Πως κινούνται οι ευρωαγορές μετά το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών

χρηματιστήρια

χρηματιστήρια εκλογών

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τα αποτελέσματα των γενικών εκλογών του Ηνωμένου Βασιλείου πριν από τη δημοσίευση βασικών στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ.


Στις 03:05 ET (07:05 GMT), ο δείκτης DAX στη Γερμανία διαπραγματευόταν 0,4% υψηλότερα, ο CAC 40 στη Γαλλία αυξήθηκε 0,3% και ο FTSE 100 στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέβηκε 0,3%.

Πολιτική αλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο


Το μεταβαλλόμενο πολιτικό κλίμα στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι στην πρώτη γραμμή της προσοχής των επενδυτών την Παρασκευή, αφού το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα έφτασε σε μια συνολική νίκη στις κοινοβουλευτικές εκλογές, τερματίζοντας 14 χρόνια συχνά ταραχώδους κυβέρνησης των Συντηρητικών.


Μέχρι τις 03:05 ET, οι Εργατικοί, με επικεφαλής τον Keir Starmer, είχαν κερδίσει 410 από τις 650 έδρες στο κοινοβούλιο, δίνοντάς του μια μεγάλη πλειοψηφία με λίγες έδρες να μην έχουν ακόμη δηλωθεί.


Οι μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου κέρδισαν, όπως και η λίρα, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να έχουν κρίνει ότι μια περίοδος έντονης αστάθειας της αγοράς, λόγω της πολιτικής και οικονομικής αναταραχής υπό τους Συντηρητικούς, μπορεί να πλησιάζει στο τέλος της.


Τούτου λεχθέντος, οι εκλογές είδαν επίσης την ανάπτυξη του δεξιού λαϊκιστικού κόμματος Reform UK, με επικεφαλής τον υποστηρικτή του Brexit Nigel Farage.

Αυτό φέρνει στο προσκήνιο τον δεύτερο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, που πρόκειται να διεξαχθούν την Κυριακή, μετά την επιτυχία του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού στην αρχική ψηφοφορία του περασμένου Σαββατοκύριακου.


Τα δύο πιο πιθανά σενάρια – μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν ή ένα κρεμασμένο κοινοβούλιο – θα παρουσίαζαν πρωτοφανείς προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μισθοδοσίες στις ΗΠΑ

Η γερμανική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 2,5% σε μηνιαία βάση τον Μάιο, ενώ η αντίστοιχη γαλλική υποχώρησε 2,1%, απεικονίζοντας τις αδύναμες οικονομικές επιδόσεις της ευρωζώνης που οδεύουν προς τους καλοκαιρινούς μήνες.


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια τον περασμένο μήνα και σηματοδότησε μεγαλύτερη χαλάρωση τους επόμενους μήνες, αλλά δεν δεσμεύτηκε για το χρονοδιάγραμμα της επόμενης κίνησης.


Ωστόσο, η μεγαλύτερη προσοχή οικονομικά θα είναι στραμμένη στη μηνιαία έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές, επιστρέφοντας από την αργία της Ημέρας της Ανεξαρτησίας, αναζητούν ενδείξεις για το πότε η Federal Reserve θα ξεκινήσει τον δικό της κύκλο μείωσης των επιτοκίων.


Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα έχει προσθέσει 189.000 θέσεις εργασίας τον Ιούνιο μετά από μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη αύξηση των 272.000 τον προηγούμενο μήνα.

Shell για να λάβει βαριά απομείωση


Στα εταιρικά νέα, ο πετρελαϊκός γίγαντας Shell ανακοίνωσε ότι θα λάβει χρέωση απομείωσης έως και 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την πώληση του διυλιστηρίου της στη Σιγκαπούρη και την παύση της κατασκευής ενός από τα μεγαλύτερα εργοστάσια βιοκαυσίμων της Ευρώπης.


Η γαλλική τράπεζα BNP Paribas (OTC:BNPQY) και η ελβετική τράπεζα UBS (SIX:UBSG) φέρεται να εκφράζουν ενδιαφέρον για την αγορά της γερμανικής μονάδας διαχείρισης πλούτου της HSBC, ανέφερε το Bloomberg News.


Η γαλλική εταιρεία τεχνολογίας Atos ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι εξασφάλισε με επιτυχία βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση μέσω δύο δόσεων δανείων από πιστωτές, προσθέτοντας ότι αναμένεται να καταλήξει σε τελική συμφωνία αναδιάρθρωσης αυτόν τον μήνα.

Το πετρέλαιο σε καλό δρόμο για εβδομαδιαία κέρδη


Οι τιμές του αργού υποχώρησαν την Παρασκευή, αλλά ήταν σε καλό δρόμο για τέταρτη συνεχόμενη θετική εβδομάδα λόγω των ελπίδων για ισχυρή ζήτηση καυσίμων το καλοκαίρι στις ΗΠΑ.


Μέχρι τις 03:05 ET, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου των ΗΠΑ (WTI) διαπραγματεύονταν 0,4% χαμηλότερα στα 83,71 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο Brent μειώθηκε κατά 0,3% στα 87,15 δολάρια το βαρέλι.

Το πετρέλαιο αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα λόγω των ισχυρών προσδοκιών ζήτησης το καλοκαίρι στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, με επίσημα στοιχεία από την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας να δείχνουν ότι τα αποθέματα αργού και καυσίμων των ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο την περασμένη εβδομάδα.


Το κλίμα της αγοράς υποστηρίχθηκε επίσης αυτή την εβδομάδα από την εντεινόμενη γεωπολιτική ένταση στη Μέση Ανατολή.

πηγή:www.investing.com

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο