Πως θα επηρεάσει τις γαλλικές επιχειρήσεις η εκλογή Λεπέν

μετοχές ομολόγων

Γαλλίας εκλογές

Η επιχειρηματική ελίτ της Γαλλίας ανησυχεί για την ασταθή πολιτική, τους άπειρους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τις διαδηλώσεις στους δρόμους και ένα πιθανό κύμα πτωχεύσεων τους επόμενους μήνες, δήλωσαν στελέχη που συναντήθηκαν στην Προβηγκία πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Κυριακής.


Οι εταιρικοί ηγέτες που συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο στη νότια πόλη Aix-en-Provence για την ετήσια απάντηση της Γαλλίας στο Νταβός ήταν μεταξύ των κύριων ωφελημένων από τις μεταρρυθμίσεις του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν υπέρ των επιχειρήσεων από τότε που εξελέγη για πρώτη φορά το 2017.


Τα ακροδεξιά και αριστερά κόμματα θέλουν να αποσύρουν ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις του Macron, που κυμαίνονται από την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης έως την κατάργηση του φόρου περιουσίας επί των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.


Οι ψηφοφόροι πρόκειται να εκτροχιάσουν την προσπάθειά του να χαλαρώσει τους φόρους και άλλους περιορισμούς στις επιχειρήσεις όταν – όπως αναμένεται ευρέως – δώσουν στο κόμμα του Μακρόν μια αποφασιστική ήττα σε εκλογές που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα δώσουν στην ακροδεξιά τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο.

«Ανησυχούμε πολύ για το τι πρόκειται να συμβεί», δήλωσε στο Reuters ο Ross McInnes, πρόεδρος της αεροδιαστημικής εταιρείας Safran (EPA:SAF). «Όποια και αν είναι η πολιτική διαμόρφωση που θα προκύψει από την ψηφοφορία της Κυριακής, είμαστε πιθανώς στο τέλος ενός κύκλου μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια».


Ενώ οι ηγέτες των επιχειρήσεων περιφέρονταν γύρω από το θέμα των εκλογών στα δημόσια πάνελ, δεν έκρυψαν την ανησυχία τους στο περιθώριο για την άνοδο τόσο της ακροδεξιάς όσο και της άκρας αριστεράς.


Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) πιθανότατα θα υπολείπεται της απόλυτης πλειοψηφίας, αφήνοντας τα άλλα κόμματα να καταλάβουν εάν μπορεί να σχηματιστεί συνασπισμός για να κυβερνήσει, κάτι που είναι πρωτοφανές στη σύγχρονη Γαλλία και πιθανότατα θα είναι ασταθές.

«Τίποτα καλό δεν προέρχεται ποτέ από το χάος. Δεν ξέρω τι πρόκειται να συμβεί, αλλά αυτή είναι μια χώρα που έχει δει κοινωνική αναταραχή στο παρελθόν», δήλωσε ο επικεφαλής ενός μεγάλου γαλλικού βιομηχανικού ομίλου.

Άπειροι ηγέτες


Οι ηγέτες των επιχειρήσεων εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι οι πολιτικοί που στέκονται στις πύλες της εξουσίας δεν έχουν εμπειρία στην καθοδήγηση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, ενώ απέρριψαν επίσης την προοπτική ότι η ήδη σημαντική φορολογική επιβάρυνση της Γαλλίας θα μπορούσε να αυξηθεί στο πλαίσιο της αριστερής συμμαχίας.


Ο ηγέτης του RN Ζορντάν Μπαρντελά, 28 ετών, θα μπορούσε να γίνει ο νεότερος πρωθυπουργός της Γαλλίας εάν το κόμμα κερδίσει την πλειοψηφία στις εκλογές της Κυριακής.


Η πολιτική αβεβαιότητα έχει ήδη αυξήσει το κόστος δανεισμού της Γαλλίας, καθώς οι επενδυτές ομολόγων απαίτησαν τα υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού χρέους εδώ και 12 χρόνια, αφού ο Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές τον περασμένο μήνα.

Εν τω μεταξύ, οι εταιρικοί επενδυτές στην πραγματική οικονομία ανησυχούν επίσης για τις πολιτικές και οικονομικές προοπτικές.


«Συνεχίσαμε να λαμβάνουμε επενδυτικές αποφάσεις τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας. Αλλά είναι σαφές ότι αν έπρεπε να λάβουμε μια πραγματικά σημαντική επενδυτική απόφαση, πιθανότατα θα περιμέναμε να έχουμε καλύτερη προβολή», δήλωσε ο Mathias Burghardt, διευθύνων σύμβουλος της Ardian France, μιας εταιρείας ιδιωτικών μετοχών.


Χωρίς καμία ένδειξη ότι η πολιτική αστάθεια θα υποχωρήσει σύντομα, το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης θα μπορούσε σύντομα να τροφοδοτήσει τις γαλλικές εταιρείες, καθώς ετοιμάζονται να μετακυλήσουν δάνεια εξαιρετικά χαμηλού κόστους από την εποχή του COVID με υψηλότερα επιτόκια, ανέφεραν στελέχη.


«Αυτό δημιουργεί ένα σενάριο όπου αναμένουμε ότι οι εταιρικές χρεοκοπίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται στη Γαλλία πέρα από αυτό που θα μπορούσε να ήταν αν δεν συνέβαινε μια τέτοια πολιτική αναστάτωση», δήλωσε στο Reuters η Ana Boata, επικεφαλής οικονομικής έρευνας στον βραχίονα ασφάλισης εμπορικών πιστώσεων της Allianz.

Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια του Μακρόν υπέρ των επιχειρήσεων συχνά ενοχλούσε τους ψηφοφόρους, πυροδοτώντας μερικές φορές βίαιες διαμαρτυρίες στους δρόμους, όπως το κίνημα των κίτρινων γιλέκων του 2018 ή πορείες πέρυσι κατά της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Αν και κέρδισε μια δεύτερη θητεία το 2022, ο Μακρόν απέτυχε επίσης να συνδεθεί με πολλούς ψηφοφόρους, οι οποίοι τον βλέπουν ως προϊόν των στενά συνδεδεμένων πολιτικών και επιχειρηματικών ελίτ που κυβερνούν τη χώρα.


Το αντιμεταναστευτικό, ευρωσκεπτικιστικό RN πρότεινε να ανακληθεί η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης του Μακρόν το 2023 στα 64 από τα 62 και να μειωθούν οι φόροι στην ενέργεια, λέγοντας ότι αυτά τα μέτρα θα πληρωθούν με την περικοπή των δαπανών κοινωνικής πρόνοιας προς όφελος των μεταναστών.


Εν τω μεταξύ, το πρόγραμμα φόρων και δαπανών της αριστερής συμμαχίας του Λαϊκού Μετώπου θα επαναφέρει έναν φόρο περιουσίας και θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 14%, ενώ θα καταργήσει επίσης τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος του Macron.

Μια κυβέρνηση μειοψηφίας θα περιοριζόταν από τον κίνδυνο ψήφου δυσπιστίας, καθιστώντας την πιθανώς λιγότερο ικανή να προχωρήσει με νέα νομοθεσία.


Πέρα από την πιθανότητα μιας παρεμποδισμένης κυβέρνησης, οι ηγέτες των επιχειρήσεων ανησυχούν επίσης για τον αντίκτυπο που είναι πιθανό να έχουν οι αντιμεταναστευτικές πολιτικές της RN στο μελλοντικό εργατικό δυναμικό της Γαλλίας.


«Τα δημογραφικά στοιχεία μας δείχνουν ότι πρέπει να προσελκύσουμε ταλέντα», δήλωσε ο McInnes. «Αυτή η χώρα συντηρείται από τη μετανάστευση εδώ και 300 χρόνια».

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο