Οι αναλυτές της Nomura επανεξέτασαν το κραχ της dot-com σε μια έκθεση της Τετάρτης, σημειώνοντας ότι χρησιμεύει ως υπενθύμιση των βρόχων ανατροφοδότησης μεταξύ των αγορών και της οικονομίας – δυναμική που θα μπορούσε να γίνει σημαντική εάν επιδεινωθεί η τρέχουσα πώληση στην αγορά.
Κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης του dot-com, τόσο οι δείκτες S&P 500 όσο και οι δείκτες Nasdaq σημείωσαν σημαντική πτώση, υποχωρώντας κατά 24% και 56%, αντίστοιχα, από τις κορυφές τους τον Αύγουστο του 2000 στα χαμηλά τους Μαρτίου 2001. Ομοίως, ο δείκτης μεταποίησης ISM έπεσε κάτω από το 50 κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σηματοδοτώντας συρρίκνωση, ενώ οι μισθοδοσίες εκτός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων παρουσίασαν μεταβλητότητα και το ποσοστό ανεργίας άρχισε να αυξάνεται.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αντέδρασε μειώνοντας τα επιτόκια κατά 300 μονάδες βάσης σε οκτώ μήνες, αν και χρειάστηκαν αρκετοί μήνες για να ξεκινήσουν αυτές οι μειώσεις, με την πρώτη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Ιανουάριο του 2001—τέσσερις μήνες μετά τη διόρθωση της αγοράς.
Γρήγορα προς τα εμπρός στο 2024, και παρά τις πρόσφατες αναταράξεις της αγοράς, οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq δεν έχουν υποστεί τέτοιες απότομες διορθώσεις. Ωστόσο, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε ταχύτερα, από 3,7% τον Ιανουάριο σε 4,3% τον Ιούλιο.
Σε αντίθεση με την εποχή του dot-com, ο βασικός πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο του 2% της Fed, ενώ η εμπιστοσύνη των καταναλωτών είναι ασθενέστερη. Ο δείκτης παραγωγής ISM έχει επίσης πέσει κάτω από το 50, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό όπως στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Η Nomura επισημαίνει ότι και στις δύο περιπτώσεις, οι χαλαρές οικονομικές συνθήκες έπαιξαν ρόλο στην αύξηση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων. Σήμερα, οι οικονομικές συνθήκες στις ΗΠΑ παραμένουν σχετικά χαλαρές παρά τον κύκλο σύσφιξης της Fed, ο οποίος έχει υποστηρίξει την αύξηση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο μιας απότομης διόρθωσης εάν οι συνθήκες σφίξουν απροσδόκητα.
Η έκθεση δίνει έμφαση σε δύο βασικούς στόχους. Πρώτον, κατά τη διάρκεια του κραχ του dot-com, η Fed «δεν ήρθε γρήγορα να σώσει την αγορά μετοχών· αντίθετα, ανταποκρίθηκε γρήγορα όταν η αγορά εργασίας ήταν εμφανώς αποδυναμωμένη», σημειώνει η Nomura.
Δεύτερον, όταν αναπτύσσεται ένας βρόχος αρνητικής ανάδρασης μεταξύ της πτώσης των τιμών των περιουσιακών στοιχείων και της αποδυνάμωσης της οικονομίας -μέσω μειωμένου πλούτου, εμπιστοσύνης και εξασφαλίσεων δανείων- η Fed τείνει να ενεργεί “πιο γρήγορα και δυναμικά”.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η αγορά μπορεί να βρίσκεται σε μια κομβική στιγμή. Σε περίπτωση που η επερχόμενη έκθεση για τις θέσεις εργασίας δείξει περαιτέρω αδυναμία και η ύφεση της αγοράς μετοχών επιδεινωθεί, προειδοποιούν ότι η οικονομία «ίσως δεν απέχει πολύ από το να πυροδοτήσει αυτόν τον φαύλο κύκλο ανατροφοδότησης».
πηγή:www.investing.com