Προειδοποίηση PBOC για την πιστωτική επέκταση

εξαγωγές

κεντρική τράπεζα

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας (PBOC) προειδοποίησε την Πέμπτη κατά της “μονόπλευρης” επιδίωξης της πιστωτικής επέκτασης, αφού τα στοιχεία έδειξαν επιβράδυνση του τραπεζικού δανεισμού, υποσχόμενη να δώσει προτεραιότητα στην ποιότητα των πιστώσεων έναντι του μεγέθους και να προχωρήσει στην αναζωογόνηση των υφιστάμενων δανείων.

Ο νέος τραπεζικός δανεισμός στην Κίνα αυξήθηκε λιγότερο από ό,τι αναμενόταν τον Μάρτιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ η ευρύτερη πιστωτική ανάπτυξη έφτασε σε χαμηλό επίπεδο ρεκόρ, ενισχύοντας την υπόθεση ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε περισσότερα μέτρα τόνωσης της οικονομίας για να συμβάλει στην επίτευξη του φιλόδοξου στόχου για την ανάπτυξη.

Η κεντρική τράπεζα θα διοχετεύσει περισσότερα κεφάλαια στην τεχνολογική καινοτομία, την πράσινη παραγωγή και τις μικρές επιχειρήσεις, δήλωσε η επιτροπή του κομμουνιστικού κόμματος της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBOC) σε άρθρο της στην επίσημη εφημερίδα People’s Daily.

“Με τη μετάβαση της οικονομίας από την ανάπτυξη υψηλής ταχύτητας στην ανάπτυξη υψηλής ποιότητας, . . . είναι ακόμη πιο απαραίτητο να αλλάξει η παραδοσιακή νοοτροπία της μονόπλευρης επιδίωξης της κλίμακας και να καθιερωθεί η έννοια της προτεραιότητας στην ποιότητα και την αποτελεσματικότητα”, δήλωσε η PBOC.

“Η κατανομή των πιστώσεων θα πρέπει τελικά να είναι σύμφωνη με τις ανάγκες της υψηλής ποιότητας ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας. Το κλειδί είναι να κατανοήσετε καλά το επίπεδο και όχι όσο περισσότερα, τόσο καλύτερα”.

Η κεντρική τράπεζα θα καθοδηγήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διατηρήσουν ισορροπημένη κατανομή των πιστώσεων και να ενισχύσουν τη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα της αύξησης των δανείων, αναφέρεται.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναπτύχθηκε ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν το πρώτο τρίμηνο, αλλά αρκετοί δείκτες του Μαρτίου, όπως οι επενδύσεις σε ακίνητα, οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή, έδειξαν ότι η εγχώρια ζήτηση παραμένει ασθενής, επιβαρύνοντας τη δυναμική.

Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι το 2024 η αύξηση της προσφοράς χρήματος και της συνολικής κοινωνικής χρηματοδότησης – ένα ευρύ μέτρο των πιστώσεων και της ρευστότητας στην οικονομία – θα ανταποκρίνεται στους αναμενόμενους στόχους για την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

“Η αναζωογόνηση των υφιστάμενων πιστώσεων έχει μεγάλη σημασία για τη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών προς την πραγματική οικονομία”, προστίθεται.

Η κεντρική τράπεζα θα λάβει μέτρα για να απελευθερώσει χρηματοοικονομικούς πόρους που δεν χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά από ορισμένες επιχειρήσεις και τομείς, ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα ανεξόφλητα δάνεια γουάν της Κίνας προσεγγίζουν τα 250 τρισεκατομμύρια γουάν (34,55 τρισεκατομμύρια δολάρια).

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο