Που επενδύουν τώρα Goldman Sachs, Macquarie, και hedge funds

χρηματιστήριο

Goldman

Οι επενδυτικές τράπεζες Goldman Sachs και Macquarie, καθώς και ορισμένα hedge funds τοποθετούνται για να αποκομίσουν τα οφέλη ενός νέου τομέα ουρανίου, καθώς οι τιμές των συστατικών των πυρηνικών καυσίμων αυξάνονται.

Ενώ πολλές άλλες επενδυτικές τράπεζες εξακολουθούν να αποφεύγουν το ουράνιο, η Goldman και η Macquarie ενισχύουν τις συναλλαγές σε φυσικό ουράνιο και στην περίπτωση της Goldman διαπραγματεύονται επίσης τις επιλογές της, ανέφεραν πέντε πηγές της βιομηχανίας και των hedge funds με γνώση των συμφωνιών.

Η αυξημένη δραστηριότητα έρχεται καθώς οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αναζητούν νέες προμήθειες εν μέσω ελλείψεων που έχουν ανεβάσει τις τιμές σε υψηλά 16 ετών.

Μερικά hedge funds εντείνουν επίσης τη συμμετοχή τους τόσο σε μετοχές όσο και σε φυσικό ουράνιο, ένα σημάδι ότι το μέταλλο αρχίζει να διευρύνει την ελκυστικότητά του στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μετά από μια δεκαετία στασιμότητας μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα.

«Με τα πρωτοσέλιδα και τη θετική δυναμική στην πυρηνική ενέργεια γενικότερα, τα hedge funds και άλλοι επενδυτές εμπορευμάτων επέστρεψαν στον τομέα (ουρανίου). Πολλά από αυτά γίνονται μέσω φυσικών κεφαλαίων, ο ευκολότερος τρόπος για να αποκτήσετε έκθεση στις τιμές ουρανίου», δήλωσε ο Bram Vanderelst στην εμπορική εταιρεία Curzon Uranium.

Το μέταλλο έχει τραβήξει την προσοχή των επενδυτών αφού οι τιμές διπλασιάστηκαν κατά το παρελθόν έτος στα 102 δολάρια ανά λίβρα, καθώς οι κορυφαίοι παραγωγοί Kazatomprom (LON: KAPq) και Cameco (NYSE: CCJ) μείωσαν την καθοδήγηση παραγωγής επειδή τα ορυχεία που άνοιξαν ξανά και είχαν σταματήσει να λειτουργούν αγωνίστηκαν να αυξήσουν την παραγωγή για να καλύψουν την ανανεωμένη ζήτηση.

Έρχεται επίσης με την αναβίωση της πυρηνικής ενέργειας για να βοηθήσει τις χώρες να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η οποία επισημάνθηκε στη δήλωση της Ομάδας των Επτά πιο βιομηχανικών χωρών του Δεκεμβρίου 2023 που προέβλεπε τριπλασιασμό της ικανότητας πυρηνικής ενέργειας από το 2020 έως το 2050.

Η Goldman Sachs έχει αρχίσει να γράφει επιλογές για φυσικό ουράνιο για hedge funds, την πρώτη φορά που δημιούργησε ένα παράγωγο για το μέταλλο.

«Η Goldman αυξάνει την προβολή της, αυξάνει σταθερά το βιβλίο της», δήλωσε πηγή που επικοινώνησε με την τράπεζα, αρνούμενη να δώσει λεπτομέρειες για τις συναλλαγές επειδή είναι εμπιστευτικές.

Η Goldman ασχολείται σε μεγάλο βαθμό με χρηματοοικονομικούς πελάτες όπως τα hedge funds, ενώ ο κύριος στόχος της Macquarie είναι η ενίσχυση της παραγωγής συναλλαγών και μάρκετινγκ από ανθρακωρύχους, δήλωσε μια άλλη πηγή που ασχολήθηκε και με τις δύο τράπεζες, αρνούμενη επίσης να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες επειδή τα στοιχεία είναι εμπιστευτικά.

Και οι πέντε πηγές με τις οποίες μίλησε το Reuters αρνήθηκαν να κατονομαστούν επειδή δεν ήθελαν να συζητήσουν δημοσίως λεπτομέρειες ιδιωτικών συναλλαγών.

Και οι δύο τράπεζες αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Αποθέματα ουρανίου της Nufcor

Η Goldman δραστηριοποιείται στην αγορά ουρανίου από το 2009, όταν αγόρασε τη Nufcor, έναν έμπορο πυρηνικών καυσίμων με έδρα το Λονδίνο.

Πέντε χρόνια αργότερα, ωστόσο, στον απόηχο της καταστροφής του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία το 2011, όταν οι τιμές του ουρανίου έπεσαν κατακόρυφα, η Goldman σκόπευε να ξεφορτωθεί τη Nufcor, αλλά δεν μπόρεσε να βρει αγοραστή και δήλωσε ότι σχεδίαζε να κλείσει την επιχείρηση.

Η επιχείρηση δεν έκλεισε ποτέ και η Nufcor κατείχε αποθέματα ουρανίου αξίας 356 εκατομμυρίων δολαρίων στα τέλη του 2022, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες ρυθμιστικές καταθέσεις.

Αυτό είναι αρκετό ουράνιο για να τροφοδοτήσει 17 μεγάλους πυρηνικούς αντιδραστήρες για ένα χρόνο, με βάση τους υπολογισμούς του Reuters και τα στοιχεία της Παγκόσμιας Πυρηνικής Ένωσης.

Η αγορά φυσικού ουρανίου από δημόσια διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια και hedge funds αντιπροσώπευε σχεδόν 15 εκατομμύρια λίβρες συμπυκνώματος οξειδίου του ουρανίου (U3O8), ή περίπου το 26% του συνόλου των συναλλαγών στην αγορά spot το 2023, σύμφωνα με τη συμβουλευτική UxC.

Αυτό ήταν χαμηλότερο από τα 22 εκατομμύρια λίρες αγοράς επενδυτών το 2022, καθώς οι υψηλότερες τιμές το 2023 σήμαιναν ότι κάθε δολάριο αγόραζε λιγότερα κιλά ουρανίου.

«Έχουμε δει ιδιαίτερα μεγάλους όγκους που αγοράστηκαν από επενδυτές το 2021-2023», δήλωσε ο Jonathan Hinze, πρόεδρος της UxC.

Το U3O8 ή κίτρινο κέικ είναι μια λεπτή σκόνη συσκευασμένη σε χαλύβδινα βαρέλια που παράγεται όταν το μετάλλευμα ουρανίου υποβάλλεται σε χημική επεξεργασία.

Ενώ η μεγαλύτερη ποσότητα φυσικού ουρανίου που κατέχουν οι επενδυτές προέρχεται από αμοιβαία κεφάλαια εισηγμένα στο χρηματιστήριο, μερικά hedge funds επενδύουν σε μετοχές ανθρακωρύχων ουρανίου και άλλων εταιρειών που σχετίζονται με την πυρηνική ενέργεια εδώ και αρκετά χρόνια και επενδύουν επίσης τώρα σε φυσικό ουράνιο.

Η Sachem Cove Partners, μια επενδυτική στρατηγική με επίκεντρο το ουράνιο με περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, άρχισε να επενδύει στον τομέα το 2018 με μετοχές και πληρεξούσια για φυσικό ουράνιο, όπως το Sprott Physical Uranium Trust.

Άρχισε να αγοράζει φυσικό ουράνιο πέρυσι.

«Μας δίνει μια ματιά και στις δύο αγορές, τη φυσική αγορά, τον εαυτό της, και τις αγορές μετοχών», δήλωσε ο Mike Alkin, επικεφαλής επενδύσεων.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο