Πως ρωσικές και κινεζικές εταιρείες χαλκού αποφεύγουν φόρους και κυρώσεις

χαλκός

χαλκού

Η Russian Copper Company (RCC) και οι κινεζικές εταιρείες έχουν αποφύγει φόρους και έχουν παρακάμψει τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων με την εμπορία νέας ράβδου χαλκού μεταμφιεσμένης σε παλιοσίδερα, δήλωσαν στο Reuters τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η ράβδος σύρματος χαλκού τεμαχίστηκε στην απομακρυσμένη περιοχή Xinjiang Uygur από έναν μεσάζοντα για να είναι δύσκολο να διαχωριστεί από το σκραπ, δήλωσαν οι πηγές, επιτρέποντας τόσο στους εξαγωγείς όσο και στους εισαγωγείς να επωφεληθούν από τις διαφορές στους δασμούς που εφαρμόζονται στο σκραπ και στο νέο μέταλλο, ανέφεραν οι πηγές.

Ο εξαγωγικός δασμός της Ρωσίας για τις ράβδους χαλκού ήταν 7% τον Δεκέμβριο, χαμηλότερος από την εισφορά 10% για τα θραύσματα. Οι εισαγωγές ράβδων χαλκού στην Κίνα φορολογούνται με 4%, ενώ δεν υπάρχει δασμός στις εισαγωγές ρωσικών θραυσμάτων.

Οι πωλήσεις νέου μετάλλου μεταμφιεσμένου σε παλιοσίδερα, οι οποίες ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο, αντικατοπτρίζονται σε μια απόκλιση μεταξύ κινεζικών και ρωσικών στοιχείων.

Τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων έδειξαν ότι η Κίνα αγόρασε σημαντικά περισσότερο σκραπ χαλκού από τη Ρωσία από τον Δεκέμβριο, ενώ τα ρωσικά στοιχεία που έλαβε το Reuters από έναν πάροχο εμπορικών δεδομένων έδειξαν ότι η ποσότητα του σκραπ που εξήχθη στον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας ήταν αμελητέα.

Σε απάντηση σε ερώτημα του Reuters σχετικά με την ασυμφωνία, τα ρωσικά τελωνεία δήλωσαν: “Η ομοσπονδιακή τελωνειακή υπηρεσία δεν παρέχει προσωρινά στοιχεία για το εξωτερικό εμπόριο” Σταμάτησε να δημοσιεύει εμπορικά στοιχεία τον Απρίλιο του 2022, λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έκτοτε, η αγορά βασίζεται σε εμπορικούς παρόχους.

Ερωτηθείσα σχετικά με το εμπόριο ράβδων χαλκού σε κινεζικές εταιρείες, η RCC, η οποία υπόκειται σε δυτικές κυρώσεις, δήλωσε ότι προμηθεύει προϊόντα μόνο σε ρωσικές εταιρείες. Δεν σχολίασε περαιτέρω.

Το τελωνείο της Κίνας στη Σιντζιάνγκ, η οποία συνορεύει με τη Ρωσία, δεν απάντησε σε ερώτηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και σε τηλεφωνική κλήση.

Η Κίνα έχει γίνει ένας σημαντικός προορισμός για τις ρωσικές εταιρείες που επιδιώκουν να εξάγουν τα εμπορεύματά τους μετά την επιβολή κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλει κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες για την υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο τεμαχισμός του πρόσφατα κατασκευασμένου συρματόσχοινου χαλκού είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μεταμφιέσετε το νέο υλικό που μοιάζει πολύ διαφορετικό από τα απορρίμματα.

Οι νέες, μακριές, λεπτές ράβδοι χαλκού υψηλής καθαρότητας, που χρησιμοποιούνται κυρίως για την κατασκευή καλωδίων ισχύος, είναι συνήθως τυλιγμένες σε σπείρες για ευκολότερη μεταφορά.

Αντίθετα, τα απορρίμματα χαλκού είναι ένα μείγμα από σύρματα, σωλήνες και σωλήνες που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί. Ψιλοκόβονται σε κομμάτια μεγέθους κόκκου ή τυλίγονται και πιέζονται, όπως τα πακέτα ζυμαρικών, για τη μεταφορά.

Ο τεμαχισμός είχε διαφύγει της προσοχής, καθώς η Κίνα έχει περιορίσει την πρόσβαση στην περιοχή Σιντζιάνγκ ως απάντηση στη διεθνή καταδίκη της καταστολής των Ουιγούρων, ανέφεραν οι πηγές.

Εκτός από το οικονομικό κίνητρο της αποφυγής των φόρων, το τεμαχισμένο μέταλλο είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί και να εντοπιστεί – γεγονός που καθιστά ευκολότερη την πώλησή του σε κινέζους κατασκευαστές.

Θεωρητικά, δεν υπάρχουν νομικά εμπόδια που να εμποδίζουν την Κίνα να αγοράζει μέταλλο από ρωσικές επιχειρήσεις υπό τις δυτικές κυρώσεις, αλλά οι κατασκευαστές μπορεί να εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί για την απώλεια εξαγωγικών επιχειρήσεων από αγοραστές που επιδιώκουν να αποφύγουν την παροχή κεφαλαίων στη Ρωσία.

Οι κυρώσεις μπορεί επίσης να σημαίνουν δυσκολίες στην επεξεργασία πληρωμών και στο δανεισμό χρημάτων. Οι πηγές ανέφεραν ότι ορισμένες κινεζικές εταιρείες έχουν δημιουργήσει νέες ομάδες για να ασχοληθούν με επιχειρήσεις που σχετίζονται με τη Ρωσία.

De facto ράβδος χαλκού

Τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με έναν πάροχο εμπορικών δεδομένων, κινεζικές εταιρείες πραγματοποίησαν συνολικά πέντε αγορές προϊόντων με την ένδειξη “ράβδος χαλκού” από το εργοστάσιο της RCC στην περιοχή των Ουραλίων. Οι αγορές που πραγματοποιήθηκαν από μια οντότητα με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που ονομάζεται Modern Commodity Trading DMCC, απέφεραν έσοδα περίπου 65 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον πάροχο εμπορικών δεδομένων.

Η εταιρεία με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν μπορούσε να επικοινωνήσει για σχόλια.

Η Ρωσία δεν υπήρξε ποτέ σημαντικός πωλητής χαλκού στην Κίνα.

Ωστόσο, από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, οι εισαγωγές θραυσμάτων χαλκού της Κίνας από τη Ρωσία αυξήθηκαν σημαντικά, όπως έδειξαν τα τελωνειακά στοιχεία.

Το μεγαλύτερο μέρος από αυτό, το 97% ή 6.434 μετρικοί τόνοι, ήρθε μέσω των συνόρων Alashankou του Xinjiang τον Δεκέμβριο.

Τα ρωσικά στοιχεία έδειξαν αναντιστοιχία, υποδεικνύοντας ότι η χώρα πούλησε μόνο 73 τόνους θραυσμάτων χαλκού στην Κίνα τον ίδιο μήνα.

Το 2021 και το 2022, κατά μέσο όρο 95,3 τόνοι και 125 τόνοι ρωσικού θραύσματος χαλκού πωλούνταν στην Κίνα κάθε μήνα.

Ο όγκος αυξήθηκε απότομα τους τελευταίους μήνες, με τις μηνιαίες εισαγωγές να φτάνουν τους 11.599 τόνους μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024.

Τα τελωνειακά στοιχεία για τις κινεζικές εισαγωγές χονδροσύρματος χαλκού δεν είναι διαθέσιμα στο κοινό.

“Αυτό το σκραπ από τη Ρωσία είναι de facto ράβδος χαλκού, αλλά δεν δηλώνεται ως ράβδος. Δεν μπορώ να αποκαλύψω περισσότερες λεπτομέρειες”, δήλωσε μια κινεζική κατασκευαστική πηγή που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία της. Η πηγή πρόσθεσε ότι το υλικό θα μπορούσε να καταναλωθεί άμεσα από τους κατασκευαστές χαλκού στις επαρχίες Jiangsu και Zhejiang.

Ενώ τα ρωσικά στοιχεία έδειξαν ελάχιστες εξαγωγές θραυσμάτων, τον Δεκέμβριο σημειώθηκε ξαφνική αύξηση των εξαγωγών συρματόσχοινων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η “Kyshtym Copper Electrolyte Plant JSC”, ένα εργοστάσιο που διαχειρίζεται η RCC, παρέδωσε 8. 041 τόνους σύρμα χαλκού στην Κίνα μέσω του Alashankou στο Xinjiang τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με μόλις 1.618 τόνους τον Νοέμβριο.

“Από σήμερα, η Kyshtym Copper Electrolyte Plant πωλεί τα προϊόντα της μόνο σε εγχώριες εταιρείες”, δήλωσε το εργοστάσιο Kyshtym σε απάντηση σε ερωτήσεις του Reuters σχετικά με τις πωλήσεις του στην Κίνα.

“Δεν έχουμε παρακολουθήσει την περαιτέρω τύχη των προϊόντων, οπότε δεν έχω τίποτα να προσθέσω σε όσα έχουν ήδη ειπωθεί”

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο