Που επικεντρώνεται σήμερα το επενδυτικό ενδιαφέρον στις αγορές

κερδών μετοχές

επιτόκια πληθωρισμού

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ κυμάνθηκαν μόνο ελαφρώς πάνω από το επίπεδο την Τετάρτη, με τους εμπόρους να είναι προσεκτικοί ενόψει μιας ημέρας γεμάτης με πιθανά γεγονότα που κινούν την αγορά. Η Federal Reserve ετοιμάζεται να παρουσιάσει τις τελευταίες προβλέψεις της για τα επιτόκια για το υπόλοιπο του 2024 και μετά. Ωστόσο, αυτές οι προβλέψεις θα μπορούσαν να επηρεαστούν από το αποτέλεσμα μιας βασικής ανάγνωσης του πληθωρισμού του Μαΐου πριν από το τέλος της τελευταίας διήμερης συνεδρίασης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

1) Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης είναι υποτονικά

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ ήταν σε γενικές γραμμές υποτονικά την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για την πολυαναμενόμενη απόφαση της Federal Reserve για τα επιτόκια και τη δημοσίευση νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό από τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Μέχρι τις 03:38 ET (07:38 GMT), τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Dow είχαν κερδίσει 30 μονάδες ή 0,1%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq 100 παρέμειναν ως επί το πλείστον αμετάβλητα.

Ο δείκτης αναφοράς S&P 500 και ο τεχνολογικός Nasdaq Composite σημείωσαν υψηλά επίπεδα κλεισίματος για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση την Τρίτη, ενισχυμένοι εν μέρει από το άλμα των μετοχών της Apple (NASDAQ:AAPL). Ο τεχνολογικός γίγαντας κυκλοφόρησε νέα βελτιωμένα χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης στο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη ζήτηση για τις συσκευές του.

Οι αγορές στρέφουν τώρα την προσοχή τους στην ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης πολιτικής της Fed, της οποίας θα προηγηθεί η δημοσίευση του δείκτη τιμών καταναλωτή του Μαΐου – ενός κρίσιμου δείκτη αύξησης των τιμών στις ΗΠΑ – πριν από το κουδούνι έναρξης στη Wall Street.

2) Η απόφαση της Fed

Οι αξιωματούχοι της Fed αναμένεται ευρέως να αφήσουν τα επιτόκια σε υψηλό άνω των δύο δεκαετιών, από 5,25% έως 5,5% την Τετάρτη, πράγμα που σημαίνει ότι οι προοπτικές της κεντρικής τράπεζας για το μελλοντικό κόστος δανεισμού θα είναι στο επίκεντρο.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς πρόκειται να αποκαλύψουν το τελευταίο τους «dot plot», μια συλλογή προβλέψεων σχετικά με την πορεία των επιτοκίων της Fed κατά το υπόλοιπο του 2024 και μακροπρόθεσμα. Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, πρόκειται επίσης να κάνει μια δήλωση.

Τον Μάρτιο, το dot plot έδειξε ότι οι περισσότεροι αξιωματούχοι έβλεπαν δύο ή τρεις περικοπές φέτος. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετά μέλη της Fed έχουν δηλώσει ότι δεν βιάζονται να μειώσουν τα επιτόκια, λέγοντας αντ ‘αυτού ότι θα ήθελαν να δουν περισσότερες αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός χαλαρώνει βιώσιμα στον δηλωμένο στόχο του 2%.

Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του CME Group (NASDAQ: CME), η πιθανότητα μείωσης τον Σεπτέμβριο έχει υποχωρήσει από πριν από μία εβδομάδα, καθώς οι έμποροι αντέδρασαν σε μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη έκθεση για τις θέσεις εργασίας την περασμένη Παρασκευή που αύξησε την προοπτική κολλώδους τιμής.

3) Ο ΔΤΚ διαφαίνεται μεγάλος

Ο τελευταίος δείκτης τιμών καταναλωτή του υπουργείου Εργασίας, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να δημοσιευθεί περίπου τριάντα λεπτά πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Fed, θα μπορούσε να παρουσιάσει μια ρυτίδα της τελευταίας στιγμής στις προβλέψεις πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η ετήσια αύξηση των ονομαστικών τιμών τον Μάιο ταιριάζει με τον ρυθμό του προηγούμενου μήνα, αλλά επιβραδύνθηκε σε μηνιαία βάση. Η λεγόμενη «βασική» ανάγνωση, η οποία αφαιρεί πιο ευμετάβλητα στοιχεία όπως τα τρόφιμα και τα καύσιμα, φαίνεται να επιβραδύνεται ελαφρώς από έτος σε έτος και να παραμένει σύμφωνη με το επιτόκιο του Απριλίου από μήνα σε μήνα.

Μια θερμότερη από την αναμενόμενη έκθεση θα μπορούσε να οδηγήσει τους αξιωματούχους της Fed να μετριάσουν τις προβλέψεις τους για μειώσεις επιτοκίων το 2024, ενώ μια ήπια ανάγνωση μπορεί να πείσει περισσότερους από αυτούς να εκτιμήσουν έως και δύο περικοπές.

Οι αναλυτές που επικαλείται η Wall Street Journal έχουν προτείνει ότι ένας μέσος όρος τουλάχιστον δύο περικοπών θα χρειαστεί για να στηρίξει τις ελπίδες για μείωση μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ ένας μέσος όρος μόνο μίας θα σηματοδοτούσε ότι μια περικοπή δεν θα έρθει μέχρι αργότερα φέτος.

4) Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στην Κίνα είναι ασθενέστερος από ό,τι αναμενόταν τον Μάιο

Οι κινεζικές τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο, καθώς η κατανάλωση παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αδύναμη ενόψει της αβέβαιης οικονομικής ανάκαμψης.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές παραγωγού συρρικνώθηκαν με βραδύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό, σημειώνοντας τη μικρότερη συρρίκνωση από τον Φεβρουάριο του 2023 εν μέσω ενδείξεων πιθανής ανάκαμψης στον βιομηχανικό τομέα.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) της χώρας αυξήθηκε κατά 0,3% σε ετήσια βάση τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας την Τετάρτη. Η ανάγνωση ήταν ασθενέστερη από τις προσδοκίες για αύξηση 0,4% και αμετάβλητη από τον προηγούμενο μήνα. Ο μηνιαίος πληθωρισμός βάσει του ΔΤΚ συρρικνώθηκε κατά 0,1%.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού συρρικνώθηκε κατά 1,4% σε ετήσια βάση τον Μάιο έναντι προβλέψεων για πτώση 1,5% και μείωση 2,5% τον Απρίλιο.

5) Οι τιμές του αργού αυξάνονται

Οι τιμές του αργού αυξήθηκαν την Τετάρτη, ενισχυμένες από μια σειρά αισιόδοξων απόψεων για την παγκόσμια ζήτηση.

Στις 03:33 ώρα Ελλάδας, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού (WTI) διαπραγματεύονταν 0,8% υψηλότερα στα 78,52 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο Brent ανέβηκε 0,6% στα 82,41 δολάρια το βαρέλι.

Τα στοιχεία από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου, που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, έδειξαν ότι τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ συρρικνώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο την περασμένη εβδομάδα, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι η κατανάλωση καυσίμων στις ΗΠΑ αυξάνεται με την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου.

Προσθέτοντας στην αισιοδοξία ήταν η είδηση ότι η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας αύξησε την πρόβλεψή της για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024 σε 1,10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από προηγούμενη εκτίμηση 900.000 bpd.

Αλλού, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών διατήρησε την πρόβλεψή του για το 2024 για σχετικά ισχυρή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου στη μηνιαία έκθεσή του, επικαλούμενος προσδοκίες για ταξίδια και τουρισμό το δεύτερο εξάμηνο.

Μια μηνιαία έκθεση από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας αναμένεται επίσης αργότερα αυτή την εβδομάδα, ενώ η EIA θα δημοσιεύσει επίσης την επίσημη εβδομαδιαία έκθεση απογραφής των ΗΠΑ.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο