Πόσες μειώσεις επιτοκίων «βλέπει» τώρα η Goldman Sachs

επιτοκίων

επιτοκίων Fed

Το dot plot του Ιουνίου εξέπληξε τις αγορές με μια πιο επιθετική στάση, δείχνοντας μια μέση πρόβλεψη μιας μείωσης των επιτοκίων το 2024, σε αντίθεση με τις δύο μειώσεις που ανέμενε η συναίνεση.

Ωστόσο, στη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, δήλωσε ότι πολλοί συμμετέχοντες είδαν την απόφαση ως στενή κλήση, υπονοώντας ότι και τα δύο αποτελέσματα είναι ακόμα πιθανά.

Μετά την ηπιότερη από την αναμενόμενη έκθεση SPI, η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων μέχρι τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε αρχικά από 59% σε ανώτατο όριο 85%, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε στο 65% μετά τη συνεδρίαση της FOMC.

«Συνεχίζουμε να αναμένουμε μια πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο και μια δεύτερη μείωση τον Δεκέμβριο», ανέφεραν οικονομολόγοι της Goldman σε σημείωμα.

«Η πρόβλεψή μας για τον πληθωρισμό το 2024 είναι τώρα μια πινελιά κάτω από αυτή της FOMC, την οποία ο πρόεδρος Powell χαρακτήρισε ως «αρκετά συντηρητική». Με δύο καλύτερους γύρους στοιχείων για τον πληθωρισμό τώρα στο χέρι, πιστεύουμε ότι εάν οι επόμενοι τρεις γύροι είναι σε παρόμοιο εύρος, η ηγεσία είναι πιθανό να προωθήσει μια περικοπή τον Σεπτέμβριο», πρόσθεσαν.

Παρά τη βασική γραμμή μιας μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση της FOMC, υπήρχαν λεπτές ενδείξεις «συμπάθειας για τη μείωση» ως απάντηση στην πρόοδο του πληθωρισμού, σημείωσαν οι οικονομολόγοι.

Τόνισαν ότι η δήλωση της FOMC αναθεωρήθηκε για να σημειωθεί «μέτρια» αντί για «έλλειψη» προόδου προς τον στόχο του 2%. Ο πρόεδρος Powell, στις εναρκτήριες παρατηρήσεις του, τόνισε ότι ο πληθωρισμός έχει μειωθεί από το ανώτατο όριο του 7% στο 2,7%, τονίζοντας τη σωρευτική πρόοδο.

Ο Πάουελ έκανε αρκετές άλλες σημαντικές παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Σημείωσε ότι τα στοιχεία για την αγορά εργασίας θα πρέπει να είναι χειρότερα από το αναμενόμενο για να δικαιολογήσουν μείωση των επιτοκίων, δεδομένης της αυξημένης ανεργίας της FOMC και των εκτιμήσεων της NAIRU.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας υποβάθμισε τη σημασία των ουδέτερων εκτιμήσεων για τα επιτόκια, τα οποία αυξήθηκαν στο 2,75% σήμερα, στις αποφάσεις πολιτικής. Τέλος, ο Powell ανέφερε επίσης ότι η επόμενη αναθεώρηση του πλαισίου, που ξεκινά στα τέλη του τρέχοντος έτους, θα επικεντρωθεί στην επικοινωνιακή στρατηγική της Fed.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο