Πως μας παρουσιάζει-κατατάσσει η πρώτη έκθεση  της Κομισιόν με τίτλο «The 2024 Annual Single Market and Competitiveness Report»

Η πρώτη έκθεση  της Κομισιόν με τίτλο «The 2024 Annual Single Market and Competitiveness Report» παρουσιάζει την Ελλάδα:

  • 27η μεταξύ των 27 κρατών-μελών στις επενδύσεις και στην ψηφιοποίηση των ΜμΕ της,
  • 26η μεταξύ των 27 χωρών όσον αφορά την απασχολησιμότητα των ενηλίκων της και τις βιομηχανικές εξαγωγές των ΜμΕ,
  • 25η στην ΕΕ όσον αφορά την κατάρτιση (upskilling και reskilling) των ενηλίκων και
  • 24η στην παροχή δημόσιων ψηφιακών υπηρεσιών προς επιχειρήσεις,
  • 22η μεταξύ στην ανακύκλωση υλικών κ.λπ.

Επίσης, η έκθεση δείχνει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι αντι-ανταγωνιστικές με βάση το κόστος της ενέργειας, ενώ φαίνεται ότι έχουμε ακόμη δρόμο μέχρι ν’ αξιοποιηθούν επαρκώς οι ΑΠΕ στη χώρα μας. Ακόμη, χαμηλές είναι οι επιδόσεις στην έρευνα και ανάπτυξη, την πρόσβαση των ΜμΕ σε κεφάλαια και επενδυτικά κεφάλαια (venture capital) και καινοτομία.

  • Το χειρότερο είναι ότι, παρά την υστέρηση που σημείωσε η Ελλάδα μέσα στη δεκαετία του 2010 στον σχηματισμό ακαθάριστου πάγιου κεφαλαίου (GFCF), και παρά την έλευση του Ταμείου Ανάκαμψης, οι επενδύσεις που γίνονται δεν είναι καθόλου επαρκείς.

Μάλιστα, μας κατατάσσουν στην τελευταία θέση, αφού για το 2022 αντιστοιχούσαν στο 13,7% του ΑΕΠ. Αυτή ήταν η χαμηλότερη επίδοση μέσα στην ΕΕ, έχοντας ως αμέσως επόμενη εκείνη της Πολωνίας (16,8%) και ως υψηλότερη εκείνη της Ουγγαρίας (28,2%).

  • Η επίδοση αυτή της χώρας αποδίδεται κυρίως στις χαμηλές επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Με βάση τον δείκτη σχηματισμού ακαθάριστου παγίου κεφαλαίου ως ποσοστό του ΑΕΠ από ιδιώτες, η Ελλάδα το 2022 κατατάχθηκε στην 27η θέση μεταξύ 27 χωρών με τιμή 10,1%.

Από την άλλη πλευρά, όμως, οι δημόσιες επενδύσεις κατατάσσουν την Ελλάδα στη 13η θέση, με τιμή δείκτη 3,56%.

Ελλάδα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο