Πώς θα χτίζεται το νέο επίδομα ανεργίας – Μπόνους προϋπηρεσίας μετά από τρία χρόνια εργασίας

Κλιμακωτό και με προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας από τα 3 χρόνια και άνω, θα είναι το νέο επίδομα ανεργίας, που βρίσκεται στην τελική ευθεία από το υπουργείο Εργασίας και αναμένεται να είναι η πρώτη κομβική αλλαγή που θα προωθήσει η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως.

Οι κυοφορούμενες αλλαγές στο επίδομα ανεργίας παρουσιάστηκαν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο υπουργείο και σύμφωνα με πληροφορίες έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσουν οι σχετικές ρυθμίσεις χωρίς καθυστερήσεις.

Το νέο επίδομα ανεργίας θα είναι εμπροσθοβαρές ώστε οι άνεργοι να παίρνουν υψηλότερο ποσό για τους πρώτους δυο–τρεις μήνες και χαμηλότερο όσο θα εξαντλείται ο χρόνος της επιδότησης. Με τον τρόπο αυτόν οι άνεργοι θα έχουν κίνητρο να ενταχθούν το συντομότερο στην αγορά εργασίας εκμεταλλευόμενοι το δίμηνο-τρίμηνο της υψηλής επιδότησης.

Το βασικό επίδομα εξετάζεται να είναι 70% του κατώτατου μισθού (αντί 61,4% τώρα) δηλαδή στα 580 ευρώ αντί 509,6 ευρώ, για τους πρώτους δυο ή τρείς μήνες, ενώ στη συνέχεια θα υποχωρεί στο 60% ή 50% του μισθού. Το συνολικό ποσό θα είναι το ίδιο με τη διαφορά ότι ο άνεργος θα παίρνει τα περισσότερα στην αρχή και τα λιγότερα προς το τέλος της επιδότησης.

Για παράδειγμα, άνεργος που δικαιούται επίδομα για 7 μήνες, έχει λαμβάνειν συνολικά 7 επιδόματα των 509 ευρώ, δηλαδή 3.563 ευρώ στο επτάμηνο.

Με το νέο σχήμα που εξετάζεται θα πάρει:

* Επίδομα ίσο με το 70% του κατώτατου μισθού για 3 μήνες, δηλαδή  580 ευρώ τον μήνα για 3 μήνες με συνολικό ποσό 1.740 ευρώ.

* Επίδομα ίσο με το 60% του κατώτατου μισθού για τους επόμενους δυο μήνες, δηλαδή 498 ευρώ τον μήνα με συνολικό ποσό διμήνου 996 ευρώ.

* Επίδομα ίσο με το 55% του κατώτατου μισθού για τον 6ο μήνα, δηλαδή 456 ευρώ.

* Επίδομα ίσο με το 45% του κατώτατου μισθού για τον 7ο και τελευταίο μήνα με ποσό 373 ευρώ.

Το σύνολο της επιδότησης για το 7μηνο της ανεργίας με το σημερινό επίδομα των 509,6 ευρώ, ανέρχεται στα  3.566 ευρώ, και οι άνεργοι λαμβάνουν κάθε μήνα το ίδιο ποσό.

Με το νέο σύστημα, και τη χορήγηση του επιδόματος με ποσοστά 70%, 60%, 55% και 45% του κατώτατου μισθού, το επίδομα για το 7μηνο της επιδότησης ανέρχεται στα 3.566 ευρώ, αλλά το μεγαλύτερο τμήμα θα καταβάλλεται στην αρχή και όσο θα φτάνει η λήξη της επιδότησης, θα μειώνεται και το ποσό.

Στο νέο επίδομα θα προστίθεται και ένα έξτρα ποσό ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας των ανέργων ενόσω ήγαν εργαζόμενοι και ανάλογα με τον μισθό που έπαιρναν.
Το μπόνους αυτό μπορεί να προσαυξάνει κλιμακωτά το επίδομα όπως για παράδειγμα κατά 10% ως και 30%. Το μπόνους προϋπηρεσίας εξετάζεται να καταβάλλεται στους ανέργους που έχουν προϋπηρεσία ως εργαζόμενοι άνω ων 3 ετών.

Στο τελικό σχέδιο που θα προωθηθεί θα φανεί αν το νέο σχήμα του επιδόματος ανεργίας θα εξακολουθήσει να έχει την προσαύξηση 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος που δηλώνει ο άνεργο στη φορολογική του δήλωση, καθώς είναι πιθανό αυτές οι προσαυξήσεις να περιοριστούν.

Στο δε, εποχικό επίδομα που λαμβάνουν οι απασχολούμενοι στον τουρισμό και συναφή επαγγέλματα τα κριτήρια χορήγησης θα γίνουν πιο αυστηρά ώστε η λήψη του επιδόματος να μην είναι αυτοσκοπός με τη λήξη της τουριστικής σεζόν αλλά να συνδυαστεί με συνέχιση της απασχόλησης.

Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο