Προειδοποίηση Morgan Stanley για την κατάσταση την οικονομίας των ΗΠΑ

καταναλωτικού κλίματος

Η τελευταία έρευνα καταναλωτικού κλίματος, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, υποχώρησε τον Ιούνιο σε χαμηλό επτά μηνών. Αλλά οι λεπτομέρειες της έκθεσης είναι ακόμη χειρότερες από ό, τι υποδηλώνει ο τίτλος.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Morgan Stanley, με επικεφαλής τον Mike Wilson, λένε ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι να εξετάσουμε τη διαφορά μεταξύ του μέτρου των τρεχουσών συνθηκών και των προσδοκιών.

καταναλωτικού κλίματος

«Η ταχύτητα και το μέγεθος της πτώσης είναι αξιοσημείωτα με αυτό το spread να κάνει χαμηλά όλων των εποχών που χρονολογούνται από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Αυτό είναι δύσκολο να απορριφθεί ως εσφαλμένο σημείο δεδομένων, κατά την άποψή μας, και ευθυγραμμίζεται με την επίμονη έκκληση μας ότι η υγεία της οικονομίας και των καταναλωτών δεν είναι τόσο ισχυρή όσο υποδηλώνουν τα βασικά στοιχεία για το ΑΕΠ», λένε ο Wilson και η ομάδα του.

«Αντ’ αυτού, πιστεύουμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια μη ισορροπημένη οικονομία των “εχόντων” και των “μη εχόντων”».

Η αιτία είναι αρκετά απλή – ενώ ο πληθωρισμός μπορεί να υποχωρεί, τα επίπεδα τιμών δεν είναι, και αυτό οδήγησε τις προσδοκίες των καταναλωτών για κέρδη πραγματικού εισοδήματος τα επόμενα πέντε χρόνια να πέσουν.

Η ομάδα της Morgan Stanley λέει ότι η ίδια δυναμική παίζεται και στη χρηματιστηριακή αγορά, όπου το εύρος ήταν στενό και όπου οι μικρές κεφαλαιοποιήσεις και ο εξίσου σταθμισμένος δείκτης υποαποδίδουν.

Ο δείκτης S&P 500 SPX έχει κερδίσει 14% φέτος, έναντι αύξησης 3% για τον δείκτη S&P 500 equal-weight XX:SP500EW και πτώσης 2% για τον δείκτη Russell 2000 RUT.

“Συμπερασματικά, δεν βλέπουμε τον λόγο για τον οποίο αυτή η συρρίκνωση της ηγεσίας και η προκατάληψη ποιότητας θα αλλάξουν βραχυπρόθεσμα, καθώς παραμένουμε σε μια οικονομία του τέλους του κύκλου όπου η ισχυρή δημοσιονομική πολιτική βοηθά να διατηρηθούν τα επιτόκια πολύ υψηλά για πολλούς οικονομικούς συμμετέχοντες – μια δυναμική που επιβεβαιώνεται από την ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων”, λένε. «Εν ολίγοις, το μείγμα πολιτικής παραγκωνίζει τις περισσότερες επιχειρήσεις και τους καταναλωτές και αυτό το φαινόμενο φτάνει τώρα σε ένα σημείο όπου μπορεί να επηρεάσει τα συγκεντρωτικά δεδομένα, εκτός εάν αλλάξει σημαντικά η πολιτική».

Τούτου λεχθέντος, η πολιτική μπορεί να αλλάξει σύντομα – η Morgan Stanley αναμένει ότι οι μειώσεις των επιτοκίων της Fed θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο, μετά τα εκπληκτικά ήμερα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας για τις τιμές καταναλωτή και παραγωγού.

καταναλωτικού κλίματος

Λένε ότι αυτό που λειτουργεί όταν η Fed αρχίζει να μειώνει είναι η ανάπτυξη μεγάλης κεφαλαιοποίησης. «Πιστεύουμε ότι αυτό έχει να κάνει με την ιδέα ότι η Fed συχνά μειώνει τα επιτόκια αργότερα στον κύκλο, καθώς η ονομαστική ανάπτυξη επιβραδύνεται. Αυτή είναι συνήθως μια εποχή που η αγορά πληρώνει για την ποιότητα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και τα κοσμικά ακίνητα ανάπτυξης», λένε ο Wilson και οι συνάδελφοί του.

Αυτού του είδους οι εταιρείες εμφανίζονται σε αυτό που η Morgan Stanley αποκαλεί λίστα αγοράς φρέσκου χρήματος – με CenterPoint Energy CNP, -0,16%, Coca-Cola KO, +0,07%, Colgate-Palmolive CL, -0,15%, McDonald’s MCD, -0,05%, Mondelez International MDLZ, -0,38%, SBA Communications SBAC, -0,53%, Verizon Communications VZ, -0,28% και Walmart VZ, -0,28%.

πηγή:www.marketwatch.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο