Πως η Βραζιλία σκοπεύει να γίνει από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σπάνιων γαιών

σπάνιων γαιών

Βραζιλίας σπάνιων γαιών

Ο μεταλλευτικός γίγαντας της Βραζιλίας έχει μεγάλες φιλοδοξίες να οικοδομήσει μια βιομηχανία σπάνιων γαιών, καθώς οι δυτικές οικονομίες πιέζουν να εξασφαλίσουν τα μέταλλα που απαιτούνται για τους μαγνήτες που χρησιμοποιούνται στην πράσινη ενέργεια και την άμυνα και να σπάσουν την κυριαρχία της Κίνας στην αλυσίδα εφοδιασμού.


Προς όφελός της είναι το χαμηλό κόστος εργασίας, η καθαρή ενέργεια, οι καθιερωμένοι κανονισμοί και η εγγύτητα με τις τελικές αγορές, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου εργοστασίου μαγνήτη της Λατινικής Αμερικής που θα παρείχε έναν έτοιμο αγοραστή για τα μέταλλα.


Ωστόσο, οι χαμηλές τιμές των σπάνιων γαιών, οι τεχνικές προκλήσεις και οι νευρικοί δανειστές θέτουν προκλήσεις στις ελπίδες του έθνους της Λατινικής Αμερικής να προωθηθεί στους πέντε κορυφαίους παραγωγούς σπάνιων γαιών στον κόσμο.

Ο ρυθμός με τον οποίο τα έργα σπάνιων γαιών της Βραζιλίας θα συναντηθούν θα είναι μια δοκιμασία για το πόσο επιτυχημένη μπορεί να είναι η Δύση στην οικοδόμηση μιας νέας προηγμένης βιομηχανίας σχεδόν από το μηδέν για να σπάσει τον κλοιό της Κίνας.

Η Βραζιλία κατέχει τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα σπάνιων γαιών στον κόσμο. Το πρώτο ορυχείο σπάνιων γαιών της χώρας, το Serre Verde, ξεκίνησε την εμπορική παραγωγή φέτος.

Η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί, λένε αναλυτές, διευθύνοντες σύμβουλοι εξόρυξης και επενδυτές, υποστηριζόμενη από τα κίνητρα της δυτικής κυβέρνησης που επιταχύνουν επίσης μια παγκόσμια βιομηχανία διύλισης και επεξεργασίας σπάνιων γαιών.

«Η Βραζιλία ως πηγή πιθανών σπάνιων γαιών είναι μια πολύ συναρπαστική πρόταση γιατί έχουν γίνει μερικές πολύ σημαντικές ανακαλύψεις που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια», δήλωσε ο Daniel Morgan της επενδυτικής τράπεζας Barrenjoey στο Σίδνεϊ.

«Πιστεύω ότι εκτός της Κίνας, τα έργα της Βραζιλίας είναι τα πιο οικονομικά έργα οικολογικού πεδίου που υπάρχουν».

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, που εξαρτώνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την Κίνα για μέταλλα και μαγνήτες σπάνιων γαιών, ξεκίνησαν να δημιουργήσουν μια ξεχωριστή αλυσίδα εφοδιασμού έως το 2027, αφού οι παραδόσεις διακόπηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 στις αρχές αυτής της δεκαετίας.

Μεγάλων αποστάσεων

Η Κίνα παρήγαγε 240.000 μετρικούς τόνους σπάνιων γαιών πέρυσι, περισσότερο από πέντε φορές τον επόμενο μεγαλύτερο παραγωγό, τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ. Επεξεργάζεται περίπου το 90% της παγκόσμιας προσφοράς σπάνιων γαιών σε μόνιμους μαγνήτες που χρησιμοποιούνται σε οτιδήποτε, από ανεμογεννήτριες έως ηλεκτρικά οχήματα και πυραύλους.

Για χώρες όπως η Αυστραλία, το Βιετνάμ και η Βραζιλία που θέλουν να καλύψουν τη διαφορά, η πρόοδος είναι αργή. Το Serra Verde χρειάστηκε 15 χρόνια για να μπει στην παραγωγή. Αναμένεται να παράγει 5.000 τόνους φέτος και θα μπορούσε να διπλασιάσει την παραγωγή μέχρι το 2030, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της.

«Η Serra Verde και η Βραζιλία έχουν σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που θα μπορούσαν να στηρίξουν την ανάπτυξη μιας παγκόσμιας σημαντικής βιομηχανίας σπάνιων γαιών μακροπρόθεσμα», δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της Serra Verde, Thras Moraitis.

Αυτά περιλαμβάνουν ελκυστική γεωλογία, πρόσβαση σε υδροηλεκτρική ενέργεια, καθιερωμένους κανονισμούς και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, είπε.

“Είναι ακόμη ένας εκκολαπτόμενος τομέας που θα απαιτεί συνεχή υποστήριξη για να εδραιωθεί σε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά. Οι βασικές τεχνολογίες επεξεργασίας ελέγχονται από μικρό αριθμό παικτών”, είπε.

Η Βραζιλία θα μπορούσε να έχει δύο ή τρία ακόμη ορυχεία σπάνιων γαιών μέχρι το 2030, δυνητικά υπερβαίνοντας την τρέχουσα ετήσια παραγωγή της Αυστραλίας, δήλωσε ο Reg Spencer, αναλυτής της χρηματιστηριακής Canaccord.

Χαμηλές τιμές

Ένα σημαντικό εμπόδιο είναι η πτώση κατά 70% των τιμών των σπάνιων γαιών τα τελευταία δύο χρόνια που δυσκόλεψε τις εταιρείες να συγκεντρώσουν κεφάλαια για ορυχεία και επεξεργασία.

«Το να βγάλεις χρήματα αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο», είπε στο Reuters ο Nick Holthouse, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης Meteoric Resources που είναι εισηγμένη στην Αυστραλία.

Η Meteoric στοχεύει σε μια επενδυτική απόφαση στα τέλη του 2025 για το έργο Caldeira στην πολιτεία Minas Gerais της Βραζιλίας, το οποίο θα παράγει ελαφριές και βαριές σπάνιες γαίες.

Τον Μάρτιο, η Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών των ΗΠΑ (EXIM) εξέφρασε ενδιαφέρον για την παροχή Meteoric έως και 250 εκατομμυρίων δολαρίων για το έργο. Η εταιρεία έχει επίσης μια προκαταρκτική συμφωνία για την προμήθεια οξειδίων σπάνιων γαιών σε ένα εργοστάσιο διαχωρισμού στην Εσθονία που διευθύνεται από την εισηγμένη στο Τορόντο Neo Performance Materials.

Η Brazilian Rare Earths, επίσης, βρίσκεται στα πρώτα στάδια ανάπτυξης ενός μεγάλου κοιτάσματος σπάνιων γαιών στα βορειοανατολικά της χώρας, με την υποστήριξη του πλουσιότερου ανθρώπου της Αυστραλίας, Τζίνα Ράινχαρτ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλός της, Bernardo Da Veiga, τόνισε το χαμηλό λειτουργικό κόστος της Βραζιλίας ως πλεονέκτημα έναντι ανταγωνιστών όπως η Αυστραλία, όπου είπε ότι ένας οδηγός φορτηγού σε ορυχείο σιδηρομεταλλεύματος θα κέρδιζε έως και 200.000 δολάρια Αυστραλίας (133.200 δολάρια) το χρόνο συν φαγητό και διαμονή.

“Ο ίδιος οδηγός φορτηγού στη Βραζιλία, κάνοντας την ίδια δουλειά, κερδίζει περίπου 15.000 $ το χρόνο και οδηγεί το ποδήλατό του στη δουλειά και φέρνει το μεσημεριανό του γεύμα. Απλώς δεν υπάρχει σύγκριση.”

Πολυπλοκότητα

Ενώ η εργασία είναι φθηνή, οι προγραμματιστές αντιμετωπίζουν τεχνικά εμπόδια. Σε αντίθεση με την Κίνα, πολλές δυτικές εταιρείες εξακολουθούν να τελειοποιούν τις πολύπλοκες διαδικασίες για την παραγωγή μετάλλων σπάνιων γαιών, μια δαπανηρή πρόκληση που έχει σταματήσει τα έργα εδώ και χρόνια.

Για να τονώσει τις εξελίξεις, η κυβέρνηση της Βραζιλίας ξεκίνησε ένα ταμείο 1 δισεκατομμυρίου ρεάλ (194,53 εκατομμύρια δολάρια) τον Φεβρουάριο για τη χρηματοδότηση στρατηγικών έργων ορυκτών, συμπεριλαμβανομένων των σπάνιων γαιών.

Θέλει επίσης να δημιουργήσει μια βιομηχανία για τη μετατροπή αυτών των ορυκτών σε κράματα για μπαταρίες, ανεμογεννήτριες και ηλεκτρικούς κινητήρες, ανέφερε σε δήλωση το Υπουργείο Ορυχείων και Ενέργειας.

Η πρόκληση είναι να τονωθεί η παραγωγή και να δημιουργηθούν συνεργασίες για την προώθηση τεχνολογιών διαχωρισμού στοιχείων και την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας, ανέφερε το υπουργείο. Εξετάζει επίσης την ανακύκλωση σπάνιων γαιών.

Μεταξύ των εταιρειών που συζητούν με την κυβέρνηση για την τεχνολογία ανακύκλωσης είναι η Ionic Rare Earths της Αυστραλίας, η οποία έχει ένα πιλοτικό εργοστάσιο ανακύκλωσης στο Μπέλφαστ και συνεργάζεται με τη Βραζιλιάνα εταιρεία ανάπτυξης Viridis Mining and Minerals, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της Tim Harrison.

Η Βραζιλία κατασκευάζει επίσης ένα εργοστάσιο μαγνητών που θα ξεκινήσει να λειτουργεί αργότερα φέτος ως απόδειξη της ιδέας, δήλωσε ο Flavio Roscoe, πρόεδρος της πολιτειακής ομοσπονδίας βιομηχανίας (FIEMG) του Minas Gerais.

«Στόχος μας είναι να γίνουμε προγραμματιστής, πολλαπλασιαστής αυτής της τεχνολογίας», είπε ο Roscoe.

«Η Βραζιλία έχει την ευκαιρία να είναι η επιλογή του κόσμου στην Κίνα».

($1 = 1,5015 δολάρια Αυστραλίας)

πηγή:www.finance.yahoo.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο