Προεδρικές εκλογές σήμερα στον Παναμά

Παναμά

Οι κάτοικοι του Παναμά θα προσέλθουν στις κάλπες στις γενικές εκλογές της Κυριακής για να εκλέξουν έναν από τους οκτώ υποψηφίους για να είναι ο επόμενος πρόεδρος της χώρας και να ψηφίσουν εκατοντάδες τοπικούς βουλευτές και αξιωματούχους.

Μετά από εβδομάδες προεκλογικών εκδηλώσεων που περιελάμβαναν πιασάρικα τραγούδια reggaeton και δημοφιλείς διασκεδαστές, πάνω από 3 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα αποφασίσουν ποιος είναι ο καταλληλότερος για να διορθώσει τα πιεστικά οικονομικά προβλήματα του Παναμά, να αντιμετωπίσει τη διαφθορά και να αποκαταστήσει τη φήμη της χώρας ως επενδυτικού καταφυγίου.

Ο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο, πρώην υπουργός που αντικατέστησε τον δημοφιλή πρώην πρόεδρο Ρικάρντο Μαρτινέλι στο ψηφοδέλτιο, αφού ο Μαρτινέλι αποκλείστηκε από την υποψηφιότητα λόγω καταδίκης για ξέπλυμα χρήματος, προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Ο Μουλίνο έχει υποσχεθεί να φέρει ευημερία και να κρατήσει τον Μαρτινέλι έξω από τη φυλακή.

Ο Romulo Roux, στη δεύτερη προσπάθειά του να κερδίσει την προεδρία, και ο πρώην πρόεδρος Martin Torrijos εναλλάσσονται μεταξύ δεύτερης και τρίτης θέσης. Πολύ πίσω είναι ο Ricardo Lombana, ο οποίος ήταν επίσης υποψήφιος στις προηγούμενες εκλογές, και ο σημερινός αντιπρόεδρος Jose Gabriel Carrizo.

Οι εκλογικοί κανόνες του Παναμά δεν απαιτούν επαναληπτικό γύρο, καθιστώντας το αποτέλεσμα της Κυριακής τελικό. Οι εκστρατείες έχουν πει ότι θα στείλουν εθελοντές στις κάλπες για να επιβλέψουν την ψηφοφορία και να διασφαλίσουν δίκαιες εκλογές.

Κανένα κόμμα δεν προβλέπεται να κερδίσει τον έλεγχο του νομοθετικού σώματος, όπου 885 έδρες είναι έτοιμες.

Οι νομοθέτες διαφόρων κομμάτων που υποστήριξαν μια αμφιλεγόμενη κυβερνητική σύμβαση με τον καναδικό ανθρακωρύχο First Quantum (NASDAQ:QMCO) αντιμετώπισαν μια αντίδραση που θα μπορούσε να βλάψει την υποστήριξή τους.

Πολλοί κάτοικοι του Παναμά βγήκαν στους δρόμους πέρυσι για να διαμαρτυρηθούν για τη σύμβαση εξόρυξης Cobre Panama, η οποία σύμφωνα με τους αντιπάλους της δεν είχε περιβαλλοντικές εγγυήσεις και ήταν γεμάτη διαφθορά. Το ανώτατο δικαστήριο του Παναμά έκρινε τη σύμβαση αντισυνταγματική τον Νοέμβριο.

Η επόμενη κυβέρνηση του Παναμά θα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα προβληματικό σύστημα συνταξιοδοτικών ταμείων, υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους και την απώλεια εισοδήματος από το κλείσιμο του ορυχείου, το οποίο αντιπροσώπευε περίπου το 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Η διαφθορά έχει γίνει ένα καυτό ζήτημα για τους ψηφοφόρους. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πρόσφατα προσοδοφόρα φοιτητικά δάνεια και υποτροφίες που χορηγούνται σε παιδιά πολιτικών και πλούσιων οικογενειών υψηλού προφίλ.

Μετά από ένα ρεκόρ 520.000 μεταναστών πέρυσι που διέσχισαν την επικίνδυνη ζούγκλα που συνδέει τον Παναμά και την Κολομβία, γνωστή ως Darien Gap, η μετανάστευση είναι επίσης στο μυαλό των ψηφοφόρων. Ορισμένοι υποψήφιοι έχουν υποσχεθεί να ανοίξουν το μονοπάτι, το οποίο θα μπορούσε να αυξήσει τις μεταναστευτικές ροές, ενώ άλλοι θέλουν να ενισχύσουν τους ελέγχους για να το κλείσουν εντελώς.

Η επόμενη κυβέρνηση θα κληρονομήσει επίσης τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Διώρυγα του Παναμά, η οποία είδε τα έσοδά της να πέφτουν αφού αναγκάστηκε να μειώσει τις διελεύσεις πλοίων λόγω παρατεταμένης ξηρασίας.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο