Πως κινούνται σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

χρηματιστήρια

χρηματιστήρια

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν άνοδο την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τα σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ εν μέσω μιας ασταθούς πολιτικής κατάστασης.


Στις 03:15 ET (07:15 GMT), ο δείκτης DAX στη Γερμανία διαπραγματευόταν 0,6% υψηλότερα, ο CAC 40 στη Γαλλία αυξήθηκε 0,6% και ο FTSE 100 στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέβηκε 0,5%.

Ο Πάουελ επισημαίνει πρόοδο στον πληθωρισμό


Το κλίμα στην Ευρώπη ενισχύθηκε την Τετάρτη, αφού ο επικεφαλής της Fed, Powell, επεσήμανε πρόοδο προς τη μείωση του πληθωρισμού, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια στο εγγύς μέλλον.


Η Fed έχει σημειώσει «σημαντική πρόοδο» στην επαναφορά του ρυθμού αύξησης των τιμών στο 2%, δήλωσε ο Πάουελ σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Πορτογαλία την Τρίτη, σημειώνοντας ότι η αγορά εργασίας – ένας σημαντικός παράγοντας του πληθωρισμού – δείχνει σημάδια «ψύξης», με τις αυξήσεις των μισθών να χαλαρώνουν προς «πιο βιώσιμα επίπεδα».


Η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Φίλιπ Λέιν της ΕΚΤ πρόκειται να μιλήσουν στην ίδια εκδήλωση αργότερα την Τετάρτη, αλλά η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης είναι πιθανό να καθυστερήσει περαιτέρω τη μείωση του κόστους δανεισμού μετά τη μείωση των επιτοκίων τον περασμένο μήνα, με τα στοιχεία την Τρίτη να δείχνουν ότι η κρίσιμη συνιστώσα των υπηρεσιών στον πληθωρισμό της ευρωζώνης παραμένει πεισματικά υψηλή.

Τα στοιχεία PMI υπηρεσιών για τον Ιούνιο στην ευρωζώνη αναμένονται αργότερα στη συνεδρίαση και αναμένεται να παραμείνουν σε επεκτατικό έδαφος.

Η πολιτική κυριαρχεί στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο


Οι επενδυτές εξετάζουν επίσης όλα τα πολιτικά ζητήματα, με τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο να διεξάγουν κοινοβουλευτικές εκλογές τις επόμενες ημέρες.


Την Κυριακή διεξάγονται οι κρίσιμες επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία. Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός κέρδισε τη λαϊκή ψήφο το περασμένο Σαββατοκύριακο, αλλά παραμένει ασαφές εάν θα κυβερνήσει τη Γαλλία, δεδομένης της πιθανότητας για πολιτικές συμφωνίες από τους αντιπάλους του τις επόμενες ημέρες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο προσέρχεται στις κάλπες την Πέμπτη, εν μέσω προσδοκιών για σαρωτική νίκη του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος.


Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιστροφή στη σταθερότητα μετά από έντονες πολιτικές αναταράξεις κατά τη διάρκεια της 14ετούς διακυβέρνησης των Συντηρητικών και θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει στην ανοικοδόμηση των εμπορικών δεσμών με την Ευρώπη.

Η GSK αγοράζει δικαιώματα υποψηφίων εμβολίων


Η μετοχή της GSK υποχώρησε ελαφρώς την Τετάρτη, αφού η βρετανική φαρμακοβιομηχανία αγόρασε από την CureVac τα πλήρη δικαιώματα ανάπτυξης και παρασκευής υποψήφιων εμβολίων για τη γρίπη και τον COVID-19 που χρησιμοποιούν τεχνολογία αγγελιοφόρου RNA για λίγο περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια).


Η μετοχή της Vodafone (NASDAQ:VOD) σημείωσε άνοδο αφού η εταιρεία τηλεπικοινωνιών και η Virgin Media O2 κατέληξαν σε νέα συμφωνία κοινής χρήσης δικτύου στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου για τη μετατόπιση του φάσματος που θα μπορούσε να βοηθήσει τη Vodafone να κερδίσει ρυθμιστική έγκριση για τη σύνδεσή της με τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας Three.

Το πετρέλαιο ενισχύεται με την απόσυρση αποθεμάτων των ΗΠΑ


Οι τιμές του αργού αυξήθηκαν την Τετάρτη, ενισχυμένες από τα στοιχεία της βιομηχανίας που δείχνουν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.


Μέχρι τις 03:15 ET, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου των ΗΠΑ (WTI) διαπραγματεύονταν 0,5% υψηλότερα στα 83,20 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο Brent ανέβηκε 0,5% στα 86,67 δολάρια το βαρέλι.


Και οι δύο δείκτες αναφοράς είχαν υποχωρήσει από τα υψηλότερα επίπεδά τους από τα τέλη Απριλίου κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης λόγω της εξασθένισης των ανησυχιών ότι ο τυφώνας Beryl θα διαταράξει την παραγωγή στον Κόλπο του Μεξικού.


Ο βιομηχανικός φορέας American Petroleum Institute δημοσίευσε στοιχεία την Τρίτη που δείχνουν ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά λίγο περισσότερο από 9 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 28 Ιουνίου, πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο.


Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας πρόκειται να δημοσιεύσει τα επίσημα εβδομαδιαία στοιχεία αργότερα στη συνεδρίαση.

Η ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, αναμένεται να αυξηθεί με την αργία της Ημέρας της Ανεξαρτησίας αυτή την εβδομάδα.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο