Πόσο αποτελεσματικά είναι τα δημοσιονομικά κίνητρα της Κίνας;

εξαγωγές

S&P

Τα δημοσιονομικά κίνητρα της Κίνας χάνουν την αποτελεσματικότητά τους και αποτελούν περισσότερο μια στρατηγική για να κερδηθεί χρόνος για τις βιομηχανικές και καταναλωτικές πολιτικές, δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής της S&P Global Ratings, Yunbang Xu, σε έκθεσή του την Πέμπτη.

Η ανάλυση χρησιμοποίησε την αύξηση των κρατικών δαπανών για τη μέτρηση της δημοσιονομικής τόνωσης.

“Κατά την άποψή μας, τα δημοσιονομικά κίνητρα είναι μια στρατηγική αγοράς που θα μπορούσε να έχει κάποια μακροπρόθεσμα οφέλη, εάν τα έργα επικεντρώνονται στην αναζωογόνηση της κατανάλωσης ή στη βιομηχανική αναβάθμιση που αυξάνει την προστιθέμενη αξία”, δήλωσε ο Xu.

Η Κίνα έχει θέσει ως στόχο την αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου 5% φέτος, στόχος που πολλοί αναλυτές χαρακτηρίζουν φιλόδοξο, δεδομένου του επιπέδου των ανακοινωθέντων κινήτρων. Ο επικεφαλής της κορυφαίας υπηρεσίας οικονομικού σχεδιασμού δήλωσε τον Μάρτιο ότι η Κίνα θα “ενισχύσει τις μακροοικονομικές πολιτικές” και θα αυξήσει τον συντονισμό μεταξύ των δημοσιονομικών, νομισματικών, εργασιακών, βιομηχανικών και περιφερειακών πολιτικών.

Τα υψηλά επίπεδα χρέους περιορίζουν το ποσό των δημοσιονομικών κινήτρων που μπορεί να αναλάβει μια τοπική κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το αν μια πόλη θεωρείται περιοχή υψηλού ή χαμηλού εισοδήματος, αναφέρει η έκθεση της S&P.

Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μπορεί να κυμαίνεται από περίπου 20% για την πόλη Shenzhen με υψηλό εισόδημα, έως 140% για την πολύ μικρότερη, χαμηλού εισοδήματος πόλη Bazhong στη νοτιοδυτική επαρχία Sichuan, σύμφωνα με την έκθεση.

“Δεδομένων των δημοσιονομικών περιορισμών και της μειωμένης αποτελεσματικότητας, αναμένουμε ότι οι τοπικές κυβερνήσεις θα επικεντρωθούν στη μείωση της γραφειοκρατίας και στη λήψη άλλων μέτρων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη στήριξη της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και του βιοτικού επιπέδου”, δήλωσε ο Xu της S&P.

“Οι επενδύσεις είναι λιγότερο αποτελεσματικές εν μέσω [της] δραστικής επιβράδυνσης του τομέα των ακινήτων”, πρόσθεσε ο Xu.

Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία για το έτος που διανύουμε μέχρι στιγμής αύξησαν το ρυθμό τους το Μάρτιο σε σχέση με τους δύο πρώτους μήνες του έτους, χάρη στην επιτάχυνση των επενδύσεων στη μεταποίηση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα. Οι επενδύσεις σε υποδομές επιβράδυναν την ανάπτυξή τους, ενώ οι επενδύσεις σε ακίνητα μειώθηκαν περαιτέρω.

Η κινεζική κυβέρνηση νωρίτερα φέτος ανακοίνωσε σχέδια για την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης με επιδοτήσεις και άλλα κίνητρα για την αναβάθμιση του εξοπλισμού και την ανταλλαγή καταναλωτικών προϊόντων. Τα μέτρα αναμένεται επισήμως να δημιουργήσουν πάνω από 5 τρισεκατομμύρια γιουάν (704,23 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ετήσιες δαπάνες για εξοπλισμό.

Αξιωματούχοι δήλωσαν στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ότι στο δημοσιονομικό μέτωπο, η κεντρική κυβέρνηση θα παράσχει “ισχυρή στήριξη” για τέτοιες αναβαθμίσεις.

Η S&P διαπίστωσε ότι τα δημοσιονομικά κίνητρα των τοπικών κυβερνήσεων ήταν γενικά μεγαλύτερα και πιο αποτελεσματικά στις πλουσιότερες πόλεις, με βάση στοιχεία από το 2020 έως το 2022.

“Οι πόλεις με υψηλότερο εισόδημα έχουν προβάδισμα επειδή είναι λιγότερο ευάλωτες στις πτώσεις των αγορών ακινήτων, έχουν ισχυρότερες βιομηχανικές βάσεις και η κατανάλωσή τους είναι πιο ανθεκτική σε περιόδους ύφεσης”, δήλωσε ο Xu στην έκθεση. “Η βιομηχανία, η κατανάλωση και οι επενδύσεις θα παραμείνουν οι βασικοί μοχλοί ανάπτυξης στο μέλλον”.

“Οι τομείς υψηλής τεχνολογίας θα συνεχίσουν να οδηγούν τη βιομηχανική αναβάθμιση της Κίνας και να εδραιώνουν τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη”, δήλωσε ο Xu. “Τούτου λεχθέντος, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε ορισμένους τομείς θα μπορούσε να προκαλέσει πόνο στις τιμές βραχυπρόθεσμα”

πηγή:www.cnbc.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο