Πως ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street – 26.9.2023

αγορές

Πτωτικά κινούνται σήμερα οι μετοχές στην Wall Streetδιευρύνοντας τις απώλειες του μήνα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και για τις πιθανές επιπτώσεις ενός κυβερνητικού shutdown.

Ο Dow Jones υποχωρεί 151 μονάδες ή 0,5%, ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,6%, και ο NASDAQ Composite πραγματοποιεί απώλειες 0,7%.

Οι κύριοι δείκτες στη Wall Street εξακολουθούν να αισθάνονται την αντίδραση των επενδυτών από την συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να σηματοδοτούν άλλη μια αύξηση των επιτοκίων φέτος, και μόλις δύο μειώσεις το επόμενο έτος, από τις τέσσερις που προβλέπονταν στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Μινεάπολης, Neel Kashkari, τόνισε το σημείο αυτό τη Δευτέρα, ότι δεδομένης της εκπληκτικής ανθεκτικότητας της αμερικανικής οικονομίας, η Fed πιθανόν να χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια δανεισμού και να τα διατηρήσει υψηλά για κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2%.

Τη Δευτέρα, ο δείκτης S&P 500, ο Nasdaq Composite, και ο Dow Jones έκλεισαν με κέρδη, διακόπτοντας ένα σερί τεσσάρων πτωτικών συνεδριάσεων.

  • Όμως όλοι οι βασικοί δείκτες εξακολουθούν να καταγράφουν σημαντικές απώλειες για τον μήνα Σεπτέμβριο, με τον Nasdaq Composite να υποχωρεί 5,4% τον Σεπτέμβριο, οδεύοντας προς τον χειρότερο μήνα του από τον Δεκέμβριο, ενώ οι S&P 500 και Dow Jones Industrial Average χάνουν 3,8% και 2,1% αντίστοιχα.

Το κλίμα επιβαρύνει επίσης και η αβεβαιότητα που περιβάλλει μια πιθανή διακοπή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, γεγονός που θα έβλαπτε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, όπως ανέφερε χθες ο οίκος αξιολόγησης Moody’s Investors Service.

  • Οι νομοθέτες στο Καπιτώλιο προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία τουλάχιστον για ένα προσωρινό μέτρο χρηματοδότησης που θα τους δώσει περισσότερο χρόνο, με την προθεσμία του Σαββάτου πιέζει.

Η προειδοποίηση της Moody’s έρχεται μόλις ένα μήνα μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ από τον οίκο Fitch κατά μία βαθμίδα λόγω της κρίσης του ανώτατου ορίου του χρέους, γεγονός που σημαίνει ότι η Moody’s είναι ο τελευταίος από τους μεγαλύτερους οίκους που εξακολουθεί να διατηρεί τις ΗΠΑ με την κορυφαία τριπλή αξιολόγηση “Α”.

  • Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου ανήλθε στο 4,566%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών, ωθώντας το αμερικανικό δολάριο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών.

Τα οικονομικά στοιχεία που αναμένεται να δημοσιευθούν σήμερα περιλαμβάνουν τις πωλήσεις νέων κατοικιών τον Αύγουστο, και την καταναλωτική εμπιστοσύνη του Σεπτεμβρίου, οι οποίες αναμένεται να παρουσιάσουν μικρή μείωση από τους προηγούμενους μήνες.

Στα εταιρικά νέα, η Costco αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης. Η Whole Foods United Natural Foods ξεπέρασε τις προσδοκίες για τα κέρδη και ανακοίνωσε έσοδα σύμφωνα με τις προβλέψεις, με την μετοχή της να υποχωρεί 19%.

Επίσης, η Alibaba πρόκειται να εισαγάγει τη μονάδα logistics Cainiao στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, όπως ανέφερε ο κινεζικός γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου σήμερα. Η Alibaba θα συνεχίσει να κατέχει πάνω από το 50% των μετοχών της Cainiao μετά την απόσχιση.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν σήμερα, καθώς η νέα πίεση στην αγορά ακινήτων της Κίνας αύξησε τις ανησυχίες των επενδυτών για την οικονομική ανάπτυξη φέτος στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο.

Η προβληματική εταιρεία ανάπτυξης China Evergrande Group προειδοποίησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι δεν ήταν σε θέση να εκδώσει νέο χρέος, μεταθέτοντας την ανακοίνωση των βασικών στοιχείων του κινεζικού δείκτη Purchasing Managers για τον Σεπτέμβριο αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο