Πόσο «στέρεη» είναι η κινεζική οικονομία;

ING πληθωρισμός

ανάκαμψη

Τα δεδομένα του πρώτου τριμήνου καταδεικνύουν την υγεία σε ζωτικής σημασίας τομείς, αλλά οι παρατηρητές έχουν μάθει ότι θα χρειαστούν περισσότεροι από μερικοί μήνες ισχυρών αριθμών για να αποδειχθεί ότι η ανάκαμψη είναι οριστικά σε εξέλιξη.

Ακόμη και οι Κινέζοι αξιωματούχοι είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τα συνολικά θετικά νούμερα της οικονομίας τους την τελευταία εβδομάδα.

«Τα θεμέλια για την οικονομική σταθερότητα και τη βελτίωση δεν είναι ακόμη στέρεα», δήλωσε ο Sheng Laiyun, εκπρόσωπος της στατιστικής υπηρεσίας, σε συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο, συνοδευόμενη από στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Η οικονομία της Κίνας αγωνίζεται για τόσο καιρό – από τότε που έληξε η πανδημία – που τα σημάδια ανάκαμψης αντιμετωπίζονται με τόση καχυποψία όσο και ελπίδα.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η Κίνα άρει επιτέλους τους δρακόντεους κανόνες «μηδενικού COVID» που είχαν τεθεί σε ισχύ στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού και οι παρατηρητές άρχισαν αμέσως να προβλέπουν μια ισχυρή επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη που θα ζήλευε ο κόσμος.

Δεκαοκτώ μήνες μετά, αυτή η ανάκαμψη δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Σε κάποιο σημείο της διαδρομής, ακόμη και οι αισιόδοξοι έχασαν την πίστη τους.

Εισαγάγετε πρόσφατα δεδομένα που ήταν από τα καλύτερα από την εποχή της πανδημίας. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 5,3% το πρώτο τρίμηνο του έτους, έδειξαν τα στοιχεία, σημειώνοντας ελαφρά επιτάχυνση σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες και ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις.

Ωστόσο, μεγάλο μέρος της ανάκαμψης ήρθε τους δύο πρώτους μήνες του έτους και η ανάπτυξη έχει ήδη αρχίσει να καθυστερεί σε κρίσιμους τομείς.

Οι μετρήσεις των βασικών τομέων της οικονομίας έδειξαν γιατί το χτύπημα ήδη εξασθενεί.

Προς το τέλος του τριμήνου, τον Μάρτιο, η αύξηση των λιανικών πωλήσεων αποδυναμώθηκε και η βιομηχανική παραγωγή απογοητεύτηκε, και οι δύο ελλείπουν προβλέψεις. Αυτό όχι μόνο δείχνει ότι κρίσιμα μέρη της οικονομίας παραμένουν αδύναμα, αλλά περιλαμβάνει τομείς στους οποίους οι Κινέζοι ηγέτες ήθελαν εδώ και καιρό να μεταβούν για υγιή μελλοντική ανάπτυξη, όπως η εγχώρια κατανάλωση.

Η μέτρια ζήτηση στο εξωτερικό διατηρεί όρθια την παραγωγή της Κίνας, αλλά οι εργοστασιακές τιμές έχουν καταστρέψει αυτό το φωτεινό σημείο. Οι τιμές υποχωρούν για περισσότερο από ένα χρόνο και οι αριθμοί της Τρίτης έδειξαν ότι η οικονομία πέφτει περαιτέρω σε αποπληθωρισμό.

Ο αποπληθωρισμός της Κίνας αντανακλά την αδύναμη εγχώρια ζήτηση αλλά και την τροφοδοτεί. Αυτός είναι ένας λόγος που οι αγοραστές έχουν κρατήσει τα χαρτζιλίκια τους κλειστά σε μια οικονομία που απλά δεν μπορεί να ξεκινήσει την εγχώρια κατανάλωση.

Ωστόσο, ο κύριος μοχλός των χαμηλών εγχώριων δαπανών παραμένει η ασθενής καταναλωτική εμπιστοσύνη. Περισσότερο από ένα χρόνο μετά το τέλος της πανδημίας και οι Κινέζοι αγοραστές εξακολουθούν να αισθάνονται ότι η οικονομία και οι θέσεις εργασίας τους είναι ανασφαλείς. Ένα μεγάλο μέρος αυτού είναι η εδώ και τέσσερα χρόνια πτώση του κλάδου των ακινήτων.

Οι τιμές των νέων κατοικιών στην Κίνα υποχώρησαν στο ταχύτερο απόσπασμά τους σε περισσότερα από οκτώ χρόνια τον Μάρτιο, καθώς η δυσχέρεια που αντιμετωπίζουν οι μεγάλοι κατασκευαστές ακινήτων συνέχισε να μειώνει τη ζήτηση.

Ο τομέας ακινήτων της Κίνας αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της οικονομίας και είναι η μεγαλύτερη επιβάρυνση της οικονομίας από τότε που ξεκίνησε η συμπίεση της ρευστότητας και η πτώση των τιμών το 2001.

Οι τιμές των νεόδμητων κατοικιών τον Μάρτιο μειώθηκαν κατά 2,2% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα – τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2015 και χειρότερη από την πτώση 1,4% του Φεβρουαρίου – σύμφωνα με στοιχεία της NBS.

Όχι μόνο ο κλάδος των ακινήτων αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο μέρος του ΑΕΠ, αλλά είναι εκεί όπου οι περισσότεροι Κινέζοι – το 70%, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις – αποθηκεύουν τις αποταμιεύσεις τους. Με την πτώση των αξιών των ακινήτων των ανθρώπων, είναι ακόμη λιγότερο πιθανό να ξοδέψουν.

«Αν οι τιμές των κατοικιών και οι συντάξεις συνεχίσουν να συρρικνώνονται, αναρωτιέμαι τι είδους ασφάλεια θα έχω στα 70 μου», είπε ο 58χρονος Zhong Weiyi, ο οποίος έχει μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων λίγο έξω από την τεράστια δυτική πόλη Chengdu της Κίνας.

Επίσης, διαρκώς παρούσα είναι η ασφάλεια της εργασίας — ιδιαίτερα μεταξύ των νεότερων Κινέζων, για τους οποίους το ποσοστό ανεργίας είναι κοντά στο 20%, και οι εργοδότες έχουν τεράστια δύναμη για να απολύσουν και να επαναπροσλάβουν από μια μεγάλη δεξαμενή νέων αιτούντων.

Πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες είπαν στο MarketWatch ότι έχουν πολύ λιγότερη δουλειά από ό,τι στο παρελθόν.

«Για μένα και για τους περισσότερους φίλους μου σε αυτήν την περιοχή, απλά δεν είμαστε τόσο απασχολημένοι όσο πριν από την πανδημία», είπε ο Xiao Gai, ένας 32χρονος καλλιτεχνικός διευθυντής από τη δυτική μητρόπολη του Chongqing, σε μια τηλεφωνική συνέντευξη. .

Ερωτηθείσα εάν παράγοντες όπως η έκρηξη των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να ευθύνονται για τη μείωση των αιτημάτων της από πελάτες, η Xiao είπε: «Όλοι χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη σε κάποιο βαθμό. Αλλά αφορά περισσότερο τους χαμηλότερους προϋπολογισμούς μεταξύ των πελατών με τους οποίους έχω μιλήσει, κάτι που οδηγεί σε μικρότερα έργα για εμάς.”

Τα δεδομένα του επόμενου μήνα θα δείξουν εάν τα φωτεινά σημεία του πρώτου έτους ήταν απότομα. Μέχρι τότε, το μόνο που μπορεί να κάνει ο καθένας είναι να περιμένει.


πηγή:www.marketwatch.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο