Πόσο πιθανή είναι η χρήση του προγράμματος TPI για τα ιταλικά ομόλογα;

ΕΚΤ

Οι επενδυτές που αγόρασαν ιταλικά ομόλογα υψηλής απόδοσης τον τελευταίο χρόνο με την υπόθεση ότι προστατεύονται από τον κίνδυνο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξετάζουν τώρα προσεκτικά το εγχειρίδιο κανόνων της ΕΚΤ για να εκτιμήσουν αν η επένδυσή τους είναι ασφαλής.

Η κεντρική τράπεζα παρουσίασε στα μέσα του 2022 το μέσο προστασίας της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument – TPI) ως εργαλείο για την αντιμετώπιση τυχόν “αδικαιολόγητης” διεύρυνσης των περιθωρίων των ομολόγων μεταξύ των 20 χωρών της ζώνης του ευρώ.

Το πρόγραμμα, με το οποίο η τράπεζα θα παρεμβαίνει για να αγοράζει τα ομόλογα μιας χώρας που δέχεται επίθεση από την αγορά, δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, αλλά οι αναλυτές λένε ότι η παρουσία του ως στήριγμα ενθάρρυνε τους επενδυτές να προτιμούν την Ιταλία με υψηλό χρέος, παρά τους προβληματικούς κρατικούς λογαριασμούς της.

Ωστόσο, αυτές οι δυσκολίες στα δημόσια οικονομικά κορυφώνονται τώρα και θα μπορούσαν να καταστήσουν την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης μη επιλέξιμη για το TPI, με μεγάλες επιπτώσεις για τους αγοραστές ιταλικών ομολόγων.

Με τη διαφορά απόδοσης μεταξύ των ιταλικών 10ετών BTP και των γερμανικών Bunds να κυμαίνεται σήμερα μόλις στις 1,4 ποσοστιαίες μονάδες (140 μονάδες βάσης), δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμη προοπτική χρήσης του TPI, αλλά οι αγορές βλέπουν μπροστά.

“Ο TPI έχει κάνει τόσο καλά τη δουλειά του τα τελευταία δύο χρόνια που ακόμη και μια νύξη ότι μόνο κάποιοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θεωρούν ότι η Ιταλία δεν είναι επιλέξιμη για στήριξη θα έκανε τα ομόλογά της πολύ πιο ευάλωτα”, δήλωσε ο Tim Jones, αναλυτής της Ευρωζώνης στην Medley Advisors.

Η Ιταλία δήλωσε αυτό το μήνα ότι θα αντιμετωπίσει φέτος τη “διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος” (EDP) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λόγω των επίμονων δημοσιονομικών υπερβάσεων.

Αυτό προκάλεσε καταιγισμό σημειωμάτων από τις επενδυτικές τράπεζες προς τους πελάτες τους, διότι ένα από τα κριτήρια της ΕΚΤ για την ενεργοποίηση του TPI είναι ότι οι χώρες δεν πρέπει να υπόκεινται σε EDP ή, αν υπόκεινται, πρέπει να έχουν λάβει τα απαιτούμενα διορθωτικά μέτρα.

Ωστόσο, η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη. Οι περισσότεροι αναλυτές με τους οποίους συνομίλησε το Reuters λένε ότι η ΕΚΤ έχει αφήσει αρκετά περιθώρια για να χρησιμοποιήσει το εργαλείο, εάν οι αγορές επιτεθούν στο δημόσιο χρέος της Ρώμης ύψους 2,9 τρισεκατομμυρίων ευρώ (3,09 τρισεκατομμυρίων δολαρίων), απειλώντας τη σταθερότητα της ευρωζώνης.

Στη δήλωσή της τον Ιούλιο του 2022 σχετικά με τον TPI, η τράπεζα απαρίθμησε μια σειρά από κριτήρια επιλεξιμότητας, αλλά δήλωσε ότι αυτά θα αποτελούν απλώς “εισροή” στη λήψη αποφάσεων και θα προσαρμόζονται “δυναμικά στους κινδύνους και τις συνθήκες που πρέπει να αντιμετωπιστούν”.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι για να λάβει μια χώρα στήριξη από τον TPI δεν χρειάζεται να πληροί όλες τις απαιτήσεις της ΕΚΤ για “υγιείς και βιώσιμες δημοσιονομικές και μακροοικονομικές πολιτικές”, αλλά πρέπει να πληροί απλώς μία από αυτές.

“Εάν η Ιταλία βρισκόταν σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, αλλά μειώσει τα ελλείμματά της σύμφωνα με τα όσα ζητούν οι Βρυξέλλες, τότε η χώρα θα εξακολουθούσε να είναι επιλέξιμη για το TPI“, δήλωσε η Chiara Zangarelli, Ευρωπαία οικονομολόγος της Morgan Stanley.

Αυτό αφήνει ακόμη ανοιχτό το ερώτημα αν, για να λάβει την υποστήριξη του ΤPI, η Ρώμη θα πρέπει να έχει λάβει διορθωτικά μέτρα ή θα πρέπει απλώς να τα υποσχεθεί.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τον TPI μετά τη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης για τον καθορισμό των επιτοκίων, δήλωσε ότι η υπαγωγή σε EDP αποτελεί “εναλλακτική προϋπόθεση” που θα λαμβάνεται υπόψη για την αξιολόγηση του κατά πόσον μια χώρα είναι επιλέξιμη.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε ότι αυτό σημαίνει ότι καμία χώρα δεν θα αποκλειστεί αποκλειστικά και μόνο επειδή υπόκειται σε EDP.

Ο Luca Mezzomo, επικεφαλής της μακροοικονομικής ανάλυσης της Intesa Sanpaolo (OTC:ISNPY), δήλωσε ότι η προοπτική διεύρυνσης του spread των ιταλικών-γερμανικών 10ετών ομολόγων λόγω ανησυχιών για την επιλεξιμότητα της Ιταλίας για το TPI θα ήταν “εξαιρετικά παράλογη”

Πρόβλημα χρέους

Έχει ξεφύγει λοιπόν η Ιταλία από το δάσος; Όχι απαραίτητα.

Το πολυετές οικονομικό σχέδιο της Ρώμης που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα προέβλεπε ότι το δημόσιο χρέος, που είναι ήδη το δεύτερο υψηλότερο στη ζώνη του ευρώ, θα αυξηθεί περαιτέρω έως το 2026, καθιστώντας δύσκολη τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της ΕΕ χωρίς σκληρή διορθωτική δράση.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε στις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές του την Τρίτη ότι το χρέος θα συνεχίσει να ανεβαίνει μέχρι το 2029, φθάνοντας το 144,9% της εθνικής παραγωγής από το 137,3% που ήταν πέρυσι.

Η Franziska Palmas, ανώτερη οικονομολόγος της Capital Economics, δήλωσε ότι τα προβλήματα αυτά σημαίνουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η διάθεση απέναντι στην Ιταλία “να γίνει πιο ξινή μέσα στο επόμενο έτος ή περίπου”

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί νωρίτερα αν η ΕΚΤ επιβραδύνει το ρυθμό των μειώσεων των επιτοκίων που έχουν εκτιμηθεί σήμερα από τις αγορές, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού της Ρώμης και καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο για αυτήν να περιορίσει το χρέος της.

Κάποια σημάδια αυτού μπορεί ήδη να εμφανίζονται, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να καθυστερεί τον δικό της κύκλο χαλάρωσης λόγω του πληθωρισμού που είναι πιο σκληρός από τον αναμενόμενο.

Καθώς η ΕΚΤ πρόκειται να κλείσει στο τέλος του τρέχοντος έτους το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PEPP που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, οι αγορές μπορεί να υπολογίσουν την πιθανότητα να ενεργοποιηθεί κάποια στιγμή το TPI, δήλωσε ο Fabio Balboni, ανώτερος οικονομολόγος της HSBC.

“Οι αγορές θα μπορούσαν τότε να θελήσουν να ελέγξουν σε ποιο επίπεδο η ΕΚΤ θα ήταν πρόθυμη να χρησιμοποιήσει τη διακριτική της ευχέρεια για να ενεργοποιήσει τον TPI, ανεξάρτητα από το αν μια χώρα πληροί τις απαιτήσεις”, είπε.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο