Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Ποιος μπορεί να είναι ο «υποψήφιος του χάους;»

Μπάιντεν Τραμπ

Η εκστρατεία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν το 2020 βασίστηκε στην υπόσχεση να αποκατασταθεί η ομαλότητα μετά τα χαοτικά χρόνια του Τραμπ.

Καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ, το ερώτημα ποιος μπορεί να είναι ο «υποψήφιος του χάους» αναδύεται ως αυξανόμενη ανησυχία, ανέφεραν αναλυτές της Piper Sandler σε σημείωμα της Πέμπτης.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παραμένει μια αμφιλεγόμενη φιγούρα. Παρά τα νομικά του προβλήματα, ο Τραμπ εξακολουθεί να έχει σημαντικό αριθμό οπαδών και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν είναι πλέον ο αδιαμφισβήτητος υποψήφιος του χάους.

Εν τω μεταξύ, οι αντιλήψεις των ψηφοφόρων για την ηλικία και τις δυνατότητες του προέδρου Μπάιντεν είναι ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας. Μια δημοσκόπηση του Χάρβαρντ-Χάρις υπογράμμισε ότι το 59% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι η «ηλικία, η μειωμένη μνήμη ή η μειωμένη συγκέντρωση» του Μπάιντεν καθιστούν την επανεκλογή του «δυνητικά επικίνδυνη για τη χώρα».

Επιπλέον, το 63% πιστεύει ότι τα δημόσια λάθη του Μπάιντεν γίνονται όλο και πιο συχνά, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με την ικανότητά του να ολοκληρώσει μια δεύτερη θητεία χωρίς μια διαταραγμένη μετάβαση λόγω προβλημάτων υγείας.

Υπάρχει ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση μεταξύ των ψηφοφόρων ότι ο Μπάιντεν δεν είναι σημαντικά καλύτερος από τον Τραμπ όταν πρόκειται για ηθικά ή νομικά ζητήματα. Αν και οι ψηφοφόροι πιστεύουν οριακά ότι ο Τραμπ είναι ένοχος εγκλημάτων, υποπτεύονται επίσης ότι οι κατηγορίες έχουν πολιτικά κίνητρα.

Εν τω μεταξύ, η επικείμενη δίκη του Χάντερ Μπάιντεν και οι ισχυρισμοί που εμπλέκουν τον Τζο Μπάιντεν στις επιχειρηματικές συναλλαγές του γιου του περιπλέκουν περαιτέρω το ηθικό τοπίο για τον πρόεδρο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι εμπιστεύονται τον Τραμπ έναντι του Μπάιντεν για να χειριστεί τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, από το διεθνές χάος μέχρι τα εσωτερικά ζητήματα όπως ο πληθωρισμός, ο οποίος έχει κάνει την καθημερινή ζωή πιο δύσκολη για πολλούς Αμερικανούς.

«Υπάρχει χάος σε όλο τον κόσμο, στα νότια σύνορά μας και στις πανεπιστημιουπόλεις μας – και με μεγάλη διαφορά οι ψηφοφόροι εμπιστεύονται τον Τραμπ έναντι του Μπάιντεν για να αντιμετωπίσει σχεδόν όλες τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα», έγραψαν αναλυτές της Piper Sandler.

«Η άνοδος του πληθωρισμού μπορεί να μην ταιριάζει σε έναν στενό ορισμό του χάους, αλλά έχει κάνει τα βγάλματα πολύ πιο δύσκολα σε καθημερινή βάση για τους μέσους ψηφοφόρους, είναι το μεγαλύτερο ζήτημα για αυτούς και ρίχνουν ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης ξεκάθαρα στον Μπάιντεν», πρόσθεσαν.

Η αντίληψη και των δύο υποψηφίων είναι ένα μείγμα δυσπιστίας και ανησυχίας, καθιστώντας δύσκολο να προσδιοριστεί ένας μόνο «υποψήφιος χάους». Ωστόσο, οι επικείμενες δίκες και τα συνεχιζόμενα ηθικά ερωτήματα που περιβάλλουν τόσο τον Μπάιντεν όσο και τον Τραμπ υποδηλώνουν ότι το χάος θα μπορούσε να προκύψει και από τις δύο πλευρές, ανάλογα με το πώς εκτυλίσσονται αυτά τα ζητήματα.

Ίσως το πιο σημαντικό, η θέση του Μπάιντεν στο ζήτημα της προστασίας της δημοκρατίας, το οποίο οι Δημοκρατικοί στοχεύουν να θέσουν στο επίκεντρο της εκστρατείας τους, δεν είναι τόσο ισχυρή όσο ελπίζουν. Σε πολιτείες-κλειδιά, ο Μπάιντεν και ο Τραμπ είναι σχεδόν δεμένοι σε αυτό το θέμα, υποδεικνύοντας έλλειψη σαφούς πλεονεκτήματος για τον νυν πρόεδρο.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο