Πως η Κίνα προσπαθεί να «εκθρονίσει» το δολάριο

FILE PHOTO: U.S. one hundred dollar notes are seen in this picture illustration taken in Seoul February 7, 2011. REUTERS/Lee Jae-Won/File Photo

Κίνα

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αγοράζουν χρυσό και η Κίνα τις ξεπερνάει όλες.

Η bullion binge εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρείας προσπάθειας που καταβάλλουν φέτος οι χώρες για διαφοροποίηση των αποθεματικών τους από το δολάριο, καθώς και των προσπαθειών ορισμένων χωρών να αποδολαριοποιήσουν τις εμπορικές τους σχέσεις με τη διενέργεια συναλλαγών σε τοπικά νομίσματα.

“Με τη ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίζει τον αδηφάγο ρυθμό της μετά από ένα πιο αργό β’ τρίμηνο, αναμένουμε ότι το ετήσιο σύνολο θα προσεγγίσει το περσινό ρεκόρ και υπάρχει μια πιθανότητα να ξεπεράσει αυτό το ποσοστό”, έγραψε το World Gold Council στην έκθεσή του για το τρίτο τρίμηνο σχετικά με την αγορά του πολύτιμου μετάλλου.

Σύμφωνα με το World Gold Council, οι κεντρικές τράπεζες έχουν αγοράσει 800 τόνους χρυσού μέχρι στιγμής φέτος, αυξημένοι κατά 14% σε σχέση με πέρυσι σε αυτό το σημείο. Οι 181 τόνοι από αυτό το σύνολο προέρχονται μόνο από την Κίνα. Η κεντρική τράπεζα της χώρας κατέχει συνολικά 2.192 τόνους.

Το συνολικό ποσό που αγόρασαν οι κεντρικές τράπεζες το τελευταίο τρίμηνο είναι το υψηλότερο του 2023 εν μέσω μιας ήδη ανοδικής χρονιάς για την αγορά χρυσού.

Η ζήτηση για το κίτρινο μέταλλο αυξάνεται καθώς οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τα αποθεματικά τους από το δολάριο ΗΠΑ. Αυτή η τάση, σε συνδυασμό με την προσπάθεια ορισμένων χωρών να αποδολαριοποιήσουν τις εμπορικές τους σχέσεις, έχει ως αποτέλεσμα μια ευρεία απομάκρυνση από το δολάριο το 2023.

Από τότε που οι ΗΠΑ αξιοποίησαν τη δύναμη του δολαρίου για να πλήξουν τη Ρωσία με κυρώσεις, να αποκλείσουν τις τράπεζες της από το σύστημα SWIFT και να παγώσουν δισεκατομμύρια σε συναλλαγματικά αποθέματα μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία, πολλές χώρες το πρόσεξαν και προσπάθησαν να απομακρύνουν τις οικονομίες τους από την εξάρτηση από το αμερικανικό νόμισμα.

Η Κίνα είναι υπέρμαχος της αποδολαριοποίησης, αυξάνοντας τις ανταλλαγές νομισμάτων και τις συμφωνίες με άλλες χώρες χωρίς δολάρια. Το Πεκίνο έχει επίσης μειώσει τις τοποθετήσεις του σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

Αλλά η όρεξη για χρυσό υπερβαίνει τους γεωπολιτικούς ελιγμούς για τον εκθρονισμό του δολαρίου. Οι ράβδοι θεωρούνται συνήθως ως ασφαλές καταφύγιο, επειδή διατηρούν την αξία τους μακροπρόθεσμα. Έτσι, οι επενδυτές συσσωρεύουν χρυσό σε περιόδους αβεβαιότητας – όπως σε περιόδους ύφεσης ή πολέμων – για να προστατευτούν από τον πληθωρισμό ή την υποτίμηση των νομισμάτων.

Πάρτε την Κίνα, η βιασύνη της οποίας προς τον χρυσό οφείλεται επίσης στην εγχώρια αναταραχή, καθώς το γουάν, ο τομέας των ακινήτων και το χρηματιστήριο έχουν υποστεί πλήγμα από την επιβράδυνση της οικονομίας.

Και φέτος, πολλά νομίσματα έχουν δεχθεί πιέσεις μπροστά στον ραγδαία αυξανόμενο παγκόσμιο πληθωρισμό, ο οποίος ενισχύει επίσης τη ζήτηση για χρυσό.

Πιο πρόσφατα, η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή που έχει ανεβάσει τις τιμές του χρυσού κατά 10% σε λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες. Οι τιμές του χρυσού ξεπέρασαν προς στιγμήν τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά την Παρασκευή, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαΐου.

Πηγή: finance.yahoo.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο