Gillian Tett, Financial Times
Αυτή τη στιγμή οι παγκόσμιοι επενδυτές αντιμετωπίζουν τουλάχιστον δύο μεγάλες εκπλήξεις που συνδέονται με τον Ντόναλντ Τραμπ. Η πρώτη είναι το μέγεθος της νίκης του. Αν και πολλοί (συμπεριλαμβανομένου και εμού) περίμεναν ότι θα κέρδιζε, λίγοι περίμεναν μια τόσο συντριπτική νίκη ή τον ακραίο τόνο των πρώτων διορισμών του. Η δεύτερη έκπληξη είναι οι αγορές. Όχι μόνο τα αμερικανικά χρηματιστήρια σημείωσαν υψηλά ρεκόρ, αλλά και άλλα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου σημείωσαν αλματώδη άνοδο, με το bitcoin να εκτοξεύεται στο δικό του υψηλό ρεκόρ των 90.000 δολαρίων. Μπορεί αυτό να συνεχιστεί;
Η οικονομική ιστορία υποδηλώνει ότι θα μπορούσε. «Όταν το χρηματιστήριο ανεβαίνει αμέσως μετά τις εκλογές, τείνει να έχει καλές επιδόσεις κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους», λέει ο Sung Won Sohn, ανεξάρτητος αναλυτής. «Υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να είμαστε αισιόδοξοι». Μπορεί να έχει δίκιο. Αλλά νομίζω ότι υπάρχουν τουλάχιστον επτά σημεία που οι επενδυτές πρέπει να σκεφτούν τώρα, αν θέλουν να συνεχίσουν να «εμπορεύονται τον Τραμπ». Αμερικανικός εξαιρετισμός. Πολύ πριν από τις εκλογές, οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές ήταν ακριβές σε σχέση με τα παγκόσμια πρότυπα, τιμολογώντας την ουρανοκατέβατη μελλοντική ανάπτυξη και τα κέρδη.
Τώρα είναι ακόμη πιο ακριβές. Ο εν λόγω εξαιρετισμός θα δικαιολογηθεί αν η ανάπτυξη εκτιναχθεί λόγω των υποσχόμενων από τον Τραμπ μειώσεων φόρων, της απορρύθμισης και των πολιτικών home-shoring- ποτέ μην υποτιμάτε τη δύναμη του «ζωώδους πνεύματος». Πράγματι, η καταναλωτική εμπιστοσύνη μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων έχει ήδη εκτοξευθεί και το αμερικανικό κοινό φαίνεται πρόθυμο να αγκαλιάσει το ρίσκο, ενώ το ευρωπαϊκό όχι. Αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι οι αμερικανικές μετοχές θα είναι ευάλωτες αν χτυπήσει ύφεση, αν σημειωθούν γεωπολιτικά σοκ ή αν αλλάξει η πολιτική του Τραμπ.
Οι τομείς έχουν σημασία. Η εκλογή του Τραμπ αναμένεται να βοηθήσει τις μετοχές ορυκτών καυσίμων (αγαπάει το μάντρα «drill baby, drill»), τα στελέχη της Silicon Valley που τον υποστήριξαν, τον χάλυβα (που θα επωφεληθεί από τους δασμούς) και τις τραπεζικές μετοχές (λόγω της χαλάρωσης των κανονιστικών ρυθμίσεων). Όχι τόσο πολύ τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (όλες αυτές οι απειλές για τις πράσινες επιδοτήσεις), τη φαρμακοβιομηχανία (η αντιεπιστημονική ρητορική του Τραμπ κατά της αύξησης των τιμών) και τους τομείς που εξαρτώνται από τις απρόσκοπτες παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Προσοχή στην αυλή του Τραμπ του Τούντορ. Το στυλ διοίκησης του εκλεγμένου προέδρου ήταν πάντα «αντισυμβατικό» (για να το θέσουμε ευγενικά): ασκεί τον έλεγχο αποσταθεροποιώντας αντιπάλους και συμμάχους, ενώ οι ιεραρχίες εξουσίας στηρίζονται στην προσωπική πρόσβαση.
Δεν είναι λοιπόν περίεργο που ο Μαξ Μπάουκους, πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ, είπε στους ηγέτες των εταιρειών αυτή την εβδομάδα ότι για να ευδοκιμήσεις πρέπει να έχεις πρόσβαση σε αυτή τη διοίκηση «με λομπίστες ή οποιονδήποτε άλλον». Αγνοήστε τη ρητορική του Τραμπ για την «αποστράγγιση του βάλτου». Αναμείνατε ότι τα περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με αυλικούς, όπως ο Elon Musk, θα αυξηθούν κατακόρυφα. Το «Friendshoring» δεν είναι πλέον φιλικό. Οι περισσότεροι επενδυτές γνωρίζουν ήδη το δυνητικά ουρανοκατέβατο κόστος μιας εμπορικής ρήξης ΗΠΑ-Κίνας, δεδομένου ότι υπάρχει τόσο μεγάλος διακομματικός ανταγωνισμός προς την Κίνα.
Λιγότεροι έχουν συνυπολογίσει το γεγονός ότι οι σύμβουλοι του Τραμπ θέλουν να σταματήσουν τις εταιρείες να αποφεύγουν τους δασμούς τοποθετώντας τις δραστηριότητές τους σε «φιλικά» μέρη. Σημειώνοντας ότι η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της Βόρειας Αμερικής πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί έως το 2026, η Νίκι Χέιλι είπε στους ηγέτες των εταιρειών αυτή την εβδομάδα ότι αν δραστηριοποιούνται στο Μεξικό ή τον Καναδά, «θα πρέπει να αρχίσουν να εξετάζουν ποιο είναι το σχέδιο Β». Οι σύμμαχοι του Τραμπ μου λένε ότι το εμπόριο με τη Γερμανία και τη Γαλλία θα είναι επίσης ευάλωτο. Προσέξτε το χρέος των 35 εκατ. δολαρίων.
Ναι, αυτό φαίνεται προφανές. Αλλά οι κίνδυνοι γύρω από τα κρατικά ομόλογα δεν μπορούν να τονιστούν αρκετά, καθώς οι επαγρυπνούντες στην αγορά ομολόγων μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος (ή ο μόνος) έλεγχος στην εξουσία του Τραμπ τον επόμενο χρόνο. Ένας αριθμός-κλειδί που πρέπει να γνωρίζουμε είναι τα $9tn, ή πόσα Treasuries πρέπει να μετακυλιστούν το επόμενο έτος. Προς το παρόν οι αγορές φαίνονται ήρεμες (περίπου). Αλλά μπορεί να μην παραμείνουν έτσι αν η ομάδα του Τραμπ εφαρμόσει πραγματικά τις προεκλογικές της υποσχέσεις: δηλαδή να αποδυναμώσει το δολάριο, να επιβάλει πληθωριστικούς δασμούς, να προσφέρει μαζικές φορολογικές περικοπές και να μειώσει την ανεξαρτησία της Fed.
Μάθαμε αυτή την εβδομάδα ότι το μηνιαίο έλλειμμα των ΗΠΑ εκτινάχθηκε στα 257 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο, το υψηλότερο επίπεδο από την εποχή της πανδημίας, και ο πληθωρισμός αυξάνεται και πάλι. Ορισμένοι από τους συμβούλους του Τραμπ -όπως ο Σκοτ Μπέσεντ και ο Κέβιν Χάσετ- κατανοούν καλά τους κινδύνους και θέλουν να τους περιορίσουν. Παρακολουθήστε αν μπορούν να το κάνουν. Οι επενδυτές θα πρέπει επίσης να αναμένουν πόνο στις αναδυόμενες αγορές. Το δολάριο μόλις έφτασε σε υψηλό έξι μηνών, χωρίς να υπολογίζουμε τις προεκλογικές υποσχέσεις για την αποδυνάμωση του νομίσματος. Αν αυτό συνεχιστεί, ο αγώνας για τους δασμούς θα είναι ακόμη πιο έντονος και περισσότερες χώρες της αναδυόμενης αγοράς θα έχουν κρίσεις χρέους. Αντισταθμίστε, αντισταθμίστε, αντισταθμίστε – με bitcoin ή οτιδήποτε άλλο.
Τα θεμελιώδη στοιχεία του Bitcoin δεν έχουν αλλάξει: όπως σημειώνει ο οικονομικός κοινωνιολόγος Koray Caliskan, παραμένει ένα ιδιότυπο φαινόμενο που βασίζεται στην πίστη και έχει περιορισμένη πρακτική χρήση. Αλλά δεδομένου ότι ο Τραμπ είναι υπέρ του bitcoin, αποτελεί πλέον μια καλή αντιστάθμιση σε ένα χαρτοφυλάκιο. Το ίδιο και ο χρυσός, δεδομένων των απειλών πληθωρισμού και (κυρίως) του γεγονότος ότι οι αντιδυτικές χώρες διαφοροποιούνται από το δολάριο σε χρυσό. Η αγορά κάποιων «πραγματικών» περιουσιακών στοιχείων – ας πούμε, ξυλείας – έχει επίσης νόημα, δεδομένων των γεωπολιτικών κινδύνων και του γεγονότος ότι το πιο εκπληκτικό πράγμα που θα μπορούσε να κάνει ο Τραμπ είναι να μην παράγει εκπλήξεις.
Πάνω απ’ όλα, το βασικό πράγμα που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι κανείς δεν μπορεί να «διαπραγματευτεί τον Trump» χρησιμοποιώντας μόνο το είδος των μοντέλων αποτίμησης περιουσιακών στοιχείων που διδάσκονται στα μαθήματα χρηματοοικονομικής. Οι έξυπνοι επενδυτές θα πρέπει να κατανοήσουν επίσης την ψυχολογία, την ανθρωπολογία και την ιστορία, είτε πρόκειται για τον ρεϊγκανισμό της δεκαετίας του 1980, τον προστατευτισμό της δεκαετίας του 1930, τους ληστές βαρόνους του 19ου αιώνα ή τις βασιλικές αυλές των Τυδώρ. Αυτές οι περίοδοι ήταν συχνά άσχημες. Ωστόσο, οι έξυπνοι -ή κυνικοί- παίκτες έβγαλαν πολλά χρήματα. Αυτό θα ξανασυμβεί τώρα.
Τ.Σ.