Πουλάμε τον Μάιο και φεύγουμε μακριά από το Χ.Α.; (του Δημοσθένη Τρίγγα)

Του Δημοσθένη Τρίγγα

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά σημείωσε το τοπικό χαμηλό της στις 9 Οκτωβρίου 2023 στις 1.111 μονάδες, με τον ΓΔΤ από εκεί και ύστερα να αναρριχάται και να σημειώνει υψηλά τουλάχιστον 13 ετών στις 1.473 μονάδες!

  • Ειδικότερα, από τον Οκτώβριο, όπου σημειώθηκαν τα χαμηλά, οι επόμενοι μήνες ήταν όλοι θετικοί: 6,9% (Νοέμβριος), 1,4% (Δεκέμβριος), 5,7% (Ιανουάριος), 4,2% Φεβρουάριος και 1,8% Απρίλιος, με μοναδική εξαίρεση τον Μάρτιο, που σημειώθηκαν οριακές απώλειες μόλις 0,17%! Έτσι, από την 1η Νοεμβρίου 2023 έως και τις 30 Απριλίου 2024 ο ΓΔΤ έχει σημειώσει κέρδη που ξεπερνούν το 21%!

Παρά το γεγονός ότι οι εποχικές ανωμαλίες (“Πουλήστε τον Μάιο και φύγετε μακριά”, “φαινόμενο Ιανουαρίου”, “ημέρα της εβδομάδος” κτλ.) ήταν φαινόμενα που είχαν εμφανιστεί στο παρελθόν, και στο παρόν δεν έχουν εφαρμογή, μας αρέσει να κοιτάζουμε ένα από τα πιο παλιά ρητά.

  • Έτσι, το “Sell in May and go away, and come back on St. Leger’s Day” (μετάφραση: Πουλήστε τον Μάιο και φύγετε μακριά, και επιστρέψτε την ημέρα του Αγίου Λέγκερ) δείχνει να έχει συστηματική εφαρμογή τα τελευταία 24 έτη τόσο για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά όσο και για την αμερικανική (με στοιχεία από το 1945).

Ειδικότερα, στο Χ.Α. τα στοιχεία που παρουσιάζω προέρχονται μόλις από τα τελευταία 24 χρόνια. Εφαρμόζοντας το ρητό και χωρίζοντας το έτος σε δύο μέρη, όποιος επενδυτής ρευστοποιεί τις μετοχές του την τελευταία ημέρα του Απρίλη και τις επαναγοράζει την 1η Νοέμβρη μπορεί να βγει σημαντικά κερδισμένος.

  • Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο Μαΐου-Οκτωβρίου παρατηρείται χαμηλότερη εμπορευσιμότητα και υψηλότερη μεταβλητότητα σε σχέση με το άλλο μισό του χρόνου.

Παρατηρώντας λίγο περισσότερο τα στοιχεία, βλέπουμε ότι σε χρονιές όπου οι πρώτοι τέσσερις μήνες ήταν ανοδικοί (χωρίς ακρότητες, όπως το 2020-2021) η αγορά συνέχιζε να αποδίδει και τη δεύτερη περίοδο εξίσου ικανοποιητικά. Έτσι, το 2004-2005, 2006-2007, 2012-2013, 2018-2019 αποτέλεσαν χρηματιστηριακές χρονιές όπου οι διψήφιες αποδόσεις του πρώτου μέρους συνεχίστηκαν και το δεύτερο μέρος.

  • Ο μέσος όρος των αποδόσεων 2000-2024 για την περίοδο Νοέμβριος-Απρίλιος αγγίζει το +4,5%, ενώ η διάμεσος για την ίδια περίοδο προσεγγίζει το +3,2%. Στον αντίποδα, ο μέσος όρος για την περίοδο Μάιος-Οκτώβριος σημειώνει αρνητική απόδοση (-3,9%), ενώ η διάμεσος περιορίζει τις μέσες απώλειες στο -1,1%. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στις αποδόσεις δεν έχουν συμπεριληφθεί τα μερίσματα, τα οποία σαφώς θα βελτίωναν την εικόνα, ωστόσο ήταν αδύνατο να την αντιστρέψουν!

Το ενδιαφέρον σε αυτή τη στατιστική είναι το γεγονός ότι στις περιόδους κρίσεων για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, όπου κατέγραφε απώλειες και στις δύο περιόδους, οι απώλειες στο διάστημα Μαΐου-Οκτωβρίου ήταν μεγαλύτερες από την περίοδο Νοεμβρίου-Απριλίου, με αποτέλεσμα να ροκανίζεται το κεφάλαιο με γρηγορότερους ρυθμούς.

  • Έτσι, αν κάποιος είχε επενδύσει 100.000 ευρώ το 2000, είχε απολέσει σχεδόν το 40% του κεφαλαίου του στις πρώτες δύο περιόδους Μαΐου-Οκτωβρίου, με τη συνέχεια να βελτιώνει την κατάσταση μέχρι και το 2007. Η συνέχεια είναι καταστροφική, καθώς το 2017-2018 οι απώλειες αγγίζουν σωρευτικά περί το 80%, με αποτέλεσμα η αντιστροφή να γίνεται πάρα πολύ δύσκολη!

Καταλήγοντας, σαφώς και τα παραπάνω στοιχεία δεν μπορούν να στοιχειοθετήσουν στατιστική ανάλυση, ωστόσο είναι μια ένδειξη. Εμείς θα σταθούμε στο γεγονός ότι τα χειρότερα για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχουν περάσει, απλώς “όποιος καεί με τον χυλό φυσά και το γιαούρτι”.

  • Το τελευταίο ρητό είναι που χαρακτηρίζει τον επενδυτή που έχει τοποθετήσει χρήματα στο Χ.Α. τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια. Τέλος, ο γράφων δεν είναι οπαδός των εποχικών ανωμαλιών, ωστόσο δεν μπορώ να παραγνωρίσω τα νούμερα. Η διαφορά των δύο χαρτοφυλακίων είναι εκκωφαντική!

αγορά

Ο Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς BETA Χρηματιστηριακή – [email protected]

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο