Που είναι στραμμένο σήμερα το ενδιαφέρον στις αγορές

χρηματιστήριο

Nvidia GameStop

Η μηνιαία έκθεση μισθοδοσίας είναι το αποκορύφωμα της δραστηριότητας της ημέρας, καθώς οι επενδυτές αναζητούν περισσότερες ενδείξεις για το πότε η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Η Nvidia παραμένει στο προσκήνιο, αν και οι αρνητικές θέσεις στον γίγαντα της τεχνητής νοημοσύνης αυξάνονται, ενώ η μεταβλητότητα στη μετοχή meme GameStop πρόκειται να συνεχιστεί.

1) Οι μη γεωργικές μισθοδοσίες στο προσκήνιο

Το αποκορύφωμα της ημέρας θα είναι η στενά παρακολουθούμενη έκθεση μισθοδοσίας των μη γεωργικών εκμεταλλεύσεων των ΗΠΑ, η οποία θα μπορούσε να παράσχει ενδείξεις για το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων της Federal Reserve.

Οι προσδοκίες είναι ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου πρόσθεσε 185.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα – λίγο περισσότερες από τις 175.000 του Απριλίου, που ήταν το μικρότερο κέρδος σε μισό χρόνο. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να παραμείνει κάτω από το 4% για 28ο συνεχόμενο μήνα.

Τούτου λεχθέντος, μια σειρά οικονομικών στοιχείων αυτή την εβδομάδα έδειξαν χαλάρωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, δημιουργώντας την πιθανότητα μιας καθοδικής έκπληξης.

Οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι μια υπερβολικά ισχυρή οικονομία θα μπορούσε να εμποδίσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια φέτος. Αλλά αυτές οι ανησυχίες έχουν, τουλάχιστον εν μέρει, μετριαστεί από τα στοιχεία που δείχνουν επιβράδυνση του πληθωρισμού καθώς και ψύξη της αγοράς εργασίας.

Η έκθεση για την απασχόληση θα μπορούσε να αποδείξει ότι η οικονομία χάνει την ορμή της εάν δείξει ότι η επιβράδυνση της δημιουργίας θέσεων εργασίας συνεχίζεται, αλλά μια ανοδική έκπληξη θα μπορούσε να προκαλέσει ένα δυσάρεστο σοκ στις αγορές.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα, αλλά δεν αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια σε αυτό το σημείο. Οι αγορές τιμολογούν επί του παρόντος περικοπές 50 μονάδων βάσης μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, με την πρώτη μείωση πιθανότατα να έρχεται τον Σεπτέμβριο.

2) Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μόλις υψηλότερα πριν από την έκθεση για τις θέσεις εργασίας

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ διαπραγματεύτηκαν οριακά υψηλότερα την Παρασκευή, με τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί για τη λήψη βαριών θέσεων πριν από τη δημοσίευση της βασικής μηνιαίας έκθεσης για τις θέσεις εργασίας.

Μέχρι τις 04:00 ώρα ET (08:00 GMT), το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του Dow ήταν 35 μονάδες ή 0,1%, υψηλότερο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 ανέβηκαν 3 μονάδες ή 0,1% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq 100 αυξήθηκαν κατά 23 μονάδες ή 0,1%.

Οι κύριοι δείκτες της Wall Street βρίσκονται όλοι σε πορεία για μια νικηφόρα εβδομάδα. Ο Dow Jones Industrial Average κινείται 0,5% υψηλότερα, ο S&P 500 κερδίζει 1,4%, ενώ ο Nasdaq Composite οδεύει προς άνοδο 2,6%.

Η κύρια εστίαση θα είναι η έκθεση για τις μη γεωργικές μισθοδοσίες, καθώς οι επενδυτές αναζητούν περαιτέρω στοιχεία για μια επιβράδυνση της οικονομίας που μπορεί να στηρίξει τις μειώσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve.

Η Federal Reserve συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει τη νομισματική πολιτική και η έκθεση αυτή έρχεται μια ημέρα μετά τη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για πρώτη φορά από το 2019.

3) Οι θέσεις short στην Nvidia αυξάνονται

Η Nvidia (NASDAQ: NVDA) επωφελήθηκε σημαντικά από την άνοδο του ενθουσιασμού γύρω από τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, με τη μετοχή της να υπερτριπλασιάζεται τον τελευταίο χρόνο, με αποκορύφωμα την κεφαλαιοποίησή της να ξεπερνά τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια την Τετάρτη.

Η ζήτηση για τα βελτιστοποιημένα για AI τσιπ έχει αυξηθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους, καθώς περισσότερες επιχειρήσεις ξοδεύουν πολλά για να διπλώσουν την εκκολαπτόμενη τεχνολογία στις δραστηριότητές τους.

Ωστόσο, υπήρξε επίσης μια απότομη άνοδος των short θέσεων στη μετοχή της Nvidia, καθώς ξεπέρασε την Apple (NASDAQ: AAPL) ως η δεύτερη πιο πολύτιμη εταιρεία στη Wall Street.

Τα στοιχεία της S3 Partners έδειξαν ότι η ονομαστική αξία των short θέσεων στην Nvidia αυξήθηκε στα 34,4 δισεκατομμύρια δολάρια αυτή την εβδομάδα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 1% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της εταιρείας.

Η Nvidia είναι το «μεγαλύτερο short στην αγορά των ΗΠΑ», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της S3 Partners, Ihor Dusaniwsky, σε συνέντευξή του στο Yahoo Finance.

4) Η μεταβλητότητα της GameStop θα συνεχιστεί

Η μεταβλητότητα στις συναλλαγές της GameStop (NYSE:GME) πρόκειται να συνεχιστεί την Παρασκευή, αφού ο διαδικτυακός επηρεαστής μετοχών γνωστός ως “Roaring Kitty” δημοσίευσε στο YouTube ότι θα φιλοξενήσει μια ζωντανή ροή αργότερα στη συνεδρίαση.

Ο προβληματικός λιανοπωλητής βιντεοπαιχνιδιών σημείωσε άνοδο 20% τη Δευτέρα, αφού το προφίλ του influencer – Keith Gill είναι το πραγματικό του όνομα – στο Reddit επέστρεψε με μια ανάρτηση που δείχνει ένα στοίχημα 116 εκατομμυρίων δολαρίων στη μετοχή μετά από ένα κενό τριών ετών.

Ο Gill ήταν βασικός παίκτης στο ράλι του 2021 των λεγόμενων μετοχών meme, συμπεριλαμβανομένης της GameStop, που τροφοδοτήθηκε από μεμονωμένους επενδυτές στο φόρουμ wallstreetbets του Reddit.

Η μετοχή της GameStop σημείωσε άνοδο σχεδόν 50% την Πέμπτη και κέρδισε επιπλέον 30% στις συναλλαγές μετά από ώρες.

5) Το αργό οδεύει για μεγάλες εβδομαδιαίες απώλειες

Οι τιμές του αργού διαπραγματεύτηκαν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες την Παρασκευή και βρίσκονται σε πορεία για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα πτώσης λόγω ανησυχιών για την αύξηση της προσφοράς.

Μέχρι τις 03:55 ET, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ διαπραγματεύονταν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητα στα 75,55 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο Brent μειώθηκε κατά 0,1% στα 79,84 δολάρια το βαρέλι.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν προσπάθησε την Πέμπτη να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, θα μπορούσαν να αυξήσουν τα επίπεδα παραγωγής αργότερα φέτος.

Είπε ότι ο όμιλος μπορεί να σταματήσει ή να αντιστρέψει τις εθελοντικές αυξήσεις της παραγωγής εάν αποφασίσει ότι η αγορά δεν είναι αρκετά ισχυρή.

Ωστόσο, οι δείκτες αναφοράς του αργού εξακολουθούν να βρίσκονται σε καλό δρόμο για εβδομαδιαίες απώλειες περίπου 2% στον απόηχο της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+ το περασμένο Σαββατοκύριακο.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο