Σε μια εποχή όπου ο πληθωρισμός απειλεί να διαβρώσει την αξία των σκληρά κερδισμένων χρημάτων μας, οι απανταχού επενδυτές αναζητούν στρατηγικές για την προστασία του πλούτου τους. Λίγοι έχουν πλεύσει σε αυτά τα ταραγμένα οικονομικά νερά με μεγαλύτερη επιτυχία από τον Warren Buffett, η επενδυτική προσέγγιση του οποίου έχει προσφέρει σταθερά αποδόσεις που ξεπερνούν τον πληθωρισμό επί δεκαετίες.
Η φιλοσοφία του Μαντείου της Ομάχα δεν βασίζεται σε πολύπλοκα χρηματοοικονομικά μέσα ή στον συγχρονισμό της αγοράς – αντίθετα, βασίζεται σε διαχρονικές αρχές που μπορεί να εφαρμόσει κάθε επενδυτής. Η προσέγγιση του Μπάφετ έχει παραμείνει αξιοσημείωτα συνεπής σε περιόδους οικονομικής άνθησης, ύφεσης και, ναι, σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού.
Εξετάζοντας τις δηλώσεις του, τις επενδυτικές του αποφάσεις και τις επιστολές προς τους μετόχους, μπορούμε να αντλήσουμε πολύτιμα διδάγματα για τη διατήρηση και την αύξηση του πλούτου ακόμη και όταν ο πληθωρισμός τρώει την αγοραστική δύναμη.
Ακολουθούν πέντε απλά μαθήματα για το πώς ο Warren Buffett νικά τον πληθωρισμό:
1. Επενδύστε στον εαυτό σας για να δημιουργήσετε ικανότητες ανθεκτικές στον πληθωρισμό
“Το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να είσαι εξαιρετικά καλός σε κάτι… Όποιες ικανότητες έχεις δεν μπορούν να σου τις πάρουν. Δεν μπορούν να διογκωθούν από εσάς». – Warren Buffett, 2022 Ετήσια συνάντηση της Berkshire Hathaway.
Πριν από την εξέταση εξωτερικών επενδύσεων, ο Μπάφετ τονίζει ότι το πιο ανθεκτικό στον πληθωρισμό περιουσιακό σας στοιχείο είναι ο εαυτός σας. Ενώ τα νομίσματα αυξομειώνονται και οι αγορές ανεβαίνουν και πέφτουν, οι δεξιότητες παραμένουν πολύτιμες ανεξάρτητα από τις οικονομικές συνθήκες. Αυτή η αρχή επεκτείνεται πέρα από την απλή επαγγελματική εξέλιξη – περιλαμβάνει τη συνεχή μάθηση, την οικοδόμηση τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη ικανοτήτων που εκτιμά η αγορά.
Ο ίδιος ο Μπάφετ αποτελεί παράδειγμα αυτής της έννοιας. Παρά τον τεράστιο πλούτο του, έχει επενδύσει αμέτρητες ώρες στην ανάπτυξη των αναλυτικών του ικανοτήτων και της επιχειρηματικής του οξυδέρκειας. Η ικανότητά του να αναλύει εταιρείες και να εντοπίζει την αξία τους τον έχει εξυπηρετήσει καλά σε πολλαπλούς πληθωριστικούς κύκλους. Κατά τη διάρκεια του υψηλού πληθωρισμού στη δεκαετία του 1970, όταν πολλοί επενδυτές παραπαίουν, η αναλυτική δεινότητα του Μπάφετ του επέτρεψε να εντοπίσει ευκαιρίες που άλλοι έχασαν.
Αυτό μπορεί να σημαίνει επιδίωξη πρόσθετης εκπαίδευσης, πιστοποιήσεων ή εξειδικευμένης κατάρτισης για τον μέσο άνθρωπο. Οι επαγγελματίες που μπορούν να επιλύουν πολύπλοκα προβλήματα ή να παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες συχνά διαπιστώνουν ότι η εισοδηματική τους δύναμη αυξάνεται κατά τη διάρκεια του πληθωρισμού, καθώς οι δεξιότητές τους γίνονται πιο σπάνιες και πολύτιμες σε σχετικούς όρους. Σε αντίθεση με τα μετρητά που βρίσκονται σε έναν τραπεζικό λογαριασμό, οι ικανότητές σας εκτιμώνται αντί να απαξιώνονται κατά τη διάρκεια περιόδων πληθωρισμού.
2. Επικεντρωθείτε σε επιχειρήσεις υψηλής ποιότητας με τιμολογιακή δύναμη
“Η πιο σημαντική απόφαση κατά την αξιολόγηση μιας επιχείρησης είναι η τιμολογιακή ισχύς. Αν έχετε τη δύναμη να αυξάνετε τις τιμές χωρίς να χάνετε δουλειές από έναν ανταγωνιστή, έχετε μια τέλεια επιχείρηση». – Warren Buffett, συνέντευξη στο CNBC το 2011.
Ο Buffett δίνει προτεραιότητα στις εταιρείες που μπορούν να μετακυλήσουν το αυξημένο κόστος στους πελάτες χωρίς να χάσουν επιχειρήσεις κατά την αξιολόγηση των επενδύσεων σε περιόδους πληθωρισμού. Αυτή η «τιμολογιακή ισχύς» έχει συχνά τις ρίζες της στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα μιας εταιρείας – είτε πρόκειται για ένα αγαπημένο εμπορικό σήμα, μια ιδιόκτητη τεχνολογία ή βασικές υπηρεσίες που οι πελάτες δεν μπορούν εύκολα να υποκαταστήσουν.
Η μακροπρόθεσμη επένδυση του Buffett στην Coca-Cola, την οποία άρχισε να συσσωρεύει το 1988, αξίζει να εξεταστεί. Το ισχυρό εμπορικό σήμα του γίγαντα ποτών του επιτρέπει να αυξάνει τις τιμές σε περιόδους πληθωρισμού χωρίς να επηρεάζει σημαντικά τη ζήτηση των καταναλωτών. Ομοίως, η American Express, ένα άλλο αγαπημένο προϊόν του Buffett, έχει επιδείξει την ικανότητα να αυξάνει τις χρεώσεις διατηρώντας παράλληλα την πελατειακή της βάση λόγω της premium τοποθέτησης και των δικτυακών επιδράσεων.
Αυτές οι επιχειρήσεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις επιχειρήσεις τύπου εμπορεύματος που πρέπει να αποδέχονται τις τιμές της αγοράς ανεξάρτητα από την αύξηση του κόστους τους. Κατά τη διάρκεια του πληθωρισμού, οι εταιρείες χωρίς τιμολογιακή δύναμη βλέπουν τα περιθώρια κέρδους τους να συμπιέζονται και την κερδοφορία τους να μειώνεται. Επικεντρώνοντας σε επιχειρήσεις με αυτή τη βασική ιδιότητα, ο Buffett διασφαλίζει ότι οι επενδύσεις του διατηρούν την πραγματική τους αξία ακόμη και όταν το νόμισμα στο οποίο εκφράζονται χάνει την αγοραστική του δύναμη.
3. Αποφύγετε τα μετρητά και τα περιουσιακά στοιχεία χαμηλής απόδοσης
«Η αριθμητική καθιστά σαφές ότι ο πληθωρισμός είναι ένας πολύ πιο καταστροφικός φόρος από ό,τι έχουν θεσπίσει οι νομοθέτες μας. Ο φόρος του πληθωρισμού μπορεί να καταναλώσει το κεφάλαιο». – Warren Buffett, άρθρο του περιοδικού Fortune το 1977.
Ο Μπάφετ έχει προειδοποιήσει σταθερά για τους κινδύνους της διακράτησης υπερβολικών μετρητών κατά τη διάρκεια πληθωριστικών περιόδων. Σε αντίθεση με τους φόρους, οι οποίοι αφαιρούν ένα ορατό μέρος του πλούτου σας, ο πληθωρισμός διαβρώνει σιωπηλά την αγοραστική δύναμη χωρίς επίσημη δήλωση ή νομοσχέδιο. Αυτός ο «αόρατος φόρος» επηρεάζει κυρίως περιουσιακά στοιχεία με σταθερές αποδόσεις, όπως τα μετρητά και τα περισσότερα ομόλογα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Μπάφετ αποφεύγει εντελώς τα μετρητά – η Berkshire Hathaway διατηρεί σημαντικά αποθέματα μετρητών. Η διαφορά έγκειται στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται αυτά τα μετρητά: όχι ως μακροπρόθεσμη επένδυση, αλλά ως πυρομαχικά έτοιμα να χρησιμοποιηθούν όταν προκύψουν ευκαιρίες. Η επιφυλακτικότητα του Buffett σχετικά με τα μετρητά γίνεται ιδιαίτερα εμφανής κατά τη διάρκεια υψηλού πληθωρισμού, όταν η διάβρωση της αγοραστικής δύναμης επιταχύνεται.
Ο Μπάφετ έχει απομακρυνθεί από τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος που προτιμούσε ο μέντοράς του Μπέντζαμιν Γκράχαμ καθ’ όλη τη διάρκεια της επενδυτικής του καριέρας, αναγνωρίζοντας ότι τα μέσα αυτά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στον πληθωρισμό. Αντ’ αυτού, στράφηκε προς τις επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν την εσωτερική τους αξία ταχύτερα από ό,τι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να μειώσει την αξία του νομίσματος.
4. Αγοράστε υπέροχες εταιρείες σε δίκαιες τιμές
«Είναι πολύ καλύτερο να αγοράζετε μια υπέροχη εταιρεία σε δίκαιη τιμή παρά μια δίκαιη εταιρεία σε υπέροχη τιμή». – Warren Buffett, 1989 Berkshire Hathaway Shareholder Letter.
Αυτή η διάσημη φράση του Μπάφετ αντιπροσωπεύει μια θεμελιώδη αλλαγή στην επενδυτική του φιλοσοφία, η οποία τον έχει εξυπηρετήσει απίστευτα καλά σε περιόδους πληθωρισμού. Στις αρχές της καριέρας του, ο Μπάφετ αναζητούσε ευκαιρίες – εταιρείες που πωλούνταν κάτω από την αξία ρευστοποίησής τους. Με την πάροδο του χρόνου, επηρεασμένος από τον αείμνηστο συνέταιρό του Charlie Munger, προτίμησε την ποιότητα έναντι της απλής φτήνιας.
Η εξαγορά της See’s Candies το 1972 αποτελεί παράδειγμα αυτής της αρχής. Αν και η τιμή αγοράς των 25 εκατομμυρίων δολαρίων φαινόταν υπερβολική σε σχέση με τη λογιστική αξία της εταιρείας, το ισχυρό εμπορικό σήμα και η αφοσίωση των πελατών της εταιρείας επέτρεψαν στην εταιρεία να ανθίσει παρά τον υψηλό πληθωρισμό της δεκαετίας του 1970 και των αρχών της δεκαετίας του 1980. Η εταιρεία μπορούσε να αυξήσει τις τιμές για να αντισταθμίσει το αυξανόμενο κόστος, διατηρώντας παράλληλα την πελατειακή της βάση.
Οι άριστες εταιρείες διαθέτουν συνήθως διάφορα χαρακτηριστικά: υψηλές αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων χωρίς υπερβολικό χρέος, συνεχή αύξηση των κερδών και ανθεκτικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Κατά τη διάρκεια του πληθωρισμού, αυτά τα χαρακτηριστικά γίνονται ακόμη πιο πολύτιμα, καθώς επιτρέπουν σε μια επιχείρηση να διατηρήσει την πραγματική οικονομική της αξία. Την ίδια στιγμή, οι ασθενέστεροι ανταγωνιστές αγωνίζονται με την αύξηση του κόστους που δεν μπορούν να μετακυλήσουν.
5. Σκεφτείτε μακροπρόθεσμα για να ξεπεράσετε τις πληθωριστικές πιέσεις
«Αν δεν είστε διατεθειμένοι να κατέχετε μια μετοχή για 10 χρόνια, μη σκεφτείτε καν να την κατέχετε για 10 λεπτά». – Warren Buffett, 1996 Berkshire Hathaway Shareholder Letter.
Ίσως το πιο ισχυρό αντιπληθωριστικό εργαλείο του Buffett είναι ο εξαιρετικά μακρύς χρονικός του ορίζοντας. Ενώ πολλοί επενδυτές αντιδρούν στον πληθωρισμό με πωλήσεις πανικού ή βιαστικές αγορές, ο Μπάφετ διατηρεί την πειθαρχία και την υπομονή του. Αυτή η μακροπρόθεσμη προοπτική του επιτρέπει να βλέπει πέρα από τις προσωρινές πληθωριστικές αιχμές και να επικεντρώνεται στις δυνατότητες ανατοκισμού των μεγάλων επιχειρήσεων.
Οι περίοδοι διακράτησης του Μπάφετ καταδεικνύουν αυτή τη δέσμευση. Έχει στην κατοχή του εταιρείες όπως η GEICO και η Coca-Cola μέσα από διάφορα πληθωριστικά περιβάλλοντα επί δεκαετίες. Αυτή η υπομονή επιτρέπει στη δύναμη του ανατοκισμού να λειτουργήσει υπέρ του – ακόμη και αν ο πληθωρισμός διαβρώνει τις αποδόσεις σε ορισμένα χρόνια, η μακροπρόθεσμη πορεία των καλά επιλεγμένων επιχειρήσεων ξεπερνά τελικά τον πληθωρισμό.
Τα μαθηματικά υποστηρίζουν αυτή την προσέγγιση. Ιστορικά, οι μετοχές έχουν αποδώσει αποδόσεις που υπερβαίνουν τον πληθωρισμό για μεγάλες χρονικές περιόδους, ακόμη και αν οι μικρότερες περίοδοι παρουσιάζουν αρνητικές πραγματικές αποδόσεις. Παραμένοντας επενδεδυμένος σε επιχειρήσεις υψηλής ποιότητας, ο Buffett επιτρέπει σε αυτό το μακροπρόθεσμο πλεονέκτημα να λειτουργήσει υπέρ του αντί να προσπαθεί να χρονομετρήσει τους πληθωριστικούς κύκλους.
Συμπέρασμα
Η προσέγγιση του Warren Buffett για να νικήσει τον πληθωρισμό δεν βασίζεται σε πολύπλοκες στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνου ή σε εσωτεριστικά χρηματοπιστωτικά μέσα. Αντίθετα, στηρίζεται σε θεμελιώδεις αρχές προσιτές σε κάθε επενδυτή: ανάπτυξη πολύτιμων δεξιοτήτων, εστίαση σε επιχειρήσεις με τιμολογιακή δύναμη, προσοχή στα μετρητά, προτεραιότητα στην ποιότητα έναντι της φτήνιας και διατήρηση μιας μακροπρόθεσμης προοπτικής.
Αυτό που καθιστά αυτά τα μαθήματα ιδιαίτερα πολύτιμα είναι ο διαχρονικός τους χαρακτήρας. Υπηρέτησαν καλά τον Μπάφετ μέσα από πολλαπλούς πληθωριστικούς κύκλους και διάφορες οικονομικές συνθήκες. Είτε ο πληθωρισμός είναι θερμός είτε ψυχρός τα επόμενα χρόνια, αυτές οι αρχές προσφέρουν έναν οδικό χάρτη για τη διατήρηση και την αύξηση του πλούτου σε πραγματικούς όρους.
Όπως είπε κάποτε ο Μπάφετ, «ο σημερινός επενδυτής δεν επωφελείται από την ανάπτυξη του χθες». Εφαρμόζοντας αυτά τα πέντε μαθήματα, οι επενδυτές μπορούν να τοποθετηθούν ώστε να επωφεληθούν από την αυριανή ανάπτυξη, ανεξάρτητα από το τι μπορεί να φέρει ο πληθωρισμός.
Steve Burns, New Trader U
Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

