Πως η εκλογή Trump θα επηρεάσει τις εμπορικές σχέσεις Γερμανίας-Κίνας

Small Flags of China and Germany. Relationships of countries concept.

Κίνα εμπόριο

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ θα υπογραμμίσει την αποφασιστικότητα της Γερμανίας να επιδιώξει εμπορικούς δεσμούς με την Κίνα κατά τη διάρκεια επίσκεψης που ξεκινά την Παρασκευή, αλλά οι εμπορικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες ευνοούν όλο και περισσότερο τις σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας.


Ο Χάμπεκ θα επιδιώξει να εξηγήσει στους Κινέζους αξιωματούχους την πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, μετριάζοντας παράλληλα τον κίνδυνο αντιποίνων από την Κίνα που θα μπορούσαν να βλάψουν τις γερμανικές εξαγωγικές επιχειρήσεις εκεί.


Ήδη, τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ (64 δισεκατομμύρια δολάρια) εμπορίου της Γερμανίας με την Κίνα το πρώτο τρίμηνο του 2024 ήταν λιγότερα από τον συνολικό όγκο των 63 δισεκατομμυρίων ευρώ του εμπορίου ΗΠΑ-Γερμανίας. Αυτό έσπασε μια τάση που έχει κατατάξει την Κίνα ως τον κορυφαίο εμπορικό εταίρο της Γερμανίας για οκτώ συνεχόμενα χρόνια.

Τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή υπογράμμισαν τη μετατόπιση: οι γερμανικές εξαγωγές προς την Κίνα μειώθηκαν κατά 14% τον Μάιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ οι εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά 4,1%.

Η κρίση των ακινήτων, το υψηλό χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες προκλήσεις συμπιέζουν την εγχώρια κινεζική δραστηριότητα, ωθώντας ορισμένους να προτείνουν ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια περίοδο στασιμότητας παρόμοια με τις «χαμένες δεκαετίες» της Ιαπωνίας ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1990.

Ο Maximilian Butek, εκτελεστικός διευθυντής του Γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Ανατολική Κίνα, δήλωσε ότι οι Γερμανοί εμπορικοί εταίροι προς το παρόν παραμένουν δεσμευμένοι σε μια κινεζική αγορά που πιστεύουν ότι θα δει ανάκαμψη της ζήτησης τα επόμενα χρόνια.


«Ωστόσο, εάν η εμπιστοσύνη στον ιδιωτικό τομέα και μεταξύ των καταναλωτών στην Κίνα παραμείνει χαμηλή, είναι πιθανό οι Ηνωμένες Πολιτείες να είναι σε θέση να εδραιωθούν ως ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας», δήλωσε σχετικά με μια πιθανή εδραίωση του ηγετικού ρόλου των ΗΠΑ.

Η αύξηση των γερμανικών εξαγωγών μετριάζεται ήδη από το γεγονός ότι η Κίνα – επί μακρόν πελάτης των οχημάτων, των μηχανημάτων και των φαρμακευτικών προϊόντων της – ανεβαίνει στην κλίμακα της αλυσίδας αξίας και έτσι παράγει η ίδια πιο σύνθετα αγαθά.

Αλλά το μεγαλύτερο ερώτημα είναι πόσο βαθύς θα είναι ο αντίκτυπος από τη δεδηλωμένη πρόθεση της Γερμανίας να μειώσει τη συνολική εμπορική έκθεσή της στην Κίνα, την οποία κατηγόρησε για «αθέμιτες πρακτικές» στο πρώτο έγγραφο στρατηγικής της για την Κίνα πέρυσι.

Πέρα από την επιθυμία του να εμβαθύνει τους δεσμούς του με εταίρους όπως η Νότια Κορέα, το Βερολίνο μέχρι στιγμής ήταν ασαφές σχετικά με τα βήματα πολιτικής για τη μείωση των εξαρτήσεων.

Αλλά ο Juergen Matthes, επικεφαλής της διεθνούς οικονομικής πολιτικής στο Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο IW, είδε την αρχή μιας αλλαγής παραδείγματος μακριά από τη στενή σχέση Κίνας-Γερμανίας που καλλιεργήθηκε από την πρώην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ κατά τη δεκαετία του 2000.

«Ένας αναπροσανατολισμός – επίσης γεωπολιτικά υποκινούμενος – φαίνεται να λαμβάνει χώρα: μακριά από τον αντίπαλο του συστήματος Κίνα και προς τον διατλαντικό εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε.


Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο και ωθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια πιο προστατευτική πορεία αυξάνοντας τους δασμούς στις εισαγωγές από όλους τους προορισμούς, τότε όλα τα στοιχήματα θα είναι μακριά σε αυτό που θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.


Μια έκθεση της συμβουλευτικής εταιρείας Roland Berger αυτό το μήνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα τέτοιο σενάριο θα είχε καταστροφικές συνέπειες για όλες τις μεγάλες οικονομίες, με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες να υποφέρουν ακόμη περισσότερο από την Ευρώπη.


Μακροπρόθεσμα, θα είχε τη δυνατότητα να χωρίσει τον πλανήτη σε δύο αμοιβαία ασύμβατα εμπορικά μπλοκ – μια ακραία μορφή του παγκόσμιου οικονομικού «κατακερματισμού» για τον οποίο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προειδοποιήσει.

Αυτό θα δημιουργούσε έντονες εμπορικές και γεωπολιτικές επιλογές για οικονομίες με εξαγωγικό προσανατολισμό όπως η Γερμανία.


«Ο Trump θα αναγκάσει τους Ευρωπαίους να αποφασίσουν σε ποια πλευρά θέλουν να είναι – με την Κίνα ή με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο παγκόσμιος διευθύνων σύμβουλος του Roland Berger, Stefan Schaible, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Γερμανία θα πρέπει να επιλέξει τον σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο