Κύρια σημεία
- Η Morgan Stanley λάνσαρε το DevGen.AI, ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης βασισμένο στα μοντέλα GPT της OpenAI, για να μεταφράσει τον παλαιό κώδικα σε σύγχρονες γλώσσες.
- Το DevGen.AI έχει αναθεωρήσει εννέα εκατομμύρια γραμμές κώδικα φέτος, εξοικονομώντας στους προγραμματιστές περίπου 280.000 ώρες.
- Το εργαλείο μεταφράζει τον κώδικα σε προδιαγραφές στα αγγλικά, επιτρέποντας σε οποιονδήποτε προγραμματιστή να τον ξαναγράψει σε μια σύγχρονη γλώσσα προγραμματισμού.
Η Morgan Stanley στοχεύει τώρα την τεχνητή νοημοσύνη σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του λογισμικού για επιχειρήσεις, το οποίο, όπως η ίδια δηλώνει, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας δεν έχουν ακόμη επιλύσει: τη βοήθεια στην αναδιατύπωση παλαιού, ξεπερασμένου κώδικα σε σύγχρονες γλώσσες προγραμματισμού.
Τον Ιανουάριο, η εταιρεία παρουσίασε ένα εργαλείο γνωστό ως DevGen.AI, το οποίο αναπτύχθηκε εσωτερικά με βάση τα μοντέλα GPT της OpenAI. Μπορεί να μεταφράσει παλιό κώδικα από γλώσσες όπως η Cobol σε απλές προδιαγραφές στα αγγλικά, τις οποίες οι προγραμματιστές μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν για να τον ξαναγράψουν.
Μέχρι στιγμής, φέτος έχει αναθεωρήσει εννέα εκατομμύρια γραμμές κώδικα, εξοικονομώντας 280.000 ώρες στους προγραμματιστές, σύμφωνα με τον Mike Pizzi, παγκόσμιο διευθυντή τεχνολογίας και λειτουργιών της Morgan Stanley.
Ο εκσυγχρονισμός του παλαιού λογισμικού ήταν πάντα ένα μεγάλο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις, οι οποίες μερικές φορές διαθέτουν κώδικα που χρονολογείται από δεκαετίες και μπορεί να αποδυναμώσει την ασφάλεια και να επιβραδύνει την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Ωστόσο, αυτό ήταν ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα για τα νέα εργαλεία κωδικοποίησης που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.
Αυτά τα εμπορικά εργαλεία είναι εξαιρετικά στην συγγραφή νέου, σύγχρονου κώδικα. Ωστόσο, δεν διαθέτουν απαραίτητα την ίδια εμπειρία σε λιγότερο δημοφιλείς ή παλαιότερες γλώσσες προγραμματισμού, ή σε γλώσσες που έχουν προσαρμοστεί για μια συγκεκριμένη εταιρεία, δήλωσε ο Pizzi. Πρόκειται για έναν τομέα στον οποίο εργάζονται πολλές εταιρείες τεχνολογίας, αλλά προς το παρόν, τα προϊόντα τους δεν διαθέτουν την ευελιξία που χρειάζονται οι επιχειρήσεις, πρόσθεσε.
Γι’ αυτό η Morgan Stanley αποφάσισε να μην περιμένει.
«Διαπιστώσαμε ότι η ανάπτυξη του εργαλείου από εμάς τους ίδιους μας έδωσε ορισμένες δυνατότητες που δεν βλέπουμε σε ορισμένα από τα εμπορικά προϊόντα», δήλωσε ο Pizzi. Τα έτοιμα εργαλεία ενδέχεται να εξελιχθούν για να προσφέρουν αυτές τις δυνατότητες, είπε, «αλλά είδαμε την ευκαιρία να προλάβουμε».
Η Morgan Stanley, είπε, μπόρεσε να εκπαιδεύσει το εργαλείο στη δική της βάση κώδικα, συμπεριλαμβανομένων γλωσσών που δεν χρησιμοποιούνται πλέον ή που δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ ευρέως. Τώρα, οι περίπου 15.000 προγραμματιστές της εταιρείας, που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο, μπορούν να το χρησιμοποιούν για μια σειρά εργασιών, όπως τη μετάφραση παλαιού κώδικα σε απλές προδιαγραφές στα αγγλικά, τον διαχωρισμό τμημάτων του υπάρχοντος κώδικα για κανονιστικές έρευνες και άλλες αιτήσεις, και ακόμη και την πλήρη μετάφραση μικρότερων τμημάτων παλαιού κώδικα σε σύγχρονο κώδικα.
Ωστόσο, όσον αφορά την πλήρη μετάφραση, η τεχνολογία έχει ακόμη περιθώρια βελτίωσης, σύμφωνα με τον ίδιο. Τεχνικά, μπορεί να ξαναγράψει κώδικα από μια παλιά γλώσσα όπως η Perl σε μια νέα όπως η Python, αλλά δεν θα γνωρίζει απαραίτητα πώς να τον γράψει ως αποδοτικό κώδικα που αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της Python, εξήγησε. Και αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι παραμένουν στο παιχνίδι, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Pizzi, το εργαλείο αυτό ξεχωρίζει πραγματικά στη μετάφραση παλαιού κώδικα σε προδιαγραφές στα αγγλικά, που είναι ουσιαστικά ένας χάρτης του τι κάνει ο κώδικας. Είναι κάτι που ξέρει να κάνει ένας ολοένα και μικρότερος αριθμός προγραμματιστών, εκπαιδευμένων σε πολύ παλιές ή ειδικές γλώσσες προγραμματισμού. Με αυτές τις προδιαγραφές, οποιοσδήποτε προγραμματιστής μπορεί στη συνέχεια να γράψει τον παλιό κώδικα ως νέο κώδικα σε μια σύγχρονη γλώσσα προγραμματισμού, είπε.
Ο Pizzi είπε ότι δεν θα δούμε λιγότερα κεφάλια στη μηχανική λογισμικού, αλλά περισσότερο κώδικα — συμπεριλαμβανομένων περισσότερων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης — που θα βοηθήσουν τη Morgan Stanley να επιτύχει τους επιχειρηματικούς της στόχους. Επί του παρόντος, η εταιρεία έχει εκατοντάδες περιπτώσεις χρήσης τεχνητής νοημοσύνης σε παραγωγή με στόχο την ανάπτυξη της επιχείρησης, την αυτοματοποίηση των ροών εργασίας και την πιο αποτελεσματική εκτέλεσή τους.
Αλλά τίποτα από αυτά δεν είναι δυνατό χωρίς μια σύγχρονη, τυποποιημένη, καλά μελετημένη αρχιτεκτονική, είπε ο Pizzi.
«Στον τομέα της τεχνολογίας, η εκσυγχρονιση είναι διαρκής», είπε. «Σήμερα, με την τεχνητή νοημοσύνη, αυτό γίνεται ακόμα πιο σημαντικό».
Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

