Ίσως το πιο σοβαρό χαρακτηριστικό μας, είναι ότι ποτέ δεν μασάμε τα λόγια μας. Κάπως έτσι, σας γράψαμε προ τριετίας, τετραετίας και προσπαθώ να θυμηθώ τον τίτλο, ότι ο εχθρός είναι προ των πυλών αναφερόμενος στον πληθωρισμό και φυσικά μας έφαγαν στην γκρίνια.
- Μετά, σας έγραψα ότι η Ελλάδα είναι χώρα των μονοπωλίων και αφού δεν μπορείτε να κερδίσετε τα μονοπώλια συνεταιριστείτε μαζί τους. Σοκ στην αγορά από την προτροπή να συνεταιριστείτε αγοράζοντας μετοχές των Ελληνικών μονοπωλίων. Και μόνο η λέξη έφτασε τότε…
Και φυσικά συνεχίσαμε με ένα εκπληκτικό άρθρο μας ( είμαστε και μετριόφρονες βλέπετε ) που σας μίλησα για τις σίγουρες απώλειες από μετρητά και καταθέσεις. Εκεί να δείτε σοκ στους παραδοσιακούς επενδυτές που αγαπάνε το 0.5% του σίγουρου τόκου χάνοντας φυσικά το 10-15% του πραγματικού πληθωρισμού.
- Σήμερα λοιπόν έφτασε η ώρα να θίξουμε την μαγική αγελάδα μετρητών των εταιριών που είναι τα εταιρικά ομόλογα. Αν ψάξετε στο ιντερνέτ θα διαβάσετε τα καλύτερα σχόλια για εταιρικά ομόλογα. Επενδυτικές ευκαιρίες, μαγικές υπερκαλύψεις μια δυο και τρείς φορές στην έκδοση τους, οι δε επαγγελματίες τι να πω. Όταν σου μιλάνε, στάζει μέλι το στόμα τους.
Αυτά που δεν σας λέει κανείς είναι ότι σε σύνολο 21 διαπραγματεύσιμων ομολόγων του πίνακα της Ναυτεμπορικής, κέρδη εμφανίζουν τα 20. Θα θέλατε… Αμ, δεν σφάξανε!!
- Σε σύνολο 21 ομολόγων ΟΛΑ μα ΟΛΑ τα ομόλογα είναι με ζημιές. Οι τρέχουσες τιμές τους κυμαίνονται μεταξύ 85% έως 99,9% της τιμής έκδοσης. Τι σημαίνει αυτό;
ΟΤΙ το σύνολο των ομολόγων όταν εκδόθηκαν, βγήκανε με τιμές παραπάνω από τις τιμές που θα πληρώσει κάποιος στην τρέχουσα δευτερογενή αγορά. Και φυσικά δεν μιλάω για ομόλογα τριτοκοσμικά τύπου Frigoglass κλπ που παίζουν με discount 50%. Μιλάω για τα ομόλογα των μεγαλύτερων εταιριών του Ελληνικού χρηματιστηρίου. Ναι αυτές με το λαμπρό μέλλον και τα τεράστια επενδυτικά σχέδια.
- Οι λόγοι που συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι απλοί. Ενώ τα ομόλογα προσφέρονται σε τιμές και με κουπόνια που καθορίζει ο εκάστοτε ανάδοχος, η τιμή στην δευτερογενή αγορά καθορίζεται από την ελεύθερή διαπραγμάτευση του. Προφανώς λοιπόν η ελεύθερη αγορά δεν συμμερίζεται στην πράξη την τιμολόγηση που κάνουν οι ανάδοχοι.
Επειδή σας… έχασα, θα το κάνω πιο απλό. Βγάζει η ΥΠΕΡΕΤΑΙΡΙΑ ΑΕ ένα εταιρικό ομόλογο. Η ΥΠΕΡΕΤΑΙΡΙΑ ΑΕ είναι όντως μια φοβερή εταιρία, με όντως υπαρκτά κέρδη, και τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα και δεν προβλέπετε να πτωχεύσει σύντομα, ούτε να μην μπορέσει να αποπληρώσει το ομόλογό της.
- Η παραπάνω εταιρία εκδίδει το ομόλογο όπως όλα στο 100 και το ερώτημα είναι τι κουπόνι ή αλλιώς τόκο θα δώσει; Όταν λοιπόν πχ το Αμερικάνικο δημόσιο σας προσφέρει για τα δικά του ομόλογα 4% ή η Dell 6,7%, μια ΥΠΕΡΕΤΑΙΡΙΑ ΑΕ εισηγμένη στο πολύ μικρό Ελληνικό χρηματιστήριο, με μια κεφαλαιοποίηση που αντιστοιχεί σε Start up της Αμερικής, δεν θα έπρεπε να σας δίνει επιτόκιο 7-9%;
Αυτή η σύγκριση φυσικά δεν υπάρχει. Καθότι, όταν σας προσφέρουν το εκάστοτε κουπόνι του 4% σας συγκρίνουν την απόδοση αυτή με τον τόκο καταθέσεων που είναι σχεδόν μηδέν. Αν όμως σας έλεγαν θέλετε 4% του ΟΑΚ ΑΕ ή να σας πάρω την απόδοση του 5,7% της Shell εταιρίας με 160 δισεκατομμύρια ευρώ κεφαλαιοποίηση, τι θα προτιμούσατε;
- Λαμπρή εξαίρεση των παραπάνω τα τελευταία ομόλογα των τραπεζών που εκδόθηκαν με κουπόνια από… 7 έως 11% και προφανώς… υπεραποδίδουν της αγοράς με τιμές 100-105.
Η αγορά λοιπόν, διορθώνει τα σφάλματα. Προσωπικά, επειδή τα ομόλογα είναι εξαιρετικά πολύπλοκα επενδυτικά έγγραφα θα έλεγα να τα αποφεύγετε γιατί upside δεν υπάρχει σοβαρό, το downsite το βλέπετε, η απόδοση δεν είναι φοβερή ( 3-6%) και όσο αφορά το ρίσκο να τα συγκρίνουμε με τις καταθέσεις είναι επιεικώς απαράδεκτο.
- Το δε κουπόνι των ομολόγων, κάτι που δεν θα σας πει κανείς, φορολογείται με 15% παρακράτηση.
Φιλικά
ΟΑΚ

