- Η Σαουδική Αραβία ζήτησε να επεκταθεί για ένα ακόμα χρόνο (τον τέταρτο) η παρουσία του ελληνικού αντιπυραυλικού συστήματος Patriot στο Ριάντ (έληξε τον Νοέμβριο του 2024) και η Αθήνα έσπευσε να κάνει αμέσως δεκτό το αίτημά της
Ας αρχίσω σήμερα, στο καιρό των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή που διανύουμε με μια… επενδυτικο-στρατιωτική είδηση. Μα θα πείτε υπάρχουν και τέτοιες ειδήσεις; Υπάρχουν και τις δημιουργεί μια συστοιχία Patriot που έχουμε δανείσει στη Σαουδική Αραβία για να αντιμετωπίσει τους πυραύλους των Χούθι που συνήθως στοχεύουν πετρελαιοπηγές.
Η Σαουδική Αραβία ζήτησε να επεκταθεί για ένα ακόμα χρόνο (τον τέταρτο) η παρουσία του ελληνικού αντιπυραυλικού συστήματος Patriot στο Ριάντ (έληξε τον Νοέμβριο του 2024) και η Αθήνα έσπευσε να κάνει αμέσως δεκτό το αίτημά της.
Για έναν άλλο χρόνο λοιπόν το Patriot και το επιτελείο του αποτελούμενο από 120 στρατιωτικούς της Πολεμικής Αεροπορίας θα παραμείνουν για ένα χρόνο ακόμα στη Σαουδική Αραβία.
Όμως αυτή η αντιπυραυλική συστοιχία που δανείσαμε στη Σαουδική Αραβία, πέρασε τις σχέσεις των δύο χωρών σε άλλο επίπεδο. Ας μην ξεχνάμε ότι όταν ο πρίγκιπας-διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (γνωστός με τα αρχικά MBS) έκανε την επιστροφή του στην Ευρώπη, με πρώτο σταθμό την Αθήνα, συνοδευόμενος από δεκάδες επιχειρηματίες, και περίπου 4 δισ. ευρώ σε συμφωνίες, Ελλάδα και Σαουδική Αραβία βρίσκονται ολοένα και πιο συχνά στην ίδια πλευρά του τραπεζιού.
Σε λίγους μήνες θα διεξαχθεί στο Ριάντ το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασία (ΑΣΣ) των δύο χωρών και πρώτα στην ατζέντα είναι οι επενδύσεις. Όχι μόνον στη Ελλάδα αλλά και στην Σαουδική Αραβία. Κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα. Γιατί θα πρέπει να ξέρετε ότι στο φιλόδοξο πρόγραμμα Neom ενδιαφέρονται να μετάσχουν (εάν ήδη δεν μετέχουν) ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες.
- Πρόκειται για μια High-tech πόλη των 500 δισεκατομμυρίων που ετοιμάζεται στη Σαουδική Αραβία και την ονομάζει Neom.Η θηριώδης πόλη των 26.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας αποτελεί την κορωνίδα του πριγκιπικού Οράματος 2030.
***