Edwin Roman, Yahoo Finance
- Ο καταναλωτής πολυτελείας εξελίσσεται, αναγκάζοντας τις μάρκες να συμβαδίζουν με τις μεταβαλλόμενες αγοραστικές συνήθειες.
Νεαρές γυναίκες με γνώμονα τη μόδα, η μία με πορτοκαλί τσάντες αγορών Louis Vuitton, χαιρετούν η μία την άλλη στην Bond Street στις 20 Οκτωβρίου 2021, στο Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο. (Mike Kemp/In Pictures via Getty Images) (Mike Kemp μέσω Getty Images)
- Ο καταναλωτής πολυτελείας εξελίσσεται, αναγκάζοντας τις μάρκες να συμβαδίζουν με τις μεταβαλλόμενες αγοραστικές συνήθειες.
Μια έκθεση του 2024 από την Bain & Company διαπίστωσε ότι οι καταναλωτές Gen Z, ή όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2012, θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των αγορών πολυτελείας μέχρι το 2030, ενώ οι millennials, που γεννήθηκαν από το 1981 έως το 1996, θα κάνουν πάνω από τις μισές αγορές πολυτελείας.
- Η Gen Z, ειδικότερα, προβλέπεται να γίνει η μεγαλύτερη και πλουσιότερη γενιά, σύμφωνα με την Piper Sandler, και θα μπορούσε να αυξήσει τις πωλήσεις πολυτελείας στις βιομηχανίες λιανικής, ταξιδιών και τεχνολογίας.
“H Gen Z φαίνεται να είναι η ταχύτερα αναδυόμενη νέα γενιά στην πολυτέλεια λόγω της τρέχουσας είσοδός τους στην ενηλικίωση”, δήλωσε ο Jason Dorsey, ερευνητής Gen Z και συγγραφέας του “Zconomy: How Gen Z Will Change the Future of Business”, δήλωσε στο Yahoo Finance. e-mail.
- “Ενώ η ισχύς των δαπανών τους είναι ακόμα μικρότερη από άλλες γενιές, θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου. Όσο πιο γρήγορα συνδεθούν οι επωνυμίες μαζί τους, τόσο μεγαλύτερη είναι η ευκαιρία να αναπτυχθούν με τη γενιά.”
Ένα push-pull στην πολυτέλεια
Τα μεταβαλλόμενα δημογραφικά στοιχεία του αγοραστή πολυτελείας θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέες προκλήσεις για τις μάρκες πολυτελείας.
- Η αναλύτρια λιανικής και ηλεκτρονικού εμπορίου της Morning Consult, Claire Tassin, ερεύνησε 2.203 ενήλικες στις ΗΠΑ για να κατανοήσει καλύτερα τις καταναλωτικές συνήθειες πολυτελείας και διαπίστωσε ότι ο σημερινός καταναλωτής πολυτελείας είναι ένας «αγαθός αγοραστής» με όρεξη για «όμορφα κατασκευασμένα προϊόντα, πρώτης τάξεως ταξιδιωτικές εμπειρίες και γεύματα. με σπάνια συστατικά».
Μεταξύ όλων των ενηλίκων των ΗΠΑ, η ποιότητα ήταν το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό μιας εμπειρίας πολυτελών αγορών, σύμφωνα με την έρευνα. Ο Tassin επεσήμανε ότι «οι καταναλωτές δεν πιστεύουν πάντα ότι οι αγορές πολυτελείας αξίζουν το κόστος, αλλά όταν αξίζουν, η ποιότητα είναι ο καθοριστικός παράγοντας».
- Είπε στο Yahoo Finance ότι ανησυχεί για τα εμπορικά σήματα που εμπορεύονται μόνο βάσει της θέσης και της μυθολογίας τους, σημειώνοντας ότι οι καταναλωτές Gen Z δεν είναι τόσο πιστοί στην επωνυμία όσο οι μεγαλύτεροι καταναλωτές.
Ο Dorsey εξήγησε ότι οι καταναλωτές Gen Z μπορεί να εξακολουθούν να είναι πιστοί στις μάρκες που θεωρούν ως μέρος της ταυτότητάς τους αλλά όχι σε άλλες, ειδικά καθώς θέλουν να συμβαδίζουν με τις τάσεις.
- Σύμφωνα με ερευνητές της McKinsey, μεταξύ των ερωτηθέντων στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, περισσότερο από το 50% των Gen Zers θα άλλαζαν την αγαπημένη τους μάρκα εάν έβρισκαν μια άλλη που θα ήταν φθηνότερη ή υψηλότερης ποιότητας.
«Μπορείτε να δείτε αυτή την αφοσίωση από τον Lululemon στο TikTok και την αστάθεια μέσω των επωνυμιών που χτυπούσαν και ξεχάστε γρήγορα που είχαν μια στιγμή αλλά η στιγμή τελείωσε», έγραψε ο Dorsey.
- Νεαροί πελάτες αγοράζουν μεταχειρισμένα πολυτελή προϊόντα σε ένα εμπορικό κέντρο στη Σαγκάη της Κίνας, στις 10 Οκτωβρίου 2023. (CFOTO/Μελλοντική έκδοση μέσω Getty Images) (CFOTO μέσω Getty Images)
Ενώ οι νεότεροι καταναλωτές δίνουν έμφαση στην αυθεντικότητα στις πολυτελείς αγορές και τις εμπειρίες τους, η φιλόδοξη αγορά εξακολουθεί να παίζει βασικό ρόλο στην κινητήρια αξία.
- «Υπάρχει όρεξη για πολυτέλεια από ανθρώπους που δεν ανήκουν σε αυτό το εξαιρετικά ελίτ 1%,» είπε ο Tassin. «Έτσι, η εξισορρόπηση της εξυπηρέτησης αυτού του είδους του κλασικού αγοραστή πολυτελείας με τον πιο φιλόδοξο αγοραστή πολυτελείας, ειδικά όταν βάζεις τον [Gen Z] στην εξίσωση, είναι κάτι που νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο για αυτές τις επωνυμίες αυτή τη στιγμή».
“Είτε είστε σε θέση να παραμείνετε στην τάση και να παραμείνετε κλασικοί και στις ρίζες σας, … είναι μια συνεχής ώθηση και νομίζω ότι είναι δύσκολο για οποιαδήποτε επωνυμία”, πρόσθεσε ο Tassin. «Είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τα πολυτελή σπίτια».
- Με τις συνολικές δαπάνες πολυτελείας να αναμένεται να αυξηθούν από περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ (1,67 τρισεκατομμύρια δολάρια) σήμερα σε 2,5 τρισεκατομμύρια ευρώ (2,79 τρισεκατομμύρια δολάρια) έως το 2030, σύμφωνα με την Bain & Company, οι μάρκες έχουν καλούς λόγους να έχουν αυτήν την ισορροπία σωστά.
«Το κλειδί στην έρευνά μας είναι οι επωνυμίες να μην θεωρούν δεδομένο το Gen Z ή να υποθέτουν ότι επειδή είναι νεότεροι ενήλικες, είναι λιγότερο ενημερωμένοι, αλλά αντίθετα εκτιμούν τη διαφορετικότητα, τη συμπερίληψη, τις πηγές πληροφοριών, τους αξιόπιστους πόρους τάσεων και την επιθυμία τους. να συνδεθούμε», είπε ο Ντόρσεϊ.
Τατιανή Σάγιεχ