Που στρέφεται η προσοχή των επενδυτών αυτή την εβδομάδα

χρηματιστήρια

πληθωρισμό

Οι επενδυτές προσβλέπουν σε νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ αργότερα στην εβδομάδα των διακοπών, με τις χρηματιστηριακές αγορές στη Wall Street κλειστές για την Ημέρα Μνήμης τη Δευτέρα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια πριν από τους ομολόγους της σε άλλες μεγάλες οικονομίες, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ σε συνέντευξή του στους Financial Times. Αλλού, ο πληρεξούσιος σύμβουλος Glass Lewis καλεί τους μετόχους της Tesla να απορρίψουν ένα τεράστιο πακέτο αμοιβών για τον διευθύνοντα σύμβουλο Elon Musk.

Τα δεδομένα PCE αναμένονται αυτή την εβδομάδα

Ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed – ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) – που αναμένεται την Παρασκευή θα παρακολουθείται στενά για ενδείξεις σχετικά με την κατεύθυνση των επιτοκίων κατά το υπόλοιπο του έτους.

Τα στοιχεία έρχονται καθώς οι αγορές παραιτούνται από το αφήγημα των υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά τα πρακτικά της Fed την περασμένη εβδομάδα, μαζί με επιφυλακτικά σχόλια από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που εξέφρασαν αμφιβολίες εάν ο πληθωρισμός βρίσκεται πράγματι σε βιώσιμη πτωτική τροχιά προς το δηλωμένο επίπεδο στόχου του 2%.

Οι επενδυτές θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν περισσότερα από αρκετούς ομιλητές της Fed κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένης της διοικητή Michelle Bowman, της προέδρου της Fed του Κλίβελαντ Loretta Mester, της διοικητή Lisa Cook, του προέδρου της Fed της Νέας Υόρκης John Williams και του προέδρου της Atlanta Fed Raphael Bostic.

Το οικονομικό ημερολόγιο περιλαμβάνει επίσης αναθεωρημένα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου την Πέμπτη και το Beige Book της Fed – μια σύνοψη των οικονομικών συνθηκών στις ΗΠΑ – την Τετάρτη.

Ο Lane της ΕΚΤ λέει ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια – FT

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πλέον σε θέση να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από το υψηλό ρεκόρ του 4% στην επερχόμενη συνεδρίαση πολιτικής της την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε στους Financial Times ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν.

Μιλώντας σε συνέντευξή του στους FT, ο Λέιν είπε ότι «εκτός από μεγάλες εκπλήξεις, αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετά σε αυτό που βλέπουμε για να αρθεί το ανώτατο επίπεδο περιορισμών».

Ωθούμενες από τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη πλησιάζει τον στόχο του 2% της ΕΚΤ, οι αγορές στοιχηματίζουν ευρέως ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει το βασικό επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της στις 6 Ιουνίου.

Ενώ μια τέτοια κίνηση θα απηχούσε παρόμοιες περικοπές από τις κεντρικές τράπεζες σε χώρες όπως η Ελβετία και η Σουηδία, θα ερχόταν πριν από άλλες μεγάλες οικονομίες. Η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας δεν πρόκειται να μειώσουν τα επιτόκια μέχρι αργότερα φέτος και οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα μπορούσε να συνεχίσει να τα αυξάνει.

Ο Lane πρότεινε ότι οι τιμές στο μπλοκ μπορεί να έχουν υποχωρήσει ταχύτερα από ό, τι σε άλλες οικονομίες, επειδή επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από μια βραχυπρόθεσμη άνοδο του ενεργειακού κόστους μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαΐου από την ευρωζώνη την Παρασκευή θα δείξουν ότι οι τιμές αυξήθηκαν με ταχύτερο ετήσιο ρυθμό από ό, τι τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο υποκείμενος αριθμός φαίνεται να παραμένει στον ίδιο ετήσιο ρυθμό. Οι επενδυτές πιθανότατα θα είναι πρόθυμοι να δουν εάν αυτοί οι αριθμοί θα επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο η ΕΚΤ προσεγγίζει περαιτέρω πιθανές περικοπές.

Οι ασιατικές μετοχές κινούνται υψηλότερα, αναμένονται περισσότερες ενδείξεις επιτοκίων

Οι περισσότερες ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα, ανακτώντας κάποιο έδαφος από τις απώλειες που παρατηρήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω προσδοκιών για περισσότερες ενδείξεις για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια των ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες.

Οι περιφερειακές αγορές έλαβαν κάποιες θετικές ενδείξεις από το ισχυρό κλείσιμο στη Wall Street την Παρασκευή, καθώς τα κέρδη στις μετοχές τεχνολογίας βοήθησαν τον Nasdaq Composite να κλείσει σε υψηλό όλων των εποχών.

Οι δείκτες Shanghai Shenzhen CSI 300 και Shanghai Composite της Κίνας σημείωσαν άνοδο.

Τα στοιχεία της Δευτέρας έδειξαν ότι τα κινεζικά βιομηχανικά κέρδη αυξήθηκαν με σταθερό ρυθμό τον Απρίλιο από τον προηγούμενο μήνα, σηματοδοτώντας σταθερή βελτίωση σε μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας. Ωστόσο, η χαλάρωση της αισιοδοξίας σχετικά με τα πρόσφατα μέτρα τόνωσης από το Πεκίνο διατήρησε τα κέρδη στις κινεζικές αγορές περιορισμένα.

Ο πληρεξούσιος σύμβουλος Glass Lewis συνιστά στους μετόχους της Tesla να καταψηφίσουν το πακέτο αμοιβών του Musk

Η συμβουλευτική ομάδα πληρεξουσίων Glass Lewis συνέστησε στους μετόχους της Tesla να απορρίψουν ένα προτεινόμενο πακέτο αποζημίωσης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον διευθύνοντα σύμβουλο Elon Musk στην επερχόμενη συνεδρίαση της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων τον επόμενο μήνα.

Ο Γκλας Λιούις χαρακτήρισε τη συμφωνία αμοιβών, η οποία πρόσφατα αποτιμήθηκε στα 46 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Wall Street Journal, «υπερβολική» τόσο σε «καθαρή βάση δολαρίου όσο και από την άποψη της μειωτικής επίδρασης στην άσκηση». Σε μια έκθεση 71 σελίδων το Σαββατοκύριακο, ο σύμβουλος πρόσθεσε ότι η «παρεχόμενη λογική της Tesla κάνει ελάχιστα για να καταπολεμήσει» αυτές τις ανησυχίες.

Το διοικητικό συμβούλιο της Tesla είχε αρχικά εγκρίνει ένα πακέτο αμοιβών αξίας περίπου 55,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2018, αν και ακυρώθηκε από δικαστή στην πολιτεία του Ντέλαγουερ των ΗΠΑ τον Ιανουάριο. Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία πρότεινε εκ νέου μια συμφωνία που περιλαμβάνει 10ετή χορήγηση δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών.

Το μεγάλο μέγεθος της πιθανής αποζημίωσης του Musk δικαιολογείται από την επίτευξη φιλόδοξων στόχων εσόδων και τιμών μετοχών από την Tesla κατά τη διάρκεια της θητείας του στο τιμόνι της εταιρείας, δήλωσε η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Tesla Robyn Denholm στο Reuters νωρίτερα αυτό το μήνα.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται

Οι τιμές του πετρελαίου ήταν υψηλότερες στο ευρωπαϊκό εμπόριο τη Δευτέρα, καθώς οι έμποροι περίμεναν περισσότερες ενδείξεις για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ και μια συνάντηση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών αυτή την εβδομάδα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου Brent που λήγουν τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 0,1% στα 82,21 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού West Texas Intermediate αυξήθηκαν κατά 0,2% στα 77,39 δολάρια το βαρέλι στις 03:27 ET (07:27 GMT).

Οι όγκοι συναλλαγών αναμένεται να περιοριστούν με τις αργίες της αγοράς στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Και τα δύο συμβόλαια υποχώρησαν πάνω από 2% το καθένα την περασμένη εβδομάδα, εν μέρει λόγω φόβων ότι τα υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτόκια στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση στον μεγαλύτερο καταναλωτή αργού στον κόσμο. Τα στοιχεία που δείχνουν μια απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων των ΗΠΑ επιβάρυναν επίσης το αργό.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο