Πως κινούνται οι αγορές μετά την απόφαση της Fed

κερδών μετοχές

μετοχών επιτοκίων

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ δείχνουν ένα μικτό άνοιγμα στη Wall Street, αφού η Federal Reserve σηματοδότησε ότι αναμένει να προχωρήσει σε λιγότερες μειώσεις επιτοκίων το 2024 από ό, τι ανέμενε νωρίτερα φέτος.

Η Tesla ετοιμάζεται να αποκαλύψει τα αποτελέσματα της πολυαναμενόμενης ψηφοφορίας των μετόχων σχετικά με την τεράστια συμφωνία αποζημίωσης ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων του διευθύνοντος συμβούλου Elon Musk. Οι μετοχές της Broadcom (NASDAQ:AVGO) σημείωσαν άνοδο στις συναλλαγές παρατεταμένου ωραρίου, αφού η εταιρεία ημιαγωγών αναθεώρησε την ετήσια καθοδήγησή της για τα τσιπ βελτιστοποιημένα για τεχνητή νοημοσύνη.

1) Μικτή η εικόνα στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ ήταν μικτά την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τις ενημερωμένες προοπτικές για πιθανές μειώσεις επιτοκίων φέτος από την Federal Reserve.

Μέχρι τις 03:29 ET (07:29 GMT), το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του Dow είχε μειωθεί κατά 28 μονάδες ή 0,1%, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 είχαν αυξηθεί κατά 15 μονάδες ή 0,3% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq 100 είχαν αυξηθεί κατά 170 μονάδες ή 0,9%.

Ο δείκτης αναφοράς S&P 500 και ο τεχνολογικός Nasdaq Composite σημείωσαν νέα υψηλά ρεκόρ για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση την Τετάρτη. Οι μετοχές ενισχύθηκαν από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που έδειξαν χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων τον Μάιο, αν και οι συναλλαγές ήταν ασταθείς μετά την τελευταία πρόβλεψη της επιτροπής καθορισμού επιτοκίων της Fed που έδειξε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν τώρα να ανακοινώσουν μόνο μία μείωση των επιτοκίων το 2024.

Κάποια ανοδική δυναμική στην αγορά πρόσθεσαν οι μετοχές της Oracle (NYSE:ORCL), οι οποίες αυξήθηκαν περισσότερο από 13% μετά από μια καλύτερη από την αναμενόμενη διψήφια καθοδήγηση ετήσιων εσόδων από τον πάροχο λογισμικού.

2) Η Fed σηματοδοτεί μείωση των επιτοκίων το 2024

Η Federal Reserve έχει σηματοδοτήσει ότι σχεδιάζει να αποκαλύψει μόνο μία πιθανή μείωση των επιτοκίων το 2024, υποδεικνύοντας μια επιθετική στάση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, καθώς άφησαν το κόστος δανεισμού σε αναμονή σε υψηλά άνω των δύο δεκαετιών.

Τον Μάρτιο, αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι προέβλεπαν έως και τρεις μειώσεις φέτος. Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης των τιμών – ο κύριος στόχος ενός άνευ προηγουμένου πρόσφατου κύκλου σύσφιξης από τη Fed – παρέμεινε πεισματικά αυξημένος πάνω από τον δηλωμένο στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.

Τα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς που καθορίζει τα επιτόκια, αρκετοί από τους οποίους πρότειναν πριν από την τελευταία διήμερη συνεδρίαση της Fed ότι θα ήθελαν να δουν περισσότερες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται βιώσιμα στο 2% πριν μειώσουν τα επιτόκια, αναγνώρισαν ότι έχει σημειωθεί «μέτρια» πρόοδος στη συγκράτηση των τιμών.

Η δήλωση ήρθε λίγες μόνο ώρες μετά από μια ψυχρότερη από την αναμενόμενη ανάγνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) του Μαΐου, ο οποίος είχε δώσει ώθηση στις μετοχές και τα κρατικά ομόλογα. Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση της Fed, ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι ενώ ο αριθμός του ΔΤΚ ήταν «ενθαρρυντικός», πολλοί αξιωματούχοι επιλέγουν να υιοθετήσουν μια πιο «συντηρητική» προσέγγιση στις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές τιμολογούν τώρα μια πιθανότητα 56,7% ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης από το τρέχον εύρος του 5,25% έως 5,5% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME. Πριν από μία ημέρα, η πιθανότητα ανερχόταν στο 46,8%.

«Πιστεύουμε ότι εάν οι επόμενοι τρεις γύροι [των μηνιαίων στοιχείων για τον πληθωρισμό] είναι σε παρόμοιο εύρος, η ηγεσία είναι πιθανό να προχωρήσει σε μείωση τον Σεπτέμβριο», ανέφεραν αναλυτές της Goldman Sachs σε σημείωμα προς τους πελάτες.

3) Ο Μασκ λέει ότι οι μέτοχοι της Tesla θα ψηφίσουν υπέρ του πακέτου αμοιβών ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Οι μέτοχοι της Tesla αναμένεται να υποστηρίξουν το πακέτο αμοιβών ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων του διευθύνοντος συμβούλου Elon Musk και μια κίνηση του γίγαντα ηλεκτρικών οχημάτων να επανενταχθεί στο Τέξας από το Delaware με «μεγάλα περιθώρια», ανέφερε ο Musk σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τετάρτη.

Οι μέτοχοι ψηφίζουν για το αμφιλεγόμενο πακέτο αμοιβών του Musk – το μεγαλύτερο στην εταιρική ιστορία των ΗΠΑ – και τη μετάβαση στο Τέξας αυτή την εβδομάδα. Τα αποτελέσματα πρόκειται να αποκαλυφθούν σε συνάντηση στα κεντρικά γραφεία της Tesla στο Τέξας την Πέμπτη.

«Και οι δύο αποφάσεις των μετόχων της Tesla περνούν επί του παρόντος με μεγάλη διαφορά! Ευχαριστώ για την υποστήριξή σας!,” είπε ο Μασκ σε ανάρτησή του στο X.

Το Reuters ανέφερε επίσης παρόμοια τάση στην πρόωρη ψηφοφορία, επικαλούμενο πηγή εξοικειωμένη με την προκαταρκτική καταμέτρηση.

Η συμφωνία αμοιβής του Μασκ απορρίφθηκε από δικαστή του Ντέλαγουερ νωρίτερα φέτος μετά από μια σειρά αγωγών και καταγγελιών από μετόχους.

4) Οι μετοχές της Broadcom ενισχύονται μετά την αύξηση των προβλέψεων εσόδων

Η Broadcom αναβάθμισε την ετήσια καθοδήγησή της για τα έσοδα για τα τσιπ βελτιστοποιημένα για τεχνητή νοημοσύνη, στέλνοντας τις μετοχές του ομίλου ημιαγωγών απότομα υψηλότερα στις συναλλαγές παρατεταμένου ωραρίου.

Τα έσοδα από τα τσιπ της εταιρείας με έδρα την Καλιφόρνια αναμένεται τώρα να είναι 11 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξηση από την προηγούμενη πρόβλεψή της για 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Broadcom αναμένεται να είναι ένας σημαντικός δικαιούχος μιας έκρηξης του ενθουσιασμού γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, επειδή οι επεξεργαστές δικτύωσης αιχμής, οι οποίοι βοηθούν στη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων, χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές όπως το chatbot ChatGPT της OpenAI.

Το δεύτερο τρίμηνο, τα έσοδα από τα προϊόντα AI της εταιρείας ανήλθαν σε 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης μια διάσπαση μετοχών δέκα προς ένα με στόχο να καταστήσει τις μετοχές της, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 37% μέχρι στιγμής φέτος, πιο προσιτές για τους ιδιώτες επενδυτές.

5) Υποχωρεί το αργό

Οι τιμές του αργού υποχώρησαν την Πέμπτη μετά από μια απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ, ενώ ο IEA μείωσε επίσης την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου για το 2024.

Στις 03:24 ET, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου των ΗΠΑ (WTI) διαπραγματεύονταν 0,3% χαμηλότερα στα 78,23 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο Brent μειώθηκε κατά 0,4% στα 82,31 δολάρια το βαρέλι.

Τα κυβερνητικά στοιχεία, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, έδειξαν ότι τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν απροσδόκητα κατά 3,7 εκατομμύρια βαρέλια την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, έναντι προσδοκιών για άντληση 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών.

Οι υπερμεγέθεις κατασκευές σε αποστάγματα και αποθέματα βενζίνης οδήγησαν επίσης σε ανησυχίες ότι η ζήτηση καυσίμων δεν αυξήθηκε με τη θερινή περίοδο όπως αναμενόταν.

Επιπλέον, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας μείωσε τις προοπτικές του για αύξηση της ζήτησης το 2024 κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως στα 960.000 bpd, στη μηνιαία έκθεσή του.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο