Που στρέφεται η προσοχή στις αγορές αυτή την εβδομάδα

μετοχών πληθωρισμό

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ κινούνται χαμηλότερα πριν από την εβδομάδα που αναμένεται να επισημανθεί από την απόφαση της Federal Reserve για τα επιτόκια και τα κρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Αλλού, η Elliott Investment Management φέρεται να αποκτά μερίδιο στη Southwest Airlines (NYSE:LUV), καθώς ο ακτιβιστής επενδυτής προσπαθεί να ωθήσει σε μια ανάκαμψη της απόδοσης του αερομεταφορέα χαμηλού κόστους.

1) Χαμηλότερα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ σημείωσαν πτώση τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές αναμένουν μια σημαντική απόφαση για τα επιτόκια της Federal Reserve και τα βασικά μηνιαία στοιχεία για τον πληθωρισμό αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Μέχρι τις 03:46 ET (07:46 GMT), το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του Dow είχε χάσει 87 μονάδες ή 0,2%, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 είχαν υποχωρήσει κατά 6 μονάδες ή 0,1% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq 100 είχαν υποχωρήσει κατά 43 μονάδες ή 0,3%.

Οι κύριοι μέσοι όροι στη Wall Street υποχώρησαν μετά από ασταθείς συναλλαγές στην προηγούμενη συνεδρίαση, παρασυρόμενοι από μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη έκθεση για τις θέσεις εργασίας, η οποία επιδείνωσε τις ανησυχίες ότι η Fed θα μπορούσε να καθυστερήσει το χρονοδιάγραμμα πιθανών μειώσεων των επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό, τι περίμεναν ορισμένοι επενδυτές.

Ωστόσο, ο δείκτης αναφοράς S&P 500, ο τεχνολογικός Nasdaq Composite και ο Dow Jones Industrial Average 30 μετοχών σημείωσαν εβδομαδιαία κέρδη.

2) Απόφαση της Fed αυτή την εβδομάδα

Οι αγορές αναμένουν ευρέως ότι η Fed θα διατηρήσει το κόστος δανεισμού σε αναμονή σε υψηλά άνω των δύο δεκαετιών στο τέλος της επόμενης συνεδρίασης πολιτικής της την Τετάρτη, πράγμα που σημαίνει ότι τα φώτα της δημοσιότητας πιθανότατα θα στραφούν σε οποιεσδήποτε ενδείξεις δώσει η κεντρική τράπεζα σχετικά με τις προοπτικές της για τα επιτόκια.

Η πρώτη ενημέρωση σε τρεις μήνες για το dot plot της Fed – ένας στενά παρακολουθούμενος δείκτης των προσδοκιών των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τα επιτόκια – αναμένεται να δείξει ότι οι αξιωματούχοι αναμένουν δύο περικοπές 25 μονάδων βάσης φέτος, από τρεις τον Μάρτιο.

Αρκετοί αξιωματούχοι της Fed έχουν πρόσφατα σηματοδοτήσει ότι θα ήθελαν να δουν περισσότερες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί βιώσιμα προς τον στόχο του 2% πριν αρχίσουν να εφαρμόζουν περικοπές. Τα κέρδη των τιμών έχουν χαλαρώσει στον απόηχο μιας εκστρατείας επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων της Fed που ξεκίνησε το 2022, αλλά παραμένουν πάνω από το 2%.

3) Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαΐου αναμένονται αυτή την εβδομάδα

Τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ πρόκειται να ανακοινωθούν λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση της απόφασης της Fed την Τετάρτη.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η ετήσια αύξηση των ονομαστικών τιμών τον Μάιο ταιριάζει με τον ρυθμό του προηγούμενου μήνα, αλλά επιβραδύνθηκε σε μηνιαία βάση. Η λεγόμενη «βασική» ανάγνωση, η οποία αφαιρεί πιο ευμετάβλητα στοιχεία όπως τα τρόφιμα και τα καύσιμα, φαίνεται να επιβραδύνεται ελαφρώς από έτος σε έτος και να παραμένει σύμφωνη με το επιτόκιο του Απριλίου από μήνα σε μήνα.

Οι αριθμοί θα παρακολουθούνται έντονα από τη Wall Street, καθώς θα μπορούσαν να παρέχουν κάποια εικόνα για την πορεία προς τα εμπρός για την πολιτική της Fed αργότερα φέτος. Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του CME Group (NASDAQ: CME), υπάρχει τώρα περίπου 53% πιθανότητα η Fed να μειώσει τα επιτόκια από το τρέχον επίπεδο του 5,25% στο 5,5% μόλις τον Σεπτέμβριο.

4) Ο Elliott αποκτά μερίδιο σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Southwest Airlines- WSJ

Η Elliott Investment Management έχει αποκτήσει μερίδιο σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Southwest Airlines και σκοπεύει να πιέσει για αλλαγές για να αντιστρέψει την υποαπόδοση του αερομεταφορέα, ανέφερε η Wall Street Journal την Κυριακή.

Ο ακτιβιστής επενδυτής είναι πλέον ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της Southwest, πρόσθεσε η WSJ, επικαλούμενη άτομα εξοικειωμένα με το θέμα.

Η έκθεση έρχεται καθώς οι μετοχές της Southwest διαπραγματεύονται κάτω από σχεδόν 4% μέχρι στιγμής το 2024 και κυμαίνονται κάτω από το επίπεδό τους τον Μάρτιο του 2020, όταν η πανδημία COVID-19 πυροδότησε ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβάρυναν σε μεγάλο βαθμό την ευρύτερη αεροπορική βιομηχανία.

Μαζί με τον αντίκτυπο του COVID, η Southwest, η οποία κάποτε κατέγραψε κέρδη 47 συνεχόμενων ετών, έχει πληγεί από υψηλότερο κόστος που απορρέει από νέες συμβάσεις εργασίας και καθυστερήσεις στις παραδόσεις από την εμπόλεμη κατασκευάστρια αεροσκαφών Boeing (NYSE:BA).

5) Υψηλότερα το αργό

Οι τιμές του αργού αυξήθηκαν τη Δευτέρα, σταθεροποιούμενες μετά από τρεις συνεχόμενες εβδομάδες απωλειών πριν από τις μηνιαίες εκθέσεις του ΟΠΕΚ και του IEA, καθώς και την τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve.

Στις 03:36 ET, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου των ΗΠΑ (WTI) διαπραγματεύονταν 0,3% υψηλότερα στα 75,77 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο Brent ανέβηκε 0,4% στα 79,91 δολάρια το βαρέλι.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών πρόκειται να δημοσιεύσει τη μηνιαία έκθεσή του την Τρίτη, όπου οι προοπτικές του πετρελαϊκού ομίλου για την ετήσια ζήτηση αργού πιθανότατα θα είναι στο επίκεντρο.

Μια μηνιαία έκθεση από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας αναμένεται επίσης αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Η αγορά αργού υποχώρησε στην τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία απώλειά της την περασμένη εβδομάδα λόγω ανησυχιών ότι ένα σχέδιο χαλάρωσης των περικοπών παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του, έναν όμιλο γνωστό ως ΟΠΕΚ+, από τον Οκτώβριο θα προσθέσει στην αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο