Πότε θα προβεί στην πρώτη μείωση επιτοκίων η Fed σύμφωνα με την UBS

UBS Tesla

Fed UBS επιτόκια

Οι οικονομολόγοι της UBS επιβεβαίωσαν τη Δευτέρα τις προοπτικές τους για μια ομαλή προσγείωση για την αμερικανική οικονομία, αναμένοντας ότι η Federal Reserve (Fed) θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο.

Ενώ υπήρξε ασυνήθιστη μεταβλητότητα στα οικονομικά δεδομένα από την έναρξη της πανδημίας, ορισμένες τάσεις φαίνεται τώρα να είναι καλά εδραιωμένες, σημείωσε η UBS.


Η αγορά εργασίας, η οποία είχε υπερθερμανθεί σοβαρά πριν από δύο χρόνια, έχει επιστρέψει σε σχεδόν προ πανδημίας συνθήκες, υποστηριζόμενη από την ισχυρή αύξηση της προσφοράς εργασίας.


Επιπλέον, οι λιανικές πωλήσεις και ο πληθωρισμός παρουσιάζουν επίσης ενδείξεις συγκράτησης. Τον Μάιο, ο βασικός ΔΤΚ, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε μόλις κατά 0,16% σε μηνιαία βάση, σημειώνοντας τη μικρότερη αύξηση από τον Αύγουστο του 2021.


Αν και ο πυρήνας του πληθωρισμού σε ετήσια βάση τείνει να είναι χαμηλότερος, παραμένει σημαντικά υψηλότερος από τα προ πανδημίας επίπεδά του.

«Ο πληθωρισμός των καταφυγίων, ειδικότερα, παρέμεινε πιο επίμονος από ό,τι περιμέναμε, αλλά εξακολουθούμε να θεωρούμε αναπόφευκτη την επιβράδυνση τους επόμενους μήνες, δεδομένων των πιο έγκαιρων πληροφοριών σχετικά με τις νέες μισθώσεις», έγραψαν οι οικονομολόγοι.

Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουνίου, ευθυγραμμιζόμενη με τις προσδοκίες της αγοράς.


Η διάμεση προβολή δείχνει τώρα μόνο μία μείωση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους, από τρεις τον Μάρτιο, υποδηλώνοντας πιθανή διατήρηση μέχρι τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, οι οικονομικές προβλέψεις της Fed παραμένουν ισχυρές σε σύγκριση με τις προσδοκίες, επεσήμαναν οι οικονομολόγοι, υποστηρίζοντας μια καθυστερημένη έναρξη των μειώσεων των επιτοκίων.


«Διατηρούμε το βασικό μας σενάριο ότι η Fed θα είναι σε θέση να μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, καθώς λαμβάνει ηπιότερα στοιχεία για την ανάπτυξη, την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό», ανέφεραν. «Βλέπουμε τους κινδύνους να κλίνουν προς την παραμονή της Fed σε αναμονή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι στο βασικό μας σενάριο, αλλά εξακολουθούμε να βλέπουμε πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων ως απίθανες».

Σύμφωνα με αυτές τις τάσεις, η οικονομία των ΗΠΑ φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο για μια ομαλή προσγείωση, παρατήρησε η UBS, με τους καθοδικούς κινδύνους να μετριάζονται από την επιλογή της Fed να μειώσει επιθετικά τα επιτόκια εάν είναι απαραίτητο.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο