Πως οι εταιρείες ακινήτων μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στον ισολογισμό της ΕΚΤ

επιτοκίων

SBB

Η κρίση χρέους του σουηδικού ομίλου ακινήτων SBB έχει αφήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε κίνδυνο ζημιών και έχει αναδείξει την έκθεση ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ (29 δισεκατομμυρίων δολαρίων) που έχει δημιουργήσει στον πληγωμένο πλέον ευρωπαϊκό τομέα ακινήτων μέσω της αγοράς ομολόγων κατά την περίοδο της κρίσης.

Ανάλυση των αρχείων της ΕΚΤ από το Reuters δείχνει ότι κατέχει δύο ομόλογα σε ευρώ που εκδόθηκαν από την SBB, η οποία δημιούργησε χρέη άνω των 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων αγοράζοντας ακίνητα, συμπεριλαμβανομένων κατοικιών, κυβερνητικών γραφείων, σχολείων και νοσοκομείων.

Δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα ανέφεραν ότι τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ στην SBB ανέρχονται σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ένα ομόλογο της SBB διαπραγματεύεται τώρα περίπου στο μισό της ονομαστικής του αξίας, γεγονός που δείχνει ότι οι επενδυτές είχαν υπολογίσει κάποιο κίνδυνο ενδεχόμενης χρεοκοπίας.

Όταν η SBB, η οποία έχει πλέον αξιολογηθεί ως “σκουπίδια”, αγόρασε πρόσφατα ομόλογα με μικρή έκπτωση για να σταθεροποιήσει τα οικονομικά της, η ΕΚΤ ήταν μεταξύ των πωλητών, δήλωσε άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει την SBB ή τυχόν ζημίες που έχουν προκύψει, παραπέμποντας στον ιστότοπό της, όπου η κεντρική τράπεζα χαρακτηρίζει τις ζημίες της γενικά ως “παρενέργειες” και αναφέρει ότι μπορεί να ανατρέξει στα μεγάλα κέρδη των τελευταίων ετών για να τις αντισταθμίσει.

Παρόλο που η SBB αντιπροσωπεύει μια μικρή έκθεση για την ΕΚΤ, ανοίγει εκ νέου μια συζήτηση σχετικά με το πώς η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης έχει εκταμιεύσει σχεδόν 400 δισεκατομμύρια ευρώ σε εταιρικό χρέος από το 2016 ως μέρος των τεράστιων αγορών περιουσιακών στοιχείων για να αποτρέψει την απειλή του αποπληθωρισμού.

Συνολικά, δαπάνησε περίπου 5 τρισεκατομμύρια ευρώ για κρατικό χρέος, εταιρικά ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία συνήθως κατέχει μέχρι τη λήξη τους.

Ωστόσο, ήδη από το 2016, η ΕΚΤ προειδοποιούσε για φούσκα ακινήτων σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα αγόραζε ομόλογα σε εταιρείες ακινήτων στην περιοχή στο πλαίσιο του προγράμματος.

“Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πώς η ΕΚΤ κατέληξε να αγοράζει ομόλογα εταιρειών ακινήτων, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιούσε για τους κινδύνους πληθωρισμού των τιμών των ακινήτων”, δήλωσε στο Reuters ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Otmar Issing.

“Συμβάλλει στη διόγκωση της φούσκας, ενώ διακινδυνεύει τη φήμη της καθώς και οικονομικές απώλειες”, πρόσθεσε.

Εκτός από τα ομόλογα της SBB, η ΕΚΤ κατέχει χρέη σε άλλες εταιρείες ακινήτων σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ άλλων στη Γερμανία και τη Σουηδία, τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο μετά την απότομη αύξηση των επιτοκίων στην ιστορία του ευρώ, η οποία προκάλεσε φούσκες ακινήτων που είχαν διογκωθεί από μια δεκαετία σχεδόν δωρεάν χρήματος.

Τα προβλήματα της SBB ήταν γνωστά από τις αρχές του 2022, όταν η Viceroy Research την έβαλε στο στόχαστρο μιας επικριτικής έκθεσης.

“Θα έπρεπε (η ΕΚΤ) να είχε εφαρμόσει . . . ενεργή διαχείριση κινδύνου”, δήλωσε ο Daniel Gros, διευθυντής του Ινστιτούτου για τη χάραξη ευρωπαϊκής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Bocconi του Μιλάνου.

Ενώ η ΕΚΤ περιγράφει τις παραμέτρους της αγοράς ομολόγων, δεν αναφέρει πόσα αγόρασε, σε ποια τιμή ή αναφέρει λεπτομερώς τυχόν απώλειες. Ωστόσο, τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας δείχνουν ότι η κεντρική τράπεζα εξακολουθούσε να κατέχει τα δύο ομόλογα που είχε εκδώσει η SBB στις 24 Νοεμβρίου.

Σε περίπτωση χρεοκοπίας της SBB, οι 20 εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ, οι οποίες μοιράζονται τον κίνδυνο για τα εταιρικά ομόλογα που αγοράζονται για λογαριασμό της ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς εταιρικών ομολόγων, θα πρέπει να υποστούν μια μικρή ζημία, εάν εξακολουθούν να κατέχουν το χρέος, το οποίο αγόρασαν στα μέσα του 2021 και στις αρχές του 2022.

“Η SBB πρέπει να μειώσει περαιτέρω το χρέος της, αλλά έχει κάνει σημαντικά βήματα έχοντας αποπληρώσει χρέος ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ τους τελευταίους 15 μήνες”, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Αγοράζοντας «τυφλά»

Οι δανειολήπτες από την Ευρώπη και πέραν αυτής αξιοποίησαν το πρόγραμμα της ΕΚΤ, σύμφωνα με το οποίο κάθε εταιρεία, εκτός από τις τράπεζες, πληρούσε τις προϋποθέσεις εφόσον το χρέος της ήταν σε ευρώ και είχε εκδοθεί από οντότητα της ευρωζώνης με αξιολόγηση “επενδυτικής βαθμίδας” από σημαντικό οργανισμό.

“Ο σκοπός ήταν να μειωθεί το κόστος δανεισμού στη ζώνη του ευρώ και αυτό δεν το κάνεις αγοράζοντας τα ομόλογα μιας σουηδικής εταιρείας”, δήλωσε ο Gros, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ ακολούθησε “τυφλά” τους κανόνες της, χωρίς να λάβει τις κατάλληλες προφυλάξεις.

Ενώ η Σουηδία δεν ανήκει στη ζώνη του ευρώ, η SBB εξέδωσε το χρέος που αγόρασε η ΕΚΤ στη γειτονική Φινλανδία, η οποία ανήκει στη ζώνη του ευρώ.

Παράλληλα με τα ομόλογα της SBB, η ΕΚΤ απορρόφησε και το χρέος άλλων εταιρειών ακινήτων που έκτοτε αντιμετώπισαν προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της σουηδικής Heimstaden.

Και οι δύο υποβαθμίστηκαν τους τελευταίους μήνες από τη Fitch Ratings, η οποία δήλωσε ότι συγκαταλέγονται μεταξύ μιας χούφτας ευρωπαϊκών εταιρειών ακινήτων που αντιμετωπίζουν “τείχη ωρίμανσης χρέους” τους επόμενους 12 έως 18 μήνες.

Η ΕΚΤ κατέχει οκτώ ομόλογα της Heimstaden, τα οποία εκδόθηκαν από μονάδα του ομίλου με επενδυτική διαβάθμιση, μεταξύ των οποίων και ένα που διαπραγματεύεται με έκπτωση περίπου 40% σε σχέση με την τιμή έκδοσής του.

Η Heimstaden δήλωσε στο Reuters ότι τα οικονομικά της είναι υγιή, ότι η εστίασή της ήταν στην “ισχυρή ρευστότητα” και ότι η επένδυση στα ομόλογά της ήταν χαμηλού κινδύνου.

Η ΕΚΤ απορρόφησε επίσης πολλά γερμανικά ομόλογα ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων 39 που εκδόθηκαν από τη Vonovia, η οποία πωλούσε ακίνητα για να μειώσει το χρέος της. Τα ομόλογα διαπραγματεύονται πολύ πιο κοντά στην ονομαστική αξία, το ένα με έκπτωση περίπου 20%.

Οι εταιρείες ακινήτων αποτελούν το 8% του προγράμματος αγοράς εταιρικού τομέα της ΕΚΤ, ύψους πλέον 326 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ δεν αποκαλύπτει τη σύνθεση του άλλου προγράμματος αγοράς ομολόγων που εφαρμόζει στην εποχή της πανδημίας.

Η κεντρική τράπεζα έχει υποστεί ατυχίες στο παρελθόν, όπως όταν κατέγραψε ζημίες από ομόλογα στην πληγείσα από σκάνδαλο νοτιοαφρικανική εταιρεία λιανικής Steinhoff, και κατέγραψε ζημίες πέρυσι, τροφοδοτώντας την ανησυχία ότι το κεφαλαιακό της μαξιλάρι θα μπορούσε να συρρικνωθεί.

Η ΕΚΤ περιγράφει διάφορες γραμμές άμυνας έναντι των ζημιών, όπως η κλιμάκωσή τους σε πολλά χρόνια ή η απαίτηση από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες να συνεισφέρουν.

Ωστόσο, η εθνική κεντρική τράπεζα της Ολλανδίας έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί τελικά να χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου από το υπουργείο Οικονομικών, κάτι που πιθανότατα θα εξοργίσει τους φορολογούμενους και θα εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ανεξαρτησία της από την πολιτική.

“Όταν οι κεντρικές τράπεζες σημειώνουν ζημίες, είναι τελικά ζημία για την κυβέρνηση, πράγμα που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν”, δήλωσε ο Gros.

Πηγή: www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο