Προειδοποίηση από την ΕΚΤ στις χώρες της ευρωζώνης

ΕΚΤ επιτοκίων

ΕΚΤ τράπεζες

Οι χώρες της ευρωζώνης δεν θα πρέπει να μειώσουν τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας των τραπεζών και ορισμένες θα πρέπει ακόμη και να τα αυξήσουν, δεδομένων των κερδών ρεκόρ στον τομέα και των νεφών στον ορίζοντα, δήλωσε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).


Ο δανεισμός έχει σχεδόν σταματήσει στην ευρωζώνη τον τελευταίο χρόνο, καθώς τα υψηλά επιτόκια της ΕΚΤ αποθάρρυναν τους δανειολήπτες και τους δανειστές, βοηθώντας να τρυπήσουν τις φούσκες των ακινήτων σε πλουσιότερες χώρες όπως η Γερμανία.


Ωστόσο, η ΕΚΤ δήλωσε ότι οι εθνικές αρχές θα πρέπει να διατηρήσουν αποθέματα ασφαλείας που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τις τράπεζες να απορροφήσουν τις ζημίες, σημειώνοντας ότι τα ακίνητα παραμένουν υπερτιμημένα και το χρέος υψηλό σε ορισμένες χώρες.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο υποστηρίζει τις εθνικές αρχές που σχεδιάζουν να αυξήσουν τις απαιτήσεις κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας», ανέφερε η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της.


Σημείωσε ότι οι τράπεζες σημείωσαν κέρδη ρεκόρ — κυρίως ως αποτέλεσμα του επιτοκίου ρεκόρ που κερδίζουν από τις καταθέσεις τους στην ΕΚΤ — και είχαν άφθονο χώρο πάνω από τις τρέχουσες κεφαλαιακές απαιτήσεις τους.

«Η περαιτέρω συσσώρευση αποδεσμεύσιμων κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας για την αντιμετώπιση ευπαθειών και την ενίσχυση του μακροπροληπτικού χώρου παραμένει επιθυμητή σε ορισμένες χώρες, καθώς οι επικρατούσες συνθήκες στον τραπεζικό τομέα περιορίζουν τους κινδύνους φιλοκυκλικότητας», ανέφερε η ΕΚΤ.


Οι Κάτω Χώρες έχουν το υψηλότερο αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας, σχεδιασμένο να προστατεύει τις τράπεζες από ζημίες σε περίπτωση ύφεσης, στο 2% του ενεργητικού τους. Η Γερμανία και η Γαλλία το έχουν ορίσει στο 0,75% και 1% αντίστοιχα.


Η ΕΚΤ υποστήριξε επίσης τη διατήρηση περιορισμών στον ενυπόθηκο δανεισμό, ο οποίος ορίζει, για παράδειγμα, πόσα μπορεί να δανειστεί ένας πελάτης σε σχέση με το εισόδημά του ή την αξία του ακινήτου.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο