Προειδοποιήσεις από την Παγκόσμια Τράπεζα για την διεθνή οικονομία

Παγκόσμια Τράπεζα

Παγκόσμια Τράπεζα

Η προοπτική ότι τα υψηλά επιτόκια θα συνεχίσουν να περιορίζουν την παγκόσμια οικονομία ανησυχεί τους αξιωματούχους της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς εξετάζουν τον αντίκτυπο στα κράτη που έχουν μεγάλα χρέη.

Τόσο ο Ajay Banga, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, όσο και ο επικεφαλής οικονομολόγος Indermit Gill προειδοποίησαν ότι οι επιπτώσεις από την ξαφνική μετάβαση σε μια εποχή αυξημένου κόστους δανεισμού μπορεί να είναι σκληρές.

“Πιστεύω ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”, δήλωσε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας στους δημοσιογράφους στην πόλη Μαρακές του Μαρόκου την Τετάρτη. “Αυτό μπορεί να είναι ένα περίπλοκο γεγονός από πολλές απόψεις, τόσο για τις επενδύσεις όσο και για τους ανθρώπους που με τα χρόνια συνήθισαν σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων”

Η άποψη της Παγκόσμιας Τράπεζας με έδρα την Ουάσινγκτον ακολούθησε την εκτίμηση που διατύπωσε την Τρίτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ότι ο πληθωρισμός το επόμενο έτος θα είναι ταχύτερος απ’ ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου αντιμετωπίζει πλέον ασθενέστερη ανάπτυξη από ό,τι προηγουμένως.

“Παρά όλα αυτά τα σοκ, δεν είδαμε καμία μεγάλη οικονομία να έχει πραγματικά προβλήματα – αλλά τα καλά νέα ουσιαστικά τελειώνουν εδώ, σωστά;”. Ο Gill δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο των ετήσιων συνεδριάσεων των παγκόσμιων δανειστών. “Το πρόβλημα τώρα είναι ότι, λόγω των υψηλών επιτοκίων, των υψηλών επιτοκίων που αναφέρατε, η ανάπτυξη επιβραδύνεται πολύ”

Ο Gill ανέφερε το παράδειγμα της δεκαετίας του 1970, όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε επίσης σε υψηλά επίπεδα επί μεγάλο χρονικό διάστημα τα επιτόκια, και είπε ότι ένα μάθημα τότε ήταν ότι ο κύκλος σύσφιξης δεν διαρκούσε μόνο ένα ή δύο χρόνια.

“Αφησε περίπου 24 οικονομίες χρεοκοπημένες”, είπε. “Θα πρέπει να περιμένουμε ότι κάποιες χώρες θα μπλέξουν τώρα σε μπελάδες”

Το πρόβλημα είναι ότι τα έθνη με μεγάλο ύψος δανείων αντιμετωπίζουν στη συνέχεια ένα φαινόμενο “εκτόνωσης” των ιδιωτικών επενδύσεων, παρατήρησε ο Gill.

“Αν κοιτάξετε τη Βραζιλία για παράδειγμα, αν κοιτάξετε μερικές από αυτές χώρες, δεν βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση χρέους, αλλά εξαιτίας αυτού του φαινομένου του εκτοπισμού του υψηλού δημόσιου χρέους στις ιδιωτικές επενδύσεις, η ανάπτυξη της Βραζιλίας επιβραδύνεται σταθερά, και αυτό παρατηρείται σε όλο τον κόσμο”, είπε.

Ο Banga προσέφερε κάποια αισιοδοξία στα σχόλιά του.

“Η παγκόσμια οικονομία βρισκόταν σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι όλοι θα περιμέναμε πέρυσι τέτοια εποχή”, είπε, προσθέτοντας ότι “δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να μειώνεται”

Πηγή: bloomberg.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο