Που στρέφεται το επενδυτικό ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα

χρηματιστήριο

Wall Street

Η Wall Street φαίνεται ότι θα κλείσει το έτος με θετικό πρόσημο, καθώς οι traders αναμένουν την κρίσιμη έκθεση μισθοδοσίας της επόμενης εβδομάδας.

Η Goldman συνεχίζει την περίοδο τραπεζικών ανακοινώσεων

Η περίοδος των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου θα συνεχιστεί αυτή την εβδομάδα, με περισσότερους αριθμούς που έχουν προγραμματιστεί από τον πολύ σημαντικό τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ.

Η JPMorgan Chase (NYSE:JPM), η Citigroup (NYSE:C) και η Wells Fargo (NYSE:WFC) ξεκίνησαν την Παρασκευή με άσχημο τρόπο τη σεζόν, με τις τρεις μεγάλες τράπεζες να απογοητεύουν τους επενδυτές, επιβαρύνοντας τη Wall Street.

Η Goldman Sachs (NYSE:GS) θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τη Δευτέρα, με την επιδραστική επενδυτική τράπεζα να ανακοινώνει τα τελευταία της αποτελέσματα πριν από το άνοιγμα της συνεδρίασης.

Οι επενδυτές θα αναζητήσουν να δουν τι εκτιμά η Goldman για τα καθαρά έσοδα από τόκους, ή τη διαφορά μεταξύ των κερδών που κερδίζει μια τράπεζα από τα δάνεια και των καταθέσεων, δεδομένης της παρατεταμένης περιόδου υψηλότερων επιτοκίων.

Επιπλέον, οι επενδυτές θα εξετάσουν αν η Goldman ανταποκριθεί στις πρόσφατες εκκλήσεις να χωρίσει τους ρόλους του διευθύνοντος συμβούλου και του προέδρου που κατέχει ο David Solomon.

Ένας ανεξάρτητος πρόεδρος “είναι σχεδόν πάντα προτιμότερος από το να ηγείται ένα άτομο τόσο του διοικητικού συμβουλίου όσο και της εκτελεστικής ομάδας”, έγραψε νωρίτερα αυτό το μήνα ο έγκυρος σύμβουλος πληρεξουσίων Glass Lewis, επαναλαμβάνοντας μια σύσταση από πέρυσι.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια ανακάμπτουν μετά το ξεπούλημα της περασμένης εβδομάδας

Τα προθεσμιακά συμβόλαια των αμερικανικών μετοχών ανέβηκαν τη Δευτέρα, σημειώνοντας ράλι μετά το ξεπούλημα στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, αν και τα όποια κέρδη είναι πιθανό να περιοριστούν από τις ειδήσεις για κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Μέχρι τις 04:10 ET (08:10 GMT), το συμβόλαιο του Dow ήταν 155 μονάδες ή 0,4% υψηλότερα, το συμβόλαιο του S&P 500 σκαρφάλωσε 28 μονάδες ή 0,6% και το συμβόλαιο του Nasdaq 100 αυξήθηκε κατά 105 μονάδες ή 0,6%.

Οι βασικοί δείκτες έκλεισαν έντονα χαμηλότερα την Παρασκευή, με τον βιομηχανικό μέσο όρο Dow Jones να σημειώνει πτώση σχεδόν 500 μονάδων ή 1,2%, τον S&P 500 να υποχωρεί κατά 1,5%, τη χειρότερη ημέρα του από τον Ιανουάριο, και τον Nasdaq Composite να σημειώνει πτώση 1,6%.

Οι απώλειες είχαν ως αποτέλεσμα ο DJIA να χάσει 2,4% την περασμένη εβδομάδα, τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Μάρτιο του 2023, ο S&P 500 να διολισθήσει 1,5%, τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Οκτώβριο του 2023, ενώ ο σύνθετος δείκτης Nasdaq έπεσε 0,5%, την τρίτη αρνητική εβδομάδα του στη σειρά.

Οι επενδυτές θα χωνέψουν τις αυξημένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή μετά την εκτόξευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων από το Ιράν κατά του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου, αν και ο κίνδυνος περιορίστηκε αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε μια αντεπίθεση κατά του Ιράν.

Αλλού, η περίοδος των τριμηνιαίων κερδών συνεχίζεται, με τα αποτελέσματα της Goldman Sachs [βλ. παραπάνω] να αποτελούν το αποκορύφωμα, ενώ οι λιανικές πωλήσεις του Μαρτίου θα αποτελέσουν την κύρια ανακοίνωση οικονομικών στοιχείων.

Η Apple δεν είναι πλέον ο Νο. 1 κατασκευαστής τηλεφώνων στον κόσμο

Η Apple (NASDAQ:AAPL) φαίνεται να έχει χάσει το στέμμα της ως η Νο1 κατασκευάστρια εταιρεία τηλεφώνων στον κόσμο, με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών IDC να δείχνουν ότι η Samsung (KS:005930) έχει ανακτήσει αυτή τη θέση στον απόηχο του αδύναμου πρώτου τριμήνου της κατασκευάστριας εταιρείας iPhone.

Οι αποστολές smartphone της Apple μειώθηκαν κατά περίπου 10% το πρώτο τρίμηνο του 2024, μια περίοδο κατά την οποία οι παγκόσμιες αποστολές smartphone αυξήθηκαν κατά 7,8% σε 289,4 εκατομμύρια μονάδες.

Η Samsung, με μερίδιο αγοράς 20,8%, ανέκτησε την πρώτη θέση από την Apple, μετά τις ισχυρές επιδόσεις του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού το τρίμηνο του Δεκεμβρίου, όταν ξεπέρασε τη νοτιοκορεατική εταιρεία ως η Νο1 κατασκευάστρια εταιρεία τηλεφώνων στον κόσμο.

Η Apple επέστρεψε στη δεύτερη θέση, με μερίδιο αγοράς 17,3%, ενώ η Xiaomi (OTC:XIACF), ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές smartphones στην Κίνα, κατέλαβε την τρίτη θέση με μερίδιο αγοράς 14,1% κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.

Περικοπές θέσεων εργασίας στην Tesla

Η Tesla (NASDAQ:TSLA) μπορεί να είναι έτοιμη να ανακοινώσει απολύσεις μεγάλης κλίμακας καθώς παλεύει με την επιδείνωση των πωλήσεων, σύμφωνα με ξεχωριστές αναφορές από το Business Insider και το Electrek.

Οι αναφορές έρχονται μετά την ανακοίνωση του γίγαντα των ηλεκτρικών οχημάτων για απότομη πτώση των παραδόσεων του πρώτου τριμήνου, εν μέσω εξασθενημένης ζήτησης και αυξημένου ανταγωνισμού στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο.

Επίσης, έθεσε πιο αδύναμους στόχους παραγωγής για το 2024, και παραμένουν αμφιβολίες για το αν θα συνεχίσει τα σχέδια για ένα χαμηλού κόστους EV.

Οι αναφορές ανέφεραν ότι η Tesla θα μπορούσε να ανακοινώσει τις απολύσεις ήδη από αυτή την εβδομάδα, με την αναφορά του Electrek να υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να φτάσουν το 20%, ενώ το Business Insider ανέφερε ότι η Tesla είχε ήδη μειώσει τις βάρδιες παραγωγής για το Cybertruck.

Σε σημείωμά τους που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, οι αναλυτές της UBS αποκάλυψαν ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς τους υποδεικνύουν έναν πιο δύσκολο δρόμο μπροστά για τον κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων.

Η επενδυτική τράπεζα ανέφερε ότι η στασιμότητα της ζήτησης EV και ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός της Κίνας θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη της Tesla βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.

“Δεδομένου ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν εκτός Κίνας, ένα συνεχιζόμενο οροπέδιο στη ζήτηση ηλεκτρικών οχημάτων και εντός Κίνας, περισσότερο ανταγωνισμό, θεωρούμε ότι τα αποτελέσματα αποτελούν αντίβαρο για την αύξηση των μονάδων της TSLA τα επόμενα χρόνια”, δήλωσε η UBS.

Το αργό υποχωρεί παρά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Οι τιμές του αργού υποχώρησαν τη Δευτέρα, καθώς η περιορισμένη ζημιά που προκλήθηκε από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ αργά το Σάββατο μείωσε τους φόβους για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, η οποία θα μπορούσε να πλήξει την προσφορά από αυτή την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή.

Μέχρι τις 04:15 ώρα Ελλάδας, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού διαπραγματεύονταν 1,2% χαμηλότερα στα 84,61 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο Μπρεντ σημείωνε πτώση 1,1% στα 89,44 δολάρια το βαρέλι.

Μια επίθεση από το Ιράν αναμενόταν ευρέως ως αντίποινα για μια ύποπτη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εναντίον ενός κορυφαίου Ιρανού στρατιωτικού διοικητή στη Δαμασκό την περασμένη εβδομάδα, και οι δείκτες αναφοράς του αργού αυξήθηκαν την Παρασκευή στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Οκτώβριο.

“Η αγορά είχε ήδη εκτιμήσει κάποια μορφή επίθεσης, ενώ οι περιορισμένες ζημιές και η μη απώλεια ανθρώπινων ζωών σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα για μια πιο μετρημένη αντίδραση από το Ισραήλ. Το πώς θα αντιδράσει το Ισραήλ είναι τώρα η βασική αβεβαιότητα”, ανέφεραν οι αναλυτές της ING, σε σημείωμά τους.

Η ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι δεν θα συμμετάσχουν σε μια αντεπίθεση κατά του Ιράν έχει επίσης περιορίσει τις ανησυχίες.

Το Ιράν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, παράγοντας πάνω από 3 εκατομμύρια βαρέλια αργού την ημέρα, και ένας ολοκληρωμένος πόλεμος με το Ισραήλ θα έπληττε σοβαρά την παγκόσμια προσφορά σε μια ήδη περιορισμένη αγορά.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο