Για τον αμερικανικό γίγαντα τσιπ Intel, τον αγαπημένο της εποχής των υπολογιστών πριν πέσει σε δυσκολότερες εποχές στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, τα πράγματα μπορεί να ήταν αρκετά διαφορετικά.
Πριν από περίπου επτά χρόνια, η εταιρεία είχε την ευκαιρία να αγοράσει μερίδιο στην OpenAI, τότε έναν νεοσύστατο μη κερδοσκοπικό ερευνητικό οργανισμό που εργαζόταν σε έναν ελάχιστα γνωστό τομέα που ονομάζεται γενετική τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσαν στο Reuters τέσσερα άτομα με άμεση γνώση αυτών των συζητήσεων.
Κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών το 2017 και το 2018, τα στελέχη των δύο εταιρειών συζήτησαν διάφορες επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς από την Intel ποσοστού 15% έναντι 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε μετρητά, δήλωσαν τρεις από τους ανθρώπους. Συζήτησαν επίσης για το ενδεχόμενο η Intel να αποκτήσει ένα επιπλέον μερίδιο 15% στην OpenAI, εάν κατασκεύαζε hardware για την startup σε τιμή κόστους, είπαν δύο άτομα.
Η Intel αποφάσισε τελικά να μην προχωρήσει σε συμφωνία, εν μέρει επειδή ο τότε διευθύνων σύμβουλος Bob Swan δεν πίστευε ότι τα μοντέλα δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης θα έφταναν στην αγορά στο εγγύς μέλλον και έτσι θα εξοφλούσαν την επένδυση της εταιρείας τσιπ, σύμφωνα με τρεις από τις πηγές, οι οποίες ζήτησαν ανωνυμία για να συζητήσουν εμπιστευτικά θέματα.
Η OpenAI ενδιαφερόταν για μια επένδυση από την Intel επειδή θα μείωνε την εξάρτησή της από τα τσιπ της Nvidia και θα επέτρεπε στη νεοσύστατη επιχείρηση να δημιουργήσει τη δική της υποδομή, είπαν δύο από τους ανθρώπους. Η συμφωνία χάλασε επίσης επειδή η μονάδα κέντρων δεδομένων της Intel δεν ήθελε να κατασκευάσει προϊόντα σε κόστος, πρόσθεσαν οι άνθρωποι.
Εκπρόσωπος της Intel δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την πιθανή συμφωνία. Ο Swan δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό και η OpenAI αρνήθηκε να σχολιάσει. Η απόφαση της Intel να μην επενδύσει στην OpenAI, η οποία ξεκίνησε το πρωτοποριακό ChatGPT το 2022 και τώρα φέρεται να αποτιμάται σε περίπου 80 δισεκατομμύρια δολάρια, δεν έχει δημοσιοποιηθεί προηγουμένως.
Πρόκειται για μια σειρά από στρατηγικές ατυχίες που είδαν την εταιρεία, η οποία βρισκόταν στην αιχμή του δόρατος των τσιπ υπολογιστών στις δεκαετίες του 1990 και του 2000, να παραπαίει στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με συνεντεύξεις του Reuters με εννέα άτομα που γνωρίζουν το θέμα, συμπεριλαμβανομένων πρώην στελεχών της Intel και εμπειρογνωμόνων του κλάδου.
Την περασμένη εβδομάδα, τα κέρδη της Intel για το δεύτερο τρίμηνο προκάλεσαν πτώση της τιμής της μετοχής της κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο της αξίας της, στη χειρότερη ημέρα διαπραγμάτευσής της από το 1974. Για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, η τεχνολογική εταιρεία αξίζει λιγότερο από 100 δισεκατομμύρια δολάρια (…81,2 δισ.)
Η άλλοτε βασίλισσα της αγοράς – της οποίας το σλόγκαν μάρκετινγκ Intel Inside αντιπροσώπευε επί μακρόν το χρυσό πρότυπο ποιότητας – εξακολουθεί να παλεύει να βγάλει στην αγορά ένα προϊόν τσιπ AI που θα κάνει θραύση.
Η Intel επισκιάζεται πλέον από την ανταγωνίστρια Nvidia αξίας 2,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία έχει στραφεί από τα γραφικά των βιντεοπαιχνιδιών στα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης που απαιτούνται για την κατασκευή, εκπαίδευση και λειτουργία μεγάλων γεννητικών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, όπως το GPT4 της OpenAI και τα μοντέλα Llama της Meta Platforms.
Η Intel έχει επίσης μείνει πίσω από την AMD των 218 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000, όμως, οι ερευνητές είχαν ανακαλύψει ότι τα τσιπ παιχνιδιών ήταν πολύ πιο αποτελεσματικά από τους επεξεργαστές στο χειρισμό της εντατικής επεξεργασίας δεδομένων που απαιτείται για την κατασκευή και την εκπαίδευση μεγάλων μοντέλων AI.
Επειδή οι GPU έχουν σχεδιαστεί για γραφικά παιχνιδιών, μπορούν να εκτελέσουν παράλληλα έναν τεράστιο αριθμό υπολογισμών. Οι μηχανικοί της Nvidia έχουν περάσει χρόνια από τότε τροποποιώντας την αρχιτεκτονική GPU για να τις συντονίσουν για χρήσεις AI και δημιούργησαν το λογισμικό που είναι απαραίτητο για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων.
«Όταν χτύπησε η τεχνητή νοημοσύνη… Η Intel απλά δεν είχε τον σωστό επεξεργαστή την κατάλληλη στιγμή», δήλωσε ο Lou Miscioscia, αναλυτής της ιαπωνικής επενδυτικής τράπεζας Daiwa. NERVANA ΚΑΙ HABANA
Από το 2010, η Intel έχει κάνει τουλάχιστον τέσσερις προσπάθειες για την παραγωγή ενός βιώσιμου τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς δύο νεοφυών επιχειρήσεων και τουλάχιστον δύο μεγάλων εγχώριων προσπαθειών. Καμία από αυτές δεν κατάφερε να κάνει το παραμικρό βήμα έναντι της Nvidia ή της AMD στην ταχέως αναπτυσσόμενη και προσοδοφόρα αγορά, σύμφωνα με τρεις ανθρώπους με άμεση γνώση των εσωτερικών δραστηριοτήτων της εταιρείας.
Το σύνολο των δραστηριοτήτων της Intel για τα κέντρα δεδομένων αναμένεται να δημιουργήσει πωλήσεις ύψους 13,89 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος – στις οποίες περιλαμβάνονται τα τσιπ AI της εταιρείας αλλά και πολλά άλλα σχέδια – ενώ οι αναλυτές αναμένουν ότι η Nvidia θα δημιουργήσει έσοδα από τα κέντρα δεδομένων ύψους 105,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το 2016, ο διευθύνων σύμβουλος της Intel Brian Krzanich προσπάθησε να εισέλθει στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης εξαγοράζοντας τη Nervana Systems έναντι 408 εκατ. δολαρίων. Τα στελέχη της Intel προσελκύστηκαν από την τεχνολογία της Nervana, η οποία ήταν παρόμοια με ένα τσιπ tensor processing unit (TPU) που κατασκευάζει η Google, σύμφωνα με δύο πρώην στελέχη της.
Η TPU – ειδικά σχεδιασμένη για τη δημιουργία ή την εκπαίδευση μεγάλων γεννητικών μοντέλων AI – απογύμνωσε τα χαρακτηριστικά μιας συμβατικής GPU που είναι χρήσιμα για βιντεοπαιχνίδια και επικεντρώθηκε αποκλειστικά στη βελτιστοποίηση των υπολογισμών AI.
Η Nervana γνώρισε κάποια επιτυχία με πελάτες όπως η Meta Platforms για τον επεξεργαστή της, αν και όχι αρκετή για να αποτρέψει την Intel από το να αλλάξει άλογα και να εγκαταλείψει το έργο. Το 2019, η Intel αγόρασε μια δεύτερη νεοφυή εταιρεία τσιπ, την Habana Labs, για 2 δισεκατομμύρια δολάρια, πριν τερματίσει τις προσπάθειες της Nervana το 2020. Ο Krzanich δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό για το άρθρο αυτό.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΑΠΟΔΟΣΗ: Τατιανή Σάγιεχ