίνει με τα ταξίδια που δεν έχουν πραγματοποιηθεί και λένε ότι από αύριο θα σταματήσουν να πραγματοποιούνται.
Εκεί παρεμβαίνει βέβαια η ασφάλεια ταξιδιών, η οποία υπάρχει ήδη από το 2018, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να έρθουν σε επαφή με τους με τα τουριστικά γραφεία.
Σε πλήρη εγρήγορση ο μηχανισμός του υπουργείου Τουρισμού
Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκεται ο μηχανισμός του υπουργείου Τουρισμού μετά και τις εξελίξεις που προέκυψαν σήμερα από την αίτηση πτώχευσης του διεθνή οργανωτή ταξιδιών από την Γερμανία, FTI, καθώς βασικό μέλημα είναι η ασφαλής επιστροφή των ξένων ταξιδιωτών που βρίσκονται στην Ελλάδα και έχουν έλθει με τον γερμανικό Tour Operator.
Ήδη το γραφείο του ΕΟΤ στην Γερμανία βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις, ενώ στην Αθήνα το υπουργείο Τουρισμού και η αρμόδια υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με όλους τους εμπλεκόμενους.
Eίναι χαρακτηριστικό ότι σε 7.500 υπολογίζονται οι ξένοι επισκέπτες που βρίσκονται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και έχουν έλθει στην χώρα μας, μέσω του διεθνή οργανωτή ταξιδίων από την Γερμανία FTI, που νωρίτερα σήμερα κατέθεσε αίτηση πτώχευσης.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι 7.500 επισκέπτες που έχουν έλθει μέχρι και σήμερα στην Ελλάδα, θα επιστρέψουν στον τόπο διαμονής τους όταν τελειώσουν τις διακοπές που έχουν προγραμματίσει. Το βέβαιο είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα διαταραχθούν οι διακοπές τους από την αίτηση πτώχευσης του διεθνούς Tour Operator, κι αυτό είναι που τονίζεται από τους εμπλεκόμενους φορείς.
Μάλιστα οι ξενοδόχοι της χώρας που τους φιλοξενούν στην Ελλάδα, με ίδια έξοδα θα φροντίσουν την μεταφορά τους στα ελληνικά αεροδρόμια. Την ίδια στιγμή, χωρίς οικονομική ζημία θα είναι η παρούσα εξέλιξη για τους ξενοδόχους που συνεργάζονται με τον FTI, αφού όπως έχει γίνει γνωστό, τα ξενοδοχεία αυτά έχουν προπληρωθεί για τις μέχρι τώρα αφίξεις των πελατών του FTI.
Aλλωστε ήταν υποψιασμένοι από την περσινή χρονιά οι Έλληνες επαγγελματίες του κλάδου, ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τον συγκεκριμένο οργανωτή ταξιδιών. Ωστόσο υπάρχουν περίπου 300 ξενοδοχεία στην Ελλάδα, στα οποία ο FTI οφείλει συνολικά περί τα 1,8 εκατ. ευρώ, από την προηγούμενη χρονιά.
Πρ. Ξενοδόχων Ρεθύμνης: Τεράστιο το ευρωπαϊκό «λουκέτο» της Γερμανικής FTI, μπορεί να επηρεάσει και άλλες επιχειρήσεις
«Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα τεράστιο ευρωπαϊκό λουκέτο, αυτό μπορεί να λειτουργήσει σαν αλυσίδα και σε υπόλοιπες εταιρείες, σε υπόλοιπες επιχειρήσεις και ξενοδοχειακά συγκροτήματα», επισήμανε ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων Ρεθύμνης, Μανώλης Τσακαλάκης, μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews “Update” και τον Θάνο Σιαφάκα, σε συνέχεια της ανακοίνωσης για κατάθεση αίτησης πτώχευσης, στην οποία προχώρησε νωρίτερα σήμερα (3/6) η εταιρία τουρισμού FTI, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων που είχε η διοίκησή της με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Ενώ πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: «Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. Μάλιστα με το τέλος της περσινής σεζόν του 2023 είχε αφήσει πάρα πολλά υπόλοιπα ανεξόφλητα σε πολλές ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας.
Κάποια στιγμή διαφάνηκε ότι βρέθηκε κάποια λύση. Κάποιοι επενδυτές προσφέρθηκαν να βάλουν χρήματα ούτως ώστε να συνεχίσει να υφίσταται αυτός ο tour operator. Όμως η ζημιά που είχε πάθει το όνομα αυτό καθήλωσε τις κρατήσεις με αποτέλεσμα να μείνουν οι επενδυτές να μη βλέπουν το σωστό αριθμό κρατήσεων και έτσι από ό, τι φαίνεται κρατήθηκαν προς τα πίσω.
Δε θέλησαν να βάλουν παραπάνω χρήματα. Όντως πληρώθηκαν τα περισσότερα ξενοδοχεία και μάλιστα στη φετινή σεζόν οι κρατήσεις για μέχρι αύριο είναι σχεδόν προπληρωμένες εδώ στην Κρήτη. Επομένως, οι πελάτες που είναι εδώ ήδη αυτή τη στιγμή δεν ανησυχούν για το αν θα μείνουν. Με τελευταίες πληροφορίες που έχουμε από τους tour operators είναι πληρωμένα τα ξενοδοχεία και θα έχουν και κανονική επιστροφή (…) Αναμένουμε οδηγίες για το τι θα ισχύει για τις κρατήσεις από 4/6 και μετά (…)
Δυστυχώς αυτούς τους πελάτες που ήταν να έρθουν όλο το υπόλοιπο καλοκαίρι τους έχουμε αυτή την στιγμή με ερωτηματικό. Δεν ξέρουμε αν θα πραγματοποιηθούν τα πακέτα αυτά ή αν θα πρέπει οι ίδιοι οι πελάτες να κανονίσουν τις διακοπές τους σε μια τέτοια περίπτωση. Είναι αλυσίδα το πρόβλημα. Δηλαδή εάν θεωρηθεί ότι αυτή τη στιγμή έχουμε ένα τεράστιο ευρωπαϊκό λουκέτο, αυτό μπορεί να περάσει, να λειτουργήσει σαν αλυσίδα και σε υπόλοιπο σε υπόλοιπες εταιρείες, σε υπόλοιπες επιχειρήσεις και ξενοδοχειακά συγκροτήματα».
Πάντως, ο ίδιος επισήμανε, ανάμεσα σε άλλα: «Προοιωνίζεται μια χρονιά με αρκετούς τουρίστες. Επομένως οι υπόλοιποι tour operators θα καλύψουν το κενό».
πηγή:ertnews.gr

