Προεδρικές εκλογές σήμερα στην Λιθουανία

εκλογές

Οι Λιθουανοί ψηφίζουν στις προεδρικές εκλογές την Κυριακή, σε μια εποχή που τα ρωσικά κέρδη στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία τροφοδοτούν μεγαλύτερους φόβους για τις προθέσεις της Μόσχας, ιδιαίτερα στην στρατηγικά σημαντική περιοχή της Βαλτικής.

Ο δημοφιλής κατεστημένος, Gitanas Nausėda, ευνοείται να κερδίσει άλλη μια πενταετή θητεία. Αλλά υπάρχουν συνολικά οκτώ υποψήφιοι, καθιστώντας δύσκολο για αυτόν ή οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο να συγκεντρώσει το 50% των ψήφων που απαιτούνται για να κερδίσει την Κυριακή. Σε αυτή την περίπτωση, ένας επαναληπτικός γύρος θα διεξαχθεί στις 26 Μαΐου.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 π. μ. και κλείνουν στις 8 μ. μ. (1700 GMT). Τα αποτελέσματα αναμένονται αργά το βράδυ της Κυριακής.

Τα κύρια καθήκοντα του προέδρου στο πολιτικό σύστημα της Λιθουανίας είναι η επίβλεψη της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας και η δράση ως ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων. Αυτό προσθέτει σημασία στη θέση στο σχετικά μικρό έθνος, δεδομένου ότι βρίσκεται στρατηγικά στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης σχετικά με την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο ρωσικός θύλακας του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική Θάλασσα βρίσκεται ανάμεσα στη Λιθουανία στα βόρεια και ανατολικά και την Πολωνία στα νότια. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στη Λιθουανία, καθώς και στη γειτονική Λετονία και την Εσθονία, για τα τελευταία κέρδη των ρωσικών στρατευμάτων στη βορειοανατολική Ουκρανία.

Και τα τρία κράτη της Βαλτικής κήρυξαν την ανεξαρτησία τους μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και ακολούθησαν μια αποφασιστική πορεία προς τα δυτικά, προσχωρώντας τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στο ΝΑΤΟ.

Ο Nausėda είναι ένας μετριοπαθής συντηρητικός που γίνεται 60 ετών μια εβδομάδα μετά τις εκλογές της Κυριακής. Ένας από τους κύριους αντιπάλους του είναι η Ingrida Šimonytė, 49 ετών, η σημερινή πρωθυπουργός και πρώην υπουργός Οικονομικών, την οποία νίκησε στον δεύτερο γύρο το 2019 με το 66% των ψήφων.

Ένας άλλος υποψήφιος είναι ο Ignas Vėgėlė, ένας λαϊκιστής δικηγόρος που κέρδισε δημοτικότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 αντιτιθέμενος στους περιορισμούς και τα εμβόλια.

Ένα δημοψήφισμα είναι επίσης στο ψηφοδέλτιο την Κυριακή. Ρωτά εάν το σύνταγμα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να επιτρέπει τη διπλή υπηκοότητα για εκατοντάδες χιλιάδες Λιθουανούς που ζουν στο εξωτερικό.

Οι Λιθουανοί πολίτες που υιοθετούν άλλη υπηκοότητα πρέπει επί του παρόντος να εγκαταλείψουν τη λιθουανική υπηκοότητά τους, κάτι που δεν αποτελεί καλό οιωνό για το έθνος της Βαλτικής, του οποίου ο πληθυσμός έχει μειωθεί από 3,5 εκατομμύρια το 1990 σε 2,8 εκατομμύρια σήμερα.

Για πρώτη φορά, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη απέρριψε πρόσκληση της Λιθουανίας να παρακολουθήσει τις εκλογές.

Η λιθουανική κυβέρνηση θέλησε να αποκλείσει τους παρατηρητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, κατηγορώντας τα δύο έθνη – και τα δύο μέλη της οργάνωσης των 57 μελών – ότι αποτελούν απειλές για τις πολιτικές και εκλογικές διαδικασίες της.

Το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ δήλωσε ότι η Λιθουανία παραβίαζε τους κανόνες που υπέγραψε όταν εντάχθηκε στον οργανισμό. Ανέφερε ότι οι παρατηρητές δεν εκπροσωπούν τις κυβερνήσεις των χωρών τους, ότι πρέπει να υπογράψουν έναν κώδικα δεοντολογίας που υπόσχεται πολιτική ουδετερότητα και αν παραβιάσουν τους κανόνες δεν επιτρέπεται πλέον να συνεχίσουν ως παρατηρητές.

πηγή:www.finance.yahoo.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο