Προέχει η διατήρηση υψηλής ρευστότητας και η εκμετάλλευση τυχόν χτυπητών φαινομένων υποτιμητικής κερδοσκοπίας

 1. Η ΤΡΕΧΟΥΣΑ περίοδος και ειδικά αυτή που ξεκίνησε την Δευτέρα δεν προσφέρεται για σοβαρή ενεργητική ενασχόληση με το ταμπλό. Είναι κάτι που λειτουργεί σαν μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία, αφού συμβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο.
 2. ΠΡΟΕΧΕΙ η διατήρηση υψηλής ρευστότητας στα χαρτοφυλάκια μας και η εκμετάλλευση τυχόν χτυπητών φαινομένων υποτιμητικής κερδοσκοπίας.
 3. ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ειδήσεων, συμφωνιών και αποτελεσμάτων εξαμήνου ικανών να δημιουργήσουν ένα θετικό momentum πάνω στο οποίο θα μπορεί κανείς να εκτιμήσει τις μελλοντικές κινήσεις του.
 4. ΚΙ ΑΥΤΑ χωρίς να ξεχνάμε ότι παραδοσιακά ο Σεπτέμβριος δεν είναι καθόλου καλός για τις χρηματιστηριακές αγορές.
 5. ΓΙΑ ΤΟ ΤΥΠΙΚΟΝ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ: Σήμερα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα τους οι ΜΠΕΛΑ (καθαρόν 0,3059 ευρώ), ΕΛΑΣΤΡΟΝ (0,1919 καθαρό) και ΓΕΚΤΕΡΝΑ (0,2000 επιστροφή)
 6. ACAG: Δημοσιεύει το 6μηνο της στις 30/8, οπότε θα μπορούμε να έχουμε μία εικόνα και να βγάλουμε τα νέα συμπεράσματα μας για την μετοχή του κ. Νίκου ο οποίος έχει το μαχαίρι αλλά και σχεδόν ολόκληρο το πεπόνι.
 7. ΔΙΑΒΑΖΩ… Λευτέρης Αυγενάκης: Το βαμβάκι, ο «λευκός χρυσός» της Ελλάδας- Συνάντηση με την Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος…
 8. ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ κε Λευτέρη μας είναι να σκύψουμε πάνω στα προβλήματα του κλάδου και να τον βοηθήσουμε έμπρακτα. Εχουν χορτάσει από λόγια και υποσχέσεις οι άνθρωποι. Εργα θέλουν να δουν… Και σου δίνεται η ευκαιρία να είσαι ο πρώτος που θα νοιαστεί, να μην ακολουθήσεις την πεπατημένη των προηγούμενων σου.
 9. SPREADS

  ΧΩΡΑ ΑΠΟΔΟΣΗ % Spread vs BUND
  ΕΛΛΑΔΑ 3,82 +1,29
  ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 3,23 +0,70
  ΙΣΠΑΝΙΑ 3,56 +1,03
  ΙΤΑΛΙΑ 4,19 +1,66

   

 10. ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Τεχνικά, η εικόνα έχει αλλάξει άρδην από το τέλος Ιουλίου. Οι βραχυπρόθεσμοι δείκτες τάσεις έχουν γυρίσει πτωτικοί με κομβική συνεδρίαση αυτήν της 11ης Αυγούστου. Πλέον ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε τροχιά σύγκλισης με τη πλαγιοανοδική γραμμή τάσης που ξεκινάει από τις αρχές Οκτωβρίου και εφάπτεται των
  τιμών στα μέσα Απριλίου.
 11. Το ραντεβού συγκλίνει προς τις 1.230 – 1.220 μονάδες το οποίο εκφράζει επί του παρόντος την εξάντληση της καθοδικής διόρθωσης της ανοδικής κίνησης που ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2022. Σε αυτό συμφωνούν και οι αναλογίες διόρθωσης αυτής της περιόδου με πρώτο επίπεδο στήριξης τις 1218 μονάδες.
 12. Οι τέσσερις πτωτικές εβδομάδες έχουν αποκλιμακώσει αισθητά τους ταλαντωτές στα
  ημερήσια και εβδομαδιαία διαγράμματα ενώ ο MACD έδωσε σήμα πώλησης στην εβδομάδα για πρώτη φορά μετά 9 μήνες. Η διαγραμματική εικόνα δεν είναι βραχυπρόθεσμα αισιόδοξη και η όποια αντίδραση ενδεχομένως θα πρέπει να αναμένεται αφού δοκιμαστούν υποτιμημένες ζώνες τιμών στους ταλαντωτές.
 13. Η προβολή των δεικτών σε αυτό το ενδεχόμενο συμπίπτει με την περιοχή των 1.250 – 1.230 μονάδων επίπεδο. Συμπερασματικά θα αναμέναμε την συνέχιση της πτώσης προς τις 1.250 μονάδες καθώς η έλλειψη εγχώριων καταλυτών ή νέων λόγω και της εποχικής συγκυρίας δεν βοηθά στην ανοδική αυτονόμηση της αγοράς και ως εκ τούτου ο διεθνής παράγοντας θα παραμείνει κυρίαρχος στην διαμόρφωση της τάσης.

ΝΙΚΟΣ ΤΟΤΟΛΑΚΗΣ (FB@StockJackal ): Αγοράζεις μια μετοχή και ανεβαίνει. Χαίρεσαι…

 • Αγοράζεις μια μετοχή και πέφτει. Λυπάσαι…
 • Πουλάς μια μετοχή και ανεβαίνει. Εκνευρίζεσαι…
 • Πουλάς μια μετοχή και πέφτει. Καμαρώνεις….
 • Βρίσκεις την τιμή αντιστροφής της πορείας μιας μετοχής και αγοράζεις (σχεδόν) εκεί, αυτές που πούλησες ψηλότερα:
 • Εκστασιάζεσαι…
 • Αυτό βρε παιδί μου είναι άλλη αίσθηση. Είναι πραγματική απόλαυση!!!!

ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ αρκετές χιλιάδες τεμάχια, αλλά ουδείς πουλάει!!

 • Η ανάκαμψη και τα 70 δισ. ευρώ της Ε.Ε. δεν θα περιμένουν…

Η ανάκαμψη και τα 70 δισ. ευρώ της Ε.Ε. δεν θα περιμένουν...Του Γιώργου Κράλογλου

Τα προβλήματα που συσσωρεύονται, ακόμη και με τις πυρκαγιές, είναι πολλά. Θα γίνουν περισσότερα αν οι μεταρρυθμίσεις και η ανάκαμψη καθυστερήσουν.

Πως συνδέονται αυτά. Η ανάκαμψη δηλαδή “σφιχταγκαλιασμένη” με τις μεταρρυθμίσεις. Δεν το κάνουμε εμείς. Μας έχει προλάβει η ίδια η κυβέρνηση.

Πως το πέτυχε; Δίδοντας στην Ε.Ε. εικόνα του πακέτου των μεταρρυθμίσεων που υποτίθεται ότι έχει τοποθετήσει σε ένα μόνιμο χρονοδιάγραμμα.

Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζει ταχύτερη ροή στις δόσεις των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και διευκολύνει την άντληση πόρων για το ΕΣΠΑ. Που όλα μαζί μας κάνουν τα 70 δισ. ευρώ τα οποία και επίσης έταξε η κυβέρνηση το 2020.

Ως εδώ όλα καλά. Αλώστε μέχρι τώρα έχουμε στον κορβανά 11 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και ετοιμαζόμαστε για ακόμη 1,72 δισ. όπως μας πληροφορεί και το ρεπορτάζ του Capital.gr.

Να μη ξεχνάμε όμως ότι για το 2023 φιλοδοξούμε να μεταφέρουμε στα Ταμεία μας, από τους πόρους της Ε.Ε. άλλα περίπου 5 δισ. ευρώ με τις ίδιες τακτικές και πολιτικές που κρατήσαμε ως τώρα. Σύνδεσης δηλαδή των πόρων για την ανάκαμψη με τις μεταρρυθμίσεις. Και ας είναι ακόμη σε σκέψεις και στα χαρτιά… Θα τα καταφέρουμε;

Να λοιπόν και ο λόγος αναφοράς του σημερινού σημειώματος της στήλης στη σημασία που έχουν τα 70 δισ. της Ε.Ε. (ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης) για να λυθούν προβλήματα που εμποδίζουν την ανάκαμψη.

Μεταρρυθμίσεις δεν βλέπουμε. Χρονοδιάγραμμα για μεταβολές σε ότι λέμε συμμετοχή του κράτους στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά και την αναγκαία άμεση ανάκαμψη, επίσης δεν βλέπουμε.

Τι βλέπουμε;

Ότι τεράστια κενά και ανεπίτρεπτες ελλείψεις στη δομή και λειτουργία τους κράτους αρχίζουν να συνδέονται και με τα 70 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης και του τελευταίου ΕΣΠΑ του 2021-2027.

Το εξωφρενικών διαστάσεων πρόβλημα,10ετιών στο Ελλάδιστάν, της επικινδυνότητας στη διανομή ηλεκτρικού ρεύματος με τις εναέριες γραμμές και καλωδιώσεις θα συνδεθεί και με το Ταμείο Ανάκαμψης. Το ίδιο θα γίνει και με τα επίσης απαράδεκτα δίκτυα των σιδηροδρόμων μας σε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες περιοχές σε ολόκληρη την περιφέρεια της χώρας.

Από εκεί και πέρα, περιβαλλοντικά προβλήματα συνδεδεμένα και με την ύδρευση είναι ενταγμένα σε σχέδια που καταλήγουν στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τι μας φοβίζει;

Ότι οι πρωτοβουλίες του κράτους ακόμη και για τον εκσυγχρονισμό της δικής του θλιβερής δομής σε ότι ελέγχει (ενέργεια, μεταφορές, υποδομές) θα είναι σε βάρος και της ταχύτητας που επιβάλλεται για την ανάκαμψη της οικονομίας προς την οποία κατευθύνονται οι πόροι και του Ταμείου και των ΕΣΠΑ. Πόροι για επενδύσεις, ιδίως για εκείνες που διασφαλίζουν βιώσιμες θέσεις εργασίας.

Και ότι αυτό το ανακάτεμα θα προκαλέσει (για μια φορά ακόμη) συνέπειες σε βάρος της οικονομίας.

Τα προηγούμενα 160 δισ. ευρώ από τη Ε.Ε. για περιφερειακή και άλλη ανάπτυξη που πήγαν και σε Δήμους και Κοινότητες για τοπικές επιστρώσεις δρόμων, λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές… βεβαίως και μας τρομάζουν και ενόψει των ίδιων εκλογών, του προσεχούς Οκτωβρίου…

Και που καταλήγουμε;

Να συνεχίσει μεν η κυβέρνηση να συνδέει τους πόρους και του Ταμείου Ανάκαμψης (ας σημειωθεί ότι είναι και οι τελευταίοι που περιμένουμε από την Ε.Ε.) με τις μεταρρυθμίσεις όσο και με το πολυδιαφημισμένο Ελλάδα 2.0, αλλά να γίνουν πράξη αυτά που έχει ήδη υποσχεθεί στα επιτελικά όργανα της Ε.Ε.

Να κάνει μεταρρυθμίσεις και να αποδείξει ότι θα τις εφαρμόσει. Αν δεν γίνουν όμως εδώ και τώρα να μην θεωρεί άδικες τις σημερινές (έντονες) επιφυλάξεις της αγοράς ότι πάλι κάτι δεν πάει καλά με τους πόρους της Ε.Ε.

[email protected]

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ – Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

Η αγορά θέλει καθημερινή πολύωρη ενασχόληση, όποιος δεν μπορεί να την μελετά και να την παρακολουθεί τότε πολύ δύσκολα θα βγει στο τέλος κερδισμένος από αυτήν. Απαιτείται πολύ διάβασμα, διεισδυτικότητα στις λεπτομέρειες και στα ψιλά γράμματα που κρύβουν οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύουν οι εταιρείες.

 • Χρειάζονται συχνά γρήγορες κινήσεις, ρευστοποιήσεις θέσεων ακόμα και με ζημιά (για να προλάβουμε πολύ μεγαλύτερη αργότερα), όχι κυνήγι του υποσχόμενου εύκολου κέρδους που δεν (υπο)στηρίζεται από πουθενά και μία ροπή προς τα Θεμελιώδη της κάθε υπό εξέταση περίπτωσης.

ΑΓΟΡΑ Χ.Α: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ 

 1. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΧΡΗΣΗ Stop Loss
 2. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΕΥΝΟΕΙ Η ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΜΤΧ
 3. ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΤΙΜΕΣ
 4. Αγοράζουμε μόνον σε πτωτικά γυρίσματα την μετοχή που μας ενδιαφέρει…

ΣΧΟΛΙΟ: Στις αγορές δεν χωρούν συναισθηματισμοί, δεν είναι ποδοσφαιρικές ή αθλητικές ομάδες για να μην αλλάζουμε τις… αγάπες μας.

Οι μετοχές είναι αναλώσιμες…

Και Long θα βγεις και Short θα γίνεις, αν το επιβάλλουν ή συνηγορούν σε κάτι τέτοιο οι συνθήκες.

****

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι αναλύσεις και εκτιμήσεις που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο