Που είναι σήμερα στραμμένο το ενδιαφέρον στις αγορές

χρηματιστήρια

Nvidia S&P 500

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ ήταν υποτονικά μετά από ένα ράλι τόσο στον S&P 500 όσο και στον Nasdaq Composite την Τετάρτη. Η κεφαλαιοποίηση της Nvidia (NASDAQ:NVDA) ξεπερνά τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, καθώς ο σχεδιαστής τσιπ τεχνητής νοημοσύνης γίνεται η δεύτερη πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο. Η Lululemon Athletica (NASDAQ:LULU) ανακοινώνει καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, στέλνοντας τις μετοχές του athleisure group υψηλότερα στις συναλλαγές μετά τις ώρες.

1) Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης είναι υποτονικά

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ κυμάνθηκαν γύρω από την επίπεδη γραμμή την Πέμπτη, αφού ο δείκτης αναφοράς S&P 500 και ο τεχνολογικός Nasdaq Composite σημείωσαν και οι δύο υψηλά επίπεδα κλεισίματος ρεκόρ στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Μέχρι τις 03:28 ET (07:28 GMT), τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Dow παρέμειναν ως επί το πλείστον αμετάβλητα, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq 100 είχαν αυξηθεί κατά 26 μονάδες ή 0,1%.

Την Τετάρτη, ο S&P 500 κέρδισε 1,18% στις 5.354,03 μονάδες και ο Nasdaq Composite ενισχύθηκε κατά 1,95% στις 17.186,38 μονάδες. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average 30 μετοχών τερμάτισε επίσης υψηλότερα, προσθέτοντας 0,3% στις 38.807,33 μονάδες.

Στήριγμα του ράλι ήταν η απόδοση αναφοράς του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου, η οποία υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών μετά τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις ιδιωτικές μισθοδοσίες. Τα στοιχεία – καθώς και μια ξεχωριστή έκθεση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η οποία έδειξε ότι οι θέσεις εργασίας υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους σε πάνω από τρία χρόνια τον Απρίλιο – έδειξαν μια χαλάρωση στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Η χαλάρωση της ζήτησης για εργαζόμενους θα μπορούσε να ανακουφίσει κάποια ανοδική πίεση στον πληθωρισμό, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η Federal Reserve θα μειώσει πιθανώς τα επιτόκια από τα υψηλά άνω των δύο δεκαετιών αργότερα φέτος.

2) Η Nvidia ξεπερνά την Apple ως η δεύτερη πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο

Η χρηματιστηριακή αξία της Nvidia ξεπέρασε τα 3 τρισ. δολάρια την Τετάρτη, καθώς ο σχεδιαστής τσιπ τεχνητής νοημοσύνης ξεπέρασε τον κατασκευαστή iPhone Apple (NASDAQ:AAPL) ως η δεύτερη πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο.

Η εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια επωφελήθηκε σημαντικά από την αύξηση του ενθουσιασμού γύρω από τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης. Η ζήτηση για τα βελτιστοποιημένα για AI τσιπ της εταιρείας έχει αυξηθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους, καθώς περισσότερες επιχειρήσεις ξοδεύουν πολλά για να διπλώσουν την εκκολαπτόμενη τεχνολογία στις δραστηριότητές τους.

Σε μια απροσδόκητη κίνηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Nvidia αποκάλυψε τα σχέδια για το νέο τσιπ “Rubin” λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση της πιο πρόσφατης κυκλοφορίας του. Η εταιρεία, η οποία αντιμετωπίζει εντεινόμενο ανταγωνισμό από ανταγωνιστές κατασκευής τσιπ όπως η Advanced Micro Devices (NASDAQ:AMD) και η Intel (NASDAQ:INTC), καθώς και εσωτερικούς επεξεργαστές που κατασκευάζονται από μεγάλες εταιρείες cloud computing όπως η Microsoft (NASDAQ:MSFT) και η Google (NASDAQ:GOOGL), δήλωσε ότι στοχεύει σε ρυθμό κυκλοφορίας “ενός έτους”.

Η Nvidia ανακοίνωσε επίσης ένα άλλο τρίμηνο αυξημένων κερδών τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των εσόδων κατά 262% και αποκάλυψε μια διάσπαση μετοχών 10 προς ένα που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 7 Ιουνίου.

Η Apple, εν τω μεταξύ, αναμένεται να ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδιά της για την τεχνητή νοημοσύνη στο πολυαναμενόμενο συνέδριο προγραμματιστών της την επόμενη εβδομάδα. Σε σύγκριση με πολλούς από τους ομολόγους του Big Tech, ο όμιλος έχει μέχρι στιγμής πει σχετικά λίγα για τις φιλοδοξίες του για AI, αν και ο διευθύνων σύμβουλος Tim Cook δήλωσε σε πρόσφατη κλήση κερδών ότι η τεχνολογία αντιπροσωπεύει μια «βασική ευκαιρία».

3) Οι μετοχές της Lululemon σημειώνουν άλμα μετά τις ώρες

Οι μετοχές της Lululemon Athletica αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 9% στις συναλλαγές παρατεταμένου ωραρίου, αφού ο premium λιανοπωλητής αθλητικών ενδυμάτων ανακοίνωσε κέρδη πρώτου τριμήνου και πωλήσεις που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.

Η καναδική εταιρεία, γνωστή για τα ακριβά κολάν της, ανακοίνωσε τριμηνιαία έσοδα ανά μετοχή ύψους 2,54 δολαρίων, υψηλότερα από τις προσδοκίες της Wall Street για 2,38 δολάρια, ενώ τα καθαρά έσοδα ύψους 2,21 δισ. δολαρίων ήταν υψηλότερα από τις προβλέψεις για 2,19 δισ. δολάρια. Επίσης, αναθεώρησε εκ νέου την καθοδήγησή της για τα ετήσια κέρδη ανά μετοχή και επανέλαβε τις προοπτικές καθαρών εσόδων για ολόκληρο το έτος.

Η ισχύς στην ηπειρωτική Κίνα, όπου οι πωλήσεις των ίδιων καταστημάτων αυξήθηκαν κατά 33% σε σχέση με την περσινή περίοδο, αντιστάθμισε τις επίπεδες αποδόσεις στην Αμερική. Οι αναλυτές που επικαλείται το Reuters σημείωσαν ότι η Lululemon ενισχύει την παρουσία της στην Κίνα για να επωφεληθεί από τον σχετικά υποτονικό εγχώριο ανταγωνισμό και να εξουδετερώσει την υποτονική ζήτηση μεταξύ των αγοραστών των ΗΠΑ που πιέζονται από τον πληθωρισμό.

Εν τω μεταξύ, η Lululemon, της οποίας η τιμή της μετοχής έχει υποχωρήσει κατά 39% μέχρι στιγμής φέτος, υπέγραψε άνοδο 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών.

4) Η απόφαση της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται ευρέως να μειώσει τα επιτόκια από τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ στη συνεδρίασή της την Πέμπτη.

Ενισχυμένοι από τις ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός στη νομισματική ζώνη της ευρωζώνης χαλαρώνει προς τον στόχο του 2% της ΕΚΤ, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν σχεδόν τηλεγραφήσει την απόφαση ενόψει της συνάντησης.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε τον Μάιο ότι πιστεύει ότι οι πιέσεις στις τιμές είναι «υπό έλεγχο», ιδιαίτερα καθώς ο αντίκτυπος της ενεργειακής κρίσης και των περιορισμών στην εφοδιαστική αλυσίδα εξασθενεί. Ο Φίλιπ Λέιν, επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας, δήλωσε επίσης σε συνέντευξή του στους Financial Times ότι «εκτός μεγάλων εκπλήξεων» οι αξιωματούχοι βλέπουν αρκετά στα πρόσφατα στοιχεία «για να άρουν το ανώτατο επίπεδο περιορισμών».

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το βασικό επιτόκιο καταθέσεων, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο ιστορικό υψηλό του 4%, κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας. Ωστόσο, παραμένει αβεβαιότητα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα προσεγγίσουν μελλοντικές πιθανές μειώσεις αργότερα φέτος, με τους αναλυτές της ING να προτείνουν σε σημείωμα ότι «αμφιβάλλουν ότι η ΕΚΤ θα έχει πολλά να πει» για το θέμα.

5) Ελαφρώς υψηλότερο το αργό

Οι τιμές του αργού σημείωσαν άνοδο την Πέμπτη, ενισχυμένες από το συνολικό θετικό κλίμα, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται σε πορεία για βαριές εβδομαδιαίες απώλειες.

Στις 03:24 ET, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου των ΗΠΑ (WTI) διαπραγματεύονταν 0,7% υψηλότερα στα 74,60 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο Brent ανέβηκε 0,6% στα 78,88 δολάρια το βαρέλι.

Και τα δύο συμβόλαια οδεύουν προς εβδομαδιαία πτώση περίπου 4%, υπό το βάρος της απόφασης του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων του να αφήσουν περιθώρια για εθελοντικές περικοπές παραγωγής που θα ξετυλιχθούν σταδιακά, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο.

Η αγορά αργού χτυπήθηκε επίσης από την είδηση ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 31 Μαΐου, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις για άντληση 2,3 εκατομμυρίων βαρελιών, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο