Που οφείλονται οι μεγάλες αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων

Έχει περάσει τουλάχιστον ένας αιώνας από τότε που τα εταιρικά ομόλογα έχουν ξεπεράσει τα κρατικά ομόλογα στο βαθμό που συμβαίνει τώρα.

Από τον Μάρτιο του 2020 – κυρίως, όταν η πανδημία του κορονοϊού έπληξε για πρώτη φορά τη Δύση, προκαλώντας πρωτοφανή δημοσιονομικά κίνητρα – οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων σε σχέση με τα κρατικά ομόλογα έχουν αυξηθεί, σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America.

ομόλογα

Οι επενδυτές προσπάθησαν να κεφαλαιοποιήσουν, με εισροές ρεκόρ σε ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια επενδυτικής βαθμίδας. Τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια επενδυτικής βαθμίδας βρίσκονται σε πορεία για εισροές ρεκόρ 438 δισ. δολαρίων φέτος, σύμφωνα με την Bank of America.

Τα spreads των αμερικανικών ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας έχουν μειωθεί σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν είτε κατά τη διάρκεια περιόδων άνθησης, όπως η έκρηξη των ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, είτε μετά την ποσοτική χαλάρωση, όταν η Federal Reserve αγόρασε κρατικά ομόλογα.

ομόλογα

Τα πιο ριψοκίνδυνα ομόλογα υψηλής απόδοσης βλέπουν επίσης ισχυρή ζήτηση, έχοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία εισροή τους από τον Νοέμβριο.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America με επικεφαλής τον Michael Hartnett λένε ότι η πιστωτική αγορά, όπως και η χρηματιστηριακή αγορά, αγαπά τη μακροοικονομική ασάφεια και αυτό που αποκάλεσε ασυμμετρία της Fed, αλλά προειδοποιούν ότι μόλις τα κρατικά ομόλογα αρχίσουν να ξεπερνούν τις πιστώσεις, τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να ανατραπούν.

Bank of America Business Insights on X: "Michael Hartnett will discuss  #Brexit on @BloombergRadio @bsurveillance w/@tomkeene today at 8:00am ET  https://t.co/5sSW20EFLg" / X

Ο S&P 500 SPX έχει κερδίσει 9% φέτος. Ένα αμοιβαίο κεφάλαιο iShares που παρακολουθεί ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας LQD μειώθηκε κατά 4%, ενώ το αμοιβαίο κεφάλαιο iShares που παρακολουθεί ομόλογα υψηλής απόδοσης JNK είναι κλασματικά χαμηλότερο φέτος.

Το iShares 20+ Year Treasury Bond ETF TLT έχει μειωθεί κατά 8% φέτος.

Ο Hartnett και η ομάδα του σημείωσαν επίσης ότι κανείς δεν αναμένει ύφεση πια, αλλά η αδυναμία της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ αυξάνεται καθώς οι αποταμιεύσεις λόγω πανδημίας έχουν εξατμιστεί και το ποσοστό αποταμίευσης των ΗΠΑ συνολικά είναι χαμηλό.

  • Σημειώνουν ότι οι μισθοδοσίες των υπαλλήλων ήταν σταθερές για τρεις μήνες και η αύξηση του ποσοστού ανεργίας δεν συνάδει με την κατάρρευση των πιστωτικών περιθωρίων.

Ένα άλλο σημείο που τονίζουν είναι ότι το παγκόσμιο μοντέλο κερδών ανά μετοχή της Bank of America μετακυλίεται. Οι μακροοικονομικοί καταλύτες για ένα περιβάλλον Goldilocks φαίνονται «σχοινιά», λένε.

Οι στρατηγικοί αναλυτές λένε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντισταθμιστεί μια ανώμαλη προσγείωση για την οικονομία θα ήταν να πάει να αγοράσει 30ετή κρατικά ομόλογα BX:TMUBMUSD30Y και συρραπτικά.

Και ο καλύτερος τρόπος για τους ταύρους να προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων της Fed θα ήταν παιχνίδια διάρκειας όπως η βιοτεχνολογία BTK και το ηλιακό TAN, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει ένα εκκολαπτόμενο ράλι σε παιχνίδια μόχλευσης όπως οι κινεζικές μετοχές FXI και Ηνωμένου Βασιλείου EWU, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας XLU και οι περιφερειακές τράπεζες KRE, λένε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο