Πόσες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ αναμένουν οι οικονομολόγοι

επιτοκίων

Μια μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 6 Ιουνίου φαίνεται βέβαιη, σύμφωνα με τους 82 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, η πλειοψηφία των οποίων προβλέπει δύο περαιτέρω μειώσεις τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.


Ωστόσο, οι χρηματοπιστωτικές αγορές τιμολογούν μόνο δύο μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ συνολικά το 2024, μια απότομη υποχώρηση από έξι που αναμενόταν στην αρχή του έτους, παρουσιάζοντας μια ασυνήθιστη κατάσταση όπου οι οικονομικοί αναλυτές αναμένουν περισσότερες μειώσεις επιτοκίων από τους εμπόρους.


Παρά τις ενθαρρυντικές ενδείξεις για τον πληθωρισμό, η πρόσφατη επιτάχυνση της αύξησης των μισθών έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πόσο γρήγορα η ΕΚΤ μπορεί να είναι σε θέση να μειώσει τα επιτόκια. Έχει σχεδόν προαναγγείλει μια περικοπή τον Ιούνιο μέσω πολλαπλών υπαινιγμών από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής τους τελευταίους μήνες.

Και οι 82 οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters στις 21-28 Μαΐου προέβλεψαν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,75% στις 6 Ιουνίου.

Ωστόσο, η συζήτηση σχετικά με το πόσο περιθώριο πρέπει να περικόψει η ΕΚΤ έχει γίνει πιο έντονη, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να παραμένει αδέσμευτη σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της πρώτης περικοπής, που τώρα πρόκειται να έρθει τον Σεπτέμβριο το νωρίτερο και τιμολογείται για τον Νοέμβριο από τις αγορές.

Ωστόσο, πάνω από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων, 55 από τους 82, αναμένουν ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα κάνει άλλες δύο περικοπές φέτος, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο. Αυτό ήταν αυξημένο από λίγο περισσότερο από το ήμισυ σε έρευνα του Απριλίου.

Η άποψη της πλειοψηφίας για τρεις περικοπές το 2024 έρχεται καθώς ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν μειώσει τις εκκλήσεις τους για μείωση των επιτοκίων από 100 μονάδες βάσης ή περισσότερο φέτος. Μόνο το 22% βλέπει τώρα το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,00% ή χαμηλότερα μέχρι το τέλος του 2024, σε σύγκριση με σχεδόν 40% τον περασμένο μήνα.

«Αντιμέτωποι με την αυξημένη αβεβαιότητα και την επιτάχυνση της δραστηριότητας ταχύτερα από το αναμενόμενο, πιστεύουμε τώρα ότι το GC θα κινηθεί πιο σταδιακά φέτος», δήλωσε ο Mariano Cena, ανώτερος ευρωπαίος οικονομολόγος της Barclays.

“Αυτό θα συμβεί ακόμη και αν οι κίνδυνοι για τις προοπτικές του πληθωρισμού πέρα από το τρέχον έτος είναι πιο συμμετρικοί και ακόμη και δυνητικά καθοδικοί”, δήλωσε ο Cena, ο οποίος πρόσφατα μετατόπισε μια επακόλουθη περικοπή τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο.

Ερωτηθέντες τι είναι πιο πιθανό για μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ φέτος, σχεδόν τα τρία τέταρτα των οικονομολόγων, 25 από τους 34, απάντησαν λιγότερα από ό,τι περίμεναν παρά περισσότερα.

Από τους 77 κοινούς συνεισφέροντες σε αυτήν και στις έρευνες του περασμένου μήνα, πάνω από το ένα τέταρτο, 20, βλέπουν τώρα λιγότερες μειώσεις επιτοκίων.

Ο διάμεσος των 35 απαντήσεων σε πρόσθετη ερώτηση έδειξε επίσης ότι η ΕΚΤ, η οποία αύξησε τα επιτόκια κατά 450 μονάδες βάσης μεταξύ Ιουλίου 2022 και Σεπτεμβρίου 2023, θα μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά 150 μονάδες βάσης στον επερχόμενο κύκλο μείωσης στο 2,50%.


Ωστόσο, με την αύξηση των μισθών να αναμένεται να παραμείνει πάνω από το 3% – το επίπεδο που η ΕΚΤ θεωρεί συνεπές με τον στόχο της για πληθωρισμό 2% – τουλάχιστον μέχρι το 2026, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει αυξημένος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.


Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί στο 2,5% αυτόν τον μήνα από 2,4% τον Απρίλιο, σύμφωνα με ξεχωριστή δημοσκόπηση του Reuters. Δεν αναμενόταν να πέσει στον στόχο μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2025.


«Η ΕΚΤ έδωσε πρόσφατα μεγάλη έμφαση στην πτώση της αύξησης των μισθών ως προϋπόθεση για τη μείωση των επιτοκίων και το ερώτημα είναι πόσο αυτή η απροσδόκητη αύξηση θα την τρομάξει πριν από τη συνεδρίαση του Ιουνίου», δήλωσε ο Bert Colijn, ανώτερος οικονομολόγος της ευρωζώνης στην ING.

«Ενώ η οικονομία της ευρωζώνης έχει υποτονικές επιδόσεις εδώ και αρκετό καιρό και ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει προς τον στόχο ταχύτερα από το αναμενόμενο, παραμένει αρκετή αβεβαιότητα ώστε να μην αναμένεται να προκύψει ένας παραδοσιακός κύκλος μείωσης των επιτοκίων».

Η οικονομία της ευρωζώνης, η οποία αναπτύχθηκε καλύτερα από το αναμενόμενο 0,3% το περασμένο τρίμηνο, θα αναπτυχθεί επίσης κατά 0,3% αυτό το τρίμηνο και το επόμενο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Η οικονομική ανάπτυξη παρατηρήθηκε κατά μέσο όρο 0,7% φέτος, μια αναβάθμιση από την τελευταία δημοσκόπηση.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο