Που είναι στραμμένη σήμερα η προσοχή στις αγορές

χρηματιστήρια

Nvidia μετοχές

Οι τεχνολογικές μετοχές φαίνεται ότι θα οδηγήσουν τη Wall Street υψηλότερα, με την κατασκευάστρια τσιπ Nvidia να οδηγεί το δρόμο. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται ευρέως να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, ωστόσο η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας μειώνει ξανά τα επιτόκια.

1) Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης είναι απλά υψηλότερα με τις τεχνολογίες να οδηγούν το δρόμο

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ διαπραγματεύτηκαν οριακά υψηλότερα την Πέμπτη, με τον τεχνολογικό Nasdaq Composite να οδηγεί το δρόμο.

Μέχρι τις 08:08 ώρα ET (13:08 GMT), το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του Dow ήταν 6 μονάδες ή 0,1%, υψηλότερο, το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 ανέβηκε 22 μονάδες ή 0,4% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq 100 αυξήθηκαν κατά 140 μονάδες ή 0,7%.

Οι κύριοι δείκτες της Wall Street βρίσκονται όλοι σε πορεία για μια νικηφόρα εβδομάδα, με τον S&P 500 και τον NASDAQ Composite να σημειώνουν νέα ρεκόρ την Τρίτη. Το χρηματιστήριο ήταν κλειστό την Τετάρτη για την αργία Juneteenth.

Η Nvidia (NASDAQ:NVDA) άνοιξε το δρόμο, καθιστώντας την πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με τον ενθουσιασμό για όλα τα πράγματα AI να οδηγεί τα κέρδη.

Τα οικονομικά στοιχεία περιλαμβάνουν τα αρχικά στοιχεία για τις αιτήσεις ανεργίας και τα στοιχεία για τις ενάρξεις κατοικιών αργότερα στη συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές αναζητούν περισσότερες ενδείξεις για το πότε η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

2) Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια

Η Τράπεζα της Αγγλίας πραγματοποιεί την τελευταία συνεδρίαση πολιτικής της αργότερα την Πέμπτη, με την κεντρική τράπεζα να αναμένεται ευρέως να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου επέστρεψε στον στόχο του 2% για πρώτη φορά σε σχεδόν τρία χρόνια τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, αλλά η αύξηση των μισθών και η υποκείμενη πίεση στις τιμές εξακολουθούν να αποτελούν ανησυχία για την κεντρική τράπεζα.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey άνοιξε την πόρτα στις αρχές του περασμένου μήνα σε μείωση των επιτοκίων, λέγοντας ότι ήταν «αισιόδοξος ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά όχι ακόμα.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters την περασμένη εβδομάδα πίστευαν ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Αύγουστο, αλλά οι αγορές βλέπουν μόνο 30% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Αύγουστο και πιστεύουν ότι μια πρώτη κίνηση είναι πιο πιθανή τον Σεπτέμβριο ή τον Νοέμβριο.

Νωρίτερα την Πέμπτη, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25%, τη δεύτερη συνεχόμενη μείωσή της.

Η SNB εξέπληξε τις αγορές με μια μείωση τον Μάρτιο, με τον πληθωρισμό να παραμένει εντός του στόχου της κεντρικής τράπεζας του 0%-2%.

3) Η Nvidia εξακολουθεί να βρίσκεται στο προσκήνιο

Η Nvidia είναι πιθανό να παραμείνει στο προσκήνιο την Πέμπτη, αφού ο κατασκευαστής τσιπ έγινε η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, καθώς επωφελήθηκε σημαντικά από την άνοδο του ενθουσιασμού γύρω από τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης.

Τώρα αξίζει 3,34 τρισεκατομμύρια δολάρια, έχοντας ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση την Τρίτη σε σχεδόν 136 δολάρια, καθιστώντας το πιο πολύτιμο από τον τεχνολογικό γίγαντα Microsoft (NASDAQ: MSFT), έχοντας ξεπεράσει την Apple (NASDAQ: AAPL) νωρίτερα αυτό το μήνα.

Οι αναλυτές της Stifel αύξησαν την τιμή-στόχο τους για τις μετοχές της Nvidia στα 165 δολάρια από 114 δολάρια, επικαλούμενοι τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας και τις μετρήσεις κερδοφορίας.

“Αναμένουμε ότι η πλειοψηφία των βραχυπρόθεσμων έως μεσοπρόθεσμων ευκαιριών θα προέλθει από υπολογιστές υψηλής απόδοσης, κέντρα δεδομένων υπερκλίμακας και cloud και επιχειρήσεις και edge computing”, υποστήριξαν. «Ενώ συνεχίζουμε να βλέπουμε ευνοϊκά την έκθεση της Nvidia στο Gaming, την Αυτοκινητοβιομηχανία και την Επαγγελματική Οπτικοποίηση, η μετάβαση από την υπολογιστική γενικής χρήσης στην επιταχυνόμενη υπολογιστική αντιπροσωπεύει την πιο σημαντική ευκαιρία αύξησης εσόδων και κερδοφορίας της εταιρείας τα επόμενα χρόνια».

Ωστόσο, σημείωσαν αρκετούς κινδύνους για τον επικαιροποιημένο στόχο τιμών, συμπεριλαμβανομένης μιας «πιθανής περιόδου μείωσης μετά από αρκετά τρίμηνα σημαντικών επενδύσεων», απρόβλεπτης αυστηροποίησης των εμπορικών περιορισμών των ΗΠΑ στην τεχνολογία που αποστέλλεται στην Κίνα και «γενικών μακροοικονομικών γεγονότων».

4) Οι πωλήσεις της Tesla στην ΕΕ υποχώρησαν τον Μάιο

Οι πωλήσεις της Tesla υποχώρησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάιο, υποχωρώντας κατά 34,2%, στο πλαίσιο της απότομης πτώσης της ζήτησης για νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρία στην περιοχή.

Η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες, μετά από έντονη αύξηση για αρκετά χρόνια, ενώ ο ανταγωνισμός για την παραγωγή πιο προσιτών μοντέλων έχει αυξηθεί.

Για να προστατεύσει τις εγχώριες αυτοκινητοβιομηχανίες από την εισροή φθηνών εισαγωγών ηλεκτρικών οχημάτων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιβάλει προσωρινούς δασμούς έως και 38,1% στα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα από τον Ιούλιο.

Αυτό ώθησε την Tesla (NASDAQ: TSLA), μια αμερικανική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, να δηλώσει ότι ήταν πιθανό να αυξήσει την τιμή του κινεζικού Model 3 όταν τεθούν σε ισχύ τα μέτρα της ΕΕ.

Οι συνολικές πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν κατά 12% τον Μάιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων την Πέμπτη.

Η πτώση αυτή οφείλεται στην απότομη μείωση κατά 30% στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικών οχημάτων του μπλοκ, αφού η χώρα τερμάτισε στα τέλη του περασμένου έτους τις επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

5) Το αργό αναμένει τα επίσημα αποθέματα των ΗΠΑ

Οι τιμές του αργού ήταν σταθερές την Πέμπτη, πριν από τη δημοσίευση των επίσημων στοιχείων αποθεμάτων των ΗΠΑ.

Μέχρι τις 04:10 ET, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού των ΗΠΑ (WTI) διαπραγματεύονταν 0,1% χαμηλότερα στα 80,61 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο Brent contract ανέβηκε 0,1% στα 85,18 δολάρια το βαρέλι.

Δεν υπήρξε διακανονισμός WTI την Τετάρτη λόγω αργίας στις ΗΠΑ, η οποία διατήρησε τις συναλλαγές σε μεγάλο βαθμό υποτονικές.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά λίγο περισσότερο από 2 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 14 Ιουνίου, υποδηλώνοντας εξασθένηση της ζήτησης ακόμη και κατά τη διάρκεια της σημαντικής καλοκαιρινής περιόδου οδήγησης.

Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας δημοσιεύει τα επίσημα στοιχεία αργότερα την Πέμπτη, μια ημέρα αργότερα από το συνηθισμένο λόγω της αργίας Juneteenth της Τετάρτης.

Η συνεχιζόμενη αναταραχή στην πλούσια σε πετρέλαιο Μέση Ανατολή έχει παράσχει ένα βαθμό στήριξης για την αγορά, με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Israel Katz να προειδοποιεί για έναν πιθανό «ολοκληρωτικό πόλεμο» με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ακόμη και όταν η χώρα του συνεχίζει να μάχεται τη Χαμάς στη Γάζα.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο