Προειδοποίηση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ανάπτυξη

ανάπτυξη

οικονομία ανάπτυξη

Η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε την Τρίτη ότι οι ισχυρότερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις της οικονομίας των ΗΠΑ την ώθησαν να αναθεωρήσει ελαφρώς τις προοπτικές της για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2024, αλλά προειδοποίησε ότι η συνολική παραγωγή θα παραμείνει πολύ κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα έως το 2026.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε στην τελευταία έκθεσή της για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές ότι η παγκόσμια οικονομία θα αποφύγει μια τρίτη συνεχόμενη πτώση στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ από ένα σημαντικό άλμα μετά την πανδημία το 2021, με την ανάπτυξη του 2024 να σταθεροποιείται στο 2,6%, αμετάβλητη από το 2023.

Αυτό είναι αυξημένο κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από τις προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Ιανουάριο, κυρίως λόγω της ισχυρής ζήτησης των ΗΠΑ.

«Κατά μία έννοια, βλέπουμε τον διάδρομο για μια ομαλή προσγείωση», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ayhan Kose σε συνέντευξή του στο Reuters, σημειώνοντας ότι τα απότομα υψηλότερα επιτόκια έχουν μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας και άλλες διαταραχές στις ΗΠΑ ή σε άλλες μεγάλες οικονομίες.

«Αυτά είναι τα καλά νέα. Αυτό που δεν είναι καλά νέα είναι ότι μπορεί να έχουμε κολλήσει στην αργή λωρίδα», πρόσθεσε ο Kose.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει παγκόσμια ανάπτυξη 2,7% τόσο το 2025 όσο και το 2026, επίπεδο πολύ χαμηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο 3,1% τη δεκαετία πριν από τον COVID-19. Προβλέπει επίσης ότι τα επιτόκια τα επόμενα τρία χρόνια θα παραμείνουν διπλάσια από τον μέσο όρο της περιόδου 2000-2019, διατηρώντας ένα φρένο στην ανάπτυξη και προσθέτοντας πίεση χρέους στις αναδυόμενες αγορές που έχουν δανειστεί σε δολάρια.

Οι χώρες που αντιπροσωπεύουν το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού και του ΑΕΠ θα δουν ασθενέστερη ανάπτυξη έως το 2026 από ό,τι πριν από την πανδημία, ανέφερε η έκθεση.

«Οι προοπτικές για τις φτωχότερες οικονομίες του κόσμου είναι ακόμη πιο ανησυχητικές. Αντιμετωπίζουν τιμωρητικά επίπεδα εξυπηρέτησης του χρέους, περιορίζοντας τις εμπορικές δυνατότητες και δαπανηρά κλιματικά φαινόμενα», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Indermit Gill, προσθέτοντας ότι οι χώρες αυτές θα συνεχίσουν να χρειάζονται διεθνή βοήθεια για να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες τους.

Η έκθεση περιέχει ένα εναλλακτικό σενάριο «υψηλότερων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» επιτοκίων, στο οποίο ο επίμονος πληθωρισμός στις προηγμένες οικονομίες διατηρεί τα επιτόκια περίπου 40 μονάδες βάσης πάνω από τη βασική πρόβλεψη της τράπεζας, μειώνοντας την παγκόσμια ανάπτυξη του 2025 στο 2,4%.

Βελτίωση των ΗΠΑ

Η ισχυρή ζήτηση και οι υψηλότερες αναγνώσεις του πληθωρισμού στις ΗΠΑ έχουν καθυστερήσει τις προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων της Federal Reserve και η οικονομία των ΗΠΑ αψηφά τις προβλέψεις για ύφεση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, σύμφωνα με την έκθεση. Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει τώρα ανάπτυξη 2,5% στις ΗΠΑ για το 2024 – που ταιριάζει με τον ρυθμό του 2023 – και απότομα αυξημένη από την πρόβλεψη του Ιανουαρίου για 1,6%.

Ο Kose δήλωσε ότι η αναβάθμιση των ΗΠΑ αντιπροσωπεύει περίπου το 80% της προστιθέμενης παγκόσμιας ανάπτυξης από τις προβλέψεις του Ιανουαρίου.

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναβάθμισε επίσης την πρόβλεψη ανάπτυξης της Κίνας για το 2024 στο 4,8% από 4,5% τον Ιανουάριο, κυρίως λόγω των αυξημένων εξαγωγών που αντιστάθμισαν την ήπια εγχώρια ζήτηση. Ωστόσο, προβλέπει ότι η ανάπτυξη της Κίνας θα μειωθεί στο 4,1% το 2025 εν μέσω αδύναμων επενδύσεων και καταναλωτικής εμπιστοσύνης και συνεχιζόμενης ύφεσης στον τομέα των ακινήτων.

Η Ινδία είδε επίσης μια προβλεπόμενη αναβάθμιση για το 2024 στο 6,6% από 6,4% τον Ιανουάριο εν μέσω ισχυρής εγχώριας ζήτησης.

Η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε την πρόβλεψη ανάπτυξης της Ιαπωνίας για το 2024 στο 0,7% από 0,9% λόγω της ασθενούς αύξησης της κατανάλωσης και της επιβράδυνσης των εξαγωγών και της σταθεροποίησης της ζήτησης για τουρισμό. Άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της για την ευρωζώνη το 2024 στο 0,7% εν μέσω συνεχιζόμενων δυσκολιών του μπλοκ με το υψηλό ενεργειακό κόστος και την ασθενέστερη βιομηχανική παραγωγή.

Κίνδυνοι σύγκρουσης

Εκτός από το σενάριο υψηλότερων επιτοκίων, η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε ότι οι μεγαλύτεροι καθοδικοί κίνδυνοι για τις παγκόσμιες προοπτικές περιλαμβάνουν μεγαλύτερες δευτερογενείς επιπτώσεις από τις ένοπλες συγκρούσεις στη Γάζα και την Ουκρανία.

Ένας ευρύτερος πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω διαταραχές στη ναυτιλία και να ωθήσει προς τα πάνω τις τιμές του πετρελαίου και τον πληθωρισμό. Ομοίως, περισσότερη αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε επίσης να διαταράξει τις αγορές πετρελαίου και σιτηρών, ενώ θα πνίξει τις επενδύσεις σε γειτονικές χώρες, ανέφερε η τράπεζα.

Οι αυξανόμενοι εμπορικοί περιορισμοί που προκαλούνται από γεωπολιτικές αντιπαλότητες θα μπορούσαν επίσης να εμποδίσουν την ανάκαμψη της αύξησης του όγκου του παγκόσμιου εμπορίου, η οποία ήταν ελάχιστα αισθητή πέρυσι σε περίπου 0,1%. Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ανάκαμψη στο 2,5% το 2024, από 2,3% στις προβλέψεις του Ιανουαρίου.

Ωστόσο, ανέφερε ότι ο αυξανόμενος προστατευτισμός και οι βιομηχανικές πολιτικές σε πολλές χώρες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περισσότερες ανεπάρκειες στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και να μειώσουν τις επενδύσεις στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες.


Η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε επίσης ότι μια βαθύτερη ύφεση στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, θα παρεμπόδιζε την ανάπτυξη, ειδικά στους εξαγωγείς εμπορευμάτων και στις οικονομίες έντασης εμπορίου.

Από την άλλη πλευρά, η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ξεπερνούν τις προσδοκίες, ενισχύοντας την παγκόσμια ανάπτυξη με χαμηλότερο πληθωρισμό, εάν η αυξημένη παραγωγικότητα και η προσφορά εργασίας λόγω της μετανάστευσης αποδειχθούν επίμονες. Ο χαμηλότερος πληθωρισμός παγκοσμίως, υποστηριζόμενος από την αύξηση της παραγωγικότητας, τις βελτιωμένες αλυσίδες εφοδιασμού και τη χαλάρωση των τιμών των εμπορευμάτων, θα μπορούσε να ωθήσει τις κεντρικές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν τώρα, ενισχύοντας την πιστωτική επέκταση, πρόσθεσε η τράπεζα.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο