Το σχέδιο της Ιταλίας να συγκεντρώσει περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ (22 δισεκατομμύρια δολάρια) σε διάστημα τριών ετών με την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων για να χαλιναγωγήσει το χρέος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπολείπεται των στόχων του λόγω των επίμονων πολιτικών και ρυθμιστικών εμποδίων, λένε αναλυτές και αξιωματούχοι.
Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο την πρωτοβουλία στο πλαίσιο των προσπαθειών διαχείρισης ενός δημόσιου χρέους που αναμένεται να κυμαίνεται γύρω στο 140% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2026. Τα περιουσιακά στοιχεία που προορίζονται για πώληση περιλαμβάνουν μερίδια στην ταχυδρομική υπηρεσία Poste Italiane και στον σιδηροδρομικό όμιλο Ferrovie dello Stato.
Παρά τις προσπάθειες διαδοχικών κυβερνήσεων να συγκεντρώσουν σημαντικά κεφάλαια, τα έσοδα ήταν κατά μέσο όρο λιγότερο από 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως κατά την τελευταία δεκαετία.
Όπως και στο παρελθόν, ο φιλόδοξος στόχος της Μελόνι περιπλέκεται από την ισορροπία μεταξύ της ανάγκης να συγκεντρωθούν χρήματα και της επιθυμίας της Ρώμης να διασφαλίσει ότι ο έλεγχος των βασικών βιομηχανιών παραμένει σε δημόσια χέρια.
Η πρωθυπουργός αντιμετωπίζει απροθυμία από το εσωτερικό του συνασπισμού της να χαλαρώσει τον έλεγχο του κράτους σε εταιρείες που οι πολιτικοί θεωρούν βασικές δημόσιες υπηρεσίες, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Η Ιταλία έχει ήδη μειώσει τα σχέδιά της να μειώσει τη συμμετοχή της στην Poste, η οποία είναι σημαντικός εργοδότης και παραδοσιακά κατέχει σημαντικά ποσά των αποταμιεύσεων των Ιταλών.
Από τον Νοέμβριο, το υπουργείο Οικονομικών έχει συγκεντρώσει περίπου 3 δισ. ευρώ μειώνοντας τις συμμετοχές του στη διασωμένη τράπεζα Monte dei Paschi (MPS) και στον ενεργειακό όμιλο Eni.
Ωστόσο, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι να πουλήσει μικρά μερίδια σε κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες σε επενδυτές για να ενισχύσει τη διαχείριση και την κερδοφορία.
«Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», δήλωσε ο Fabio Scacciavillani, διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στη συμβουλευτική Nextperience.
«Η πώληση του μεριδίου μιας κυβέρνησης θα πρέπει να οδηγήσει σε βελτίωση της διαχείρισης, της διακυβέρνησης και της κερδοφορίας της κρατικής εταιρείας, διαφορετικά θα οδηγήσει απλώς στο ξεπούλημα μιας μελλοντικής ροής μερισμάτων για τη μείωση του τρέχοντος επιπέδου δημόσιου χρέους, αλλά με περιορισμένες επιπτώσεις στη βιωσιμότητά της».
Τον Απρίλιο, η κυβέρνηση φάνηκε να μειώνει τις φιλοδοξίες της ανακοινώνοντας νέες προβλέψεις για το χρέος, οι οποίες συνυπολόγιζαν πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων αξίας 0,7% του ΑΕΠ ή 16 δισ. ευρώ, από 20 δισ. ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες όταν του ζητήθηκαν διευκρινίσεις. Ο παρατηρητής του προϋπολογισμού UPB δήλωσε ότι χωρίς τις υποσχεθείσες πωλήσεις, το χρέος θα αυξηθεί σε περίπου 141% του ΑΕΠ το 2026.
Πρόσφατη έκθεση του οίκου αξιολόγησης Scope ανέφερε ότι ελλείψει δημοσιονομικών προσαρμογών, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Ιταλίας θα είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη το 2028, πάνω από αυτόν της Ελλάδας.
Παρουσιάζοντας καλή εικόνα
Ο Francesco Galietti, από την εταιρεία συμβούλων πολιτικού κινδύνου Policy Sonar με έδρα τη Ρώμη, επικαλέστηκε εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών που δείχνουν ότι το συνολικό χρέος θα ξεπεράσει τα 3 τρισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος και είπε ότι οποιοδήποτε ξεπούλημα δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά.
Ωστόσο, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης πρέπει να δείξει καλή θέληση, καθώς είναι πιθανό να αντιμετωπίσει έντονο έλεγχο από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα οικονομικά της μετά τις εκλογές για το κοινοβούλιο του μπλοκ αυτό το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ο Galietti.
«Οι εκλογές θα σηματοδοτήσουν το τέλος της περιόδου χάριτος που δόθηκε στη Μελόνι», δήλωσε στο Reuters.
Ενώ το υπουργείο Οικονομίας φαίνεται βέβαιο ότι μπορεί να προχωρήσει με σχέδια για την παραχώρηση του ελέγχου της MPS, όπως συμφωνήθηκε με τις Βρυξέλλες, η συγκέντρωση περισσότερων χρημάτων μέσω άλλων περιουσιακών στοιχείων θα είναι δύσκολη, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Στην περίπτωση της Ferrovie dello Stato, η Ρώμη πρέπει να λάβει συγκεκριμένα ρυθμιστικά και νομοθετικά μέτρα για να αποκαλύψει πλήρως τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου και να επιτρέψει την αξιολόγηση των επενδυτών πριν από την πώληση μέρους της εταιρείας.
Μια πηγή με γνώση του θέματος δήλωσε ότι μια επιλογή που μελετάται προτείνει την προσφορά εγγυημένων και σταθερών αποδόσεων των επενδύσεων στον σιδηροδρομικό όμιλο πριν από την εισαγωγή. Το σχέδιο θα χρειαστεί αρκετούς μήνες για να τεθεί σε εφαρμογή και η εθνική αρχή μεταφορών θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί ώστε να συμμορφώνεται με το νέο σύστημα.
«Η ιδέα είναι να επιτραπεί σε ιδιώτες επενδυτές να εισέλθουν σε μια εταιρεία που ελέγχεται εξ ολοκλήρου από το κράτος», δήλωσε στο Reuters ο Tullio Ferrante, υφυπουργός μεταφορών και μέλος της Forza Italia.
πηγή:www.investing.com

