Πόσο ευάλωτη είναι η οικονομία του Ισραήλ μετά την διακοπή του εμπορίου με την Τουρκία;

εμπόριο

Το ισραηλινό-τουρκικό εμπόριο έχει ξεπεράσει πολλές διμερείς διπλωματικές καταιγίδες κατά τη διάρκεια των δεκαετιών και παρέμεινε σε πορεία, φθάνοντας τα δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, αλλά οι Ισραηλινοί φοβούνται ότι μπορεί να μην επιβιώσει από την τελευταία ρήξη για τον πόλεμο στη Γάζα.

Η Τουρκία αυτό το μήνα σταμάτησε κάθε διμερές εμπόριο με το Ισραήλ μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος και η βοήθεια να μπορεί να ρέει ανεμπόδιστα στη Γάζα. Το Ισραήλ δήλωσε ότι η κίνηση της Τουρκίας παραβίασε τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Οι Ισραηλινοί εισαγωγείς προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές πηγές βασικών ειδών, από τσιμέντο μέχρι τρόφιμα και αυτοκίνητα, ως απάντηση στην απόφαση της Τουρκίας, η οποία σύμφωνα με οικονομολόγους μπορεί να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμες ελλείψεις, αλλά είναι απίθανο να πλήξει την οικονομία των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Ισραήλ.

«Η Τουρκία είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος του Ισραήλ, αλλά δεν βασιζόμαστε αποκλειστικά, ή έστω εξ αποστάσεως αποκλειστικά, στην Τουρκία», δήλωσε ο Shmuel Abramzon, επικεφαλής οικονομολόγος στο υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ, ο οποίος πιστεύει τώρα ότι η οικονομική ανάπτυξη του Ισραήλ το 2024 θα υπερβεί την τρέχουσα πρόβλεψή του για 1,6%.

«Ενώ ορισμένες εναλλακτικές λύσεις μπορεί να εισάγουν υψηλότερο κόστος, δεν αναμένουμε σημαντική ή επίμονη διαταραχή στην ισραηλινή οικονομία από τις ενέργειες της Τουρκίας».

Το διμερές εμπόριο υποχώρησε σχεδόν 23% στα 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της ισραηλινής κυβέρνησης, με τις ισραηλινές εισαγωγές να αντιπροσωπεύουν περίπου τα τρία τέταρτα αυτού του αριθμού.

Μετά την κίνηση της Άγκυρας, αρκετές τουρκικές εξαγωγικές εταιρείες δήλωσαν στο Reuters ότι αναζητούν τρόπους αποστολής αγαθών στο Ισραήλ μέσω τρίτων χωρών, αλλά οι εξαγωγείς και οι εισαγωγείς τόσο στην Τουρκία όσο και στο Ισραήλ δήλωσαν έκτοτε ότι δεν υπάρχει κανένα σημάδι επιτυχίας.

Εμπορικοί αξιωματούχοι λένε ότι η Ελλάδα, η Ιταλία και άλλες χώρες είναι πρόθυμες να καλύψουν το κενό που άφησε η Τουρκία και ότι οι συμφωνίες είναι κοντά, αλλά το κύριο πρόβλημα θα είναι η εξεύρεση εναλλακτικών προορισμών για εκτοπισμένες ισραηλινές εξαγωγές αξίας άνω του 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων, κυρίως καύσιμα, χημικά και ημιαγωγούς.

«Δεν νομίζω ότι η οικονομία πρέπει να βασίζεται σε μια χώρα που λέει τη μια μέρα ‘θέλουμε να κάνουμε εμπόριο μαζί σας’ και την άλλη μέρα ‘δεν θέλουμε να κάνουμε εμπόριο μαζί σας’», δήλωσε ο Roey Fisher, επικεφαλής της Διοίκησης Εξωτερικού Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας.

«Το εμπόριο πρέπει να είναι αξιόπιστο και βιώσιμο. . . Και ως εκ τούτου, αισθανόμαστε ότι στόχος μας είναι να βρούμε αξιόπιστες πηγές μακροπρόθεσμα», δήλωσε στο Reuters.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει επικρίνει έντονα τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα εναντίον της μαχητικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου, όταν ένοπλοι της Χαμάς εισέβαλαν στο Ισραήλ, σκοτώνοντας περίπου 1. 200 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας περισσότερους από 250 ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινές καταμετρήσεις. Σχεδόν 36. 000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην επακόλουθη επίθεση του Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, ο Ερντογάν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχαν συναντηθεί αυτοπροσώπως, εν μέσω μιας αργής βελτίωσης των σχέσεων που επί μακρόν ήταν τεταμένες λόγω του παλαιστινιακού ζητήματος. Αλλά τα σχέδιά τους να επισκεφθούν ο ένας τη χώρα του άλλου εγκαταλείφθηκαν.

Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ τον Νοέμβριο για διαβουλεύσεις και οι πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ανασταλεί. Ο Ερντογάν έχει αποκαλέσει τη Χαμάς «απελευθερωτικό κίνημα» και φιλοξένησε τον επικεφαλής της, Ισμαήλ Χανίγια, στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο μήνα.

Σε αντίποινα για την εμπορική απαγόρευση, ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich δήλωσε ότι θα καταργήσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Τουρκία – τουλάχιστον μέχρι να παραιτηθεί ο Ερντογάν και να αντικατασταθεί από «έναν ηγέτη που είναι λογικός και όχι μισητής του Ισραήλ». Το σχέδιο, είπε, θα υποβληθεί στο υπουργικό συμβούλιο για έγκριση.

Η Τουρκία είναι ο πρώτος – και μέχρι στιγμής ο μόνος – σημαντικός εμπορικός εταίρος του Ισραήλ που αναστέλλει το εμπόριο λόγω του πολέμου στη Γάζα. Η Τουρκία κατατάσσεται ως ο πέμπτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ, αλλά εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 5% των συνολικών εισαγωγών του.

«Δεν είναι καταστροφή»

Ωστόσο, η Τουρκία αντιπροσωπεύει περίπου το 40% του εισαγόμενου τσιμέντου του Ισραήλ, δήλωσε ο Shay Pauzner, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ισραηλινής Ένωσης Οικοδόμων.

Ενώ η βιομηχανία έχει στραφεί σε ευρωπαίους προμηθευτές, είπε, «θα είναι πολύ πιο ακριβό από ό, τι από την Τουρκία», η οποία είναι γνωστή για φθηνά βιομηχανικά προϊόντα.

«Είναι πρόβλημα, όχι καταστροφή», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, δύο από τους κύριους εισαγωγείς αυτοκινήτων του Ισραήλ δήλωσαν ότι ορισμένα μοντέλα αυτοκινήτων Toyota (NYSE: TM) και Hyundai (OTC: HYMTF) είχαν κολλήσει στα τουρκικά λιμάνια λόγω της εμπορικής απαγόρευσης.

Η Union Motors, ο εισαγωγέας της Toyota από το Ισραήλ, δήλωσε ότι η απαγόρευση είχε επηρεάσει την παράδοση των μοντέλων Corolla και C-HR και ότι αναζητούσε λύσεις.

Η Colmobil, η οποία εισάγει αυτοκίνητα Hyundai από την Τουρκία, δήλωσε ότι αναστέλλει τις παραγγελίες για ορισμένα μοντέλα και συνεργάζεται με τον κατασκευαστή για λύσεις προμήθειας.

Ομοίως, η Diplomat – ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς στο Ισραήλ – δήλωσε ότι προσπαθεί να βρει εναλλακτικές λύσεις στην Τουρκία για να φέρει μια σειρά καταναλωτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών σημάτων από Heinz, Gillette, Braun και Pampers.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι σχεδιάζουν να αυξήσουν την τοπική παραγωγή για να αποτρέψουν τις ελλείψεις. Μια έρευνα της Ισραηλινής Ένωσης Κατασκευαστών την περασμένη εβδομάδα διαπίστωσε ότι το 80% των κατασκευαστών είχαν εναλλακτικές λύσεις στην Τουρκία, ενώ το 60% δήλωσε ότι είχε απόθεμα τριών μηνών.

«Αν και έχουμε εθιστεί στις φθηνές εισαγωγές από την Τουρκία. . . Είναι δυνατόν να τα βγάλεις πέρα χωρίς αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος της ένωσης Ρον Τόμερ. «Ως χώρα, πρέπει να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την εξάρτηση από εχθρικές χώρες και να ενισχύσουμε την παραγωγική μας ανεξαρτησία».

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο