Προεκλογικές ελπίδες Σούνακ για μείωση επιτοκίων

χρέους

Σούνακ επιτοκίων

Οι όποιες ελπίδες μπορεί να έχει ακόμα ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ για μια προεκλογική μείωση των επιτοκίων πιθανότατα θα διαψευστούν την επόμενη εβδομάδα, όταν η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) φαίνεται ότι θα σηματοδοτήσει ότι το χαμηλότερο κόστος δανεισμού περιμένει την επόμενη κυβέρνηση της Βρετανίας.

Η BoE κινείται προς μια πρώτη μείωση των επιτοκίων από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού πριν από περισσότερα από τέσσερα χρόνια, ενθαρρύνοντας τον Σούνακ να πει στους ψηφοφόρους που εξακολουθούν να αισθάνονται τις επιπτώσεις της συμπίεσης του κόστους ζωής ότι έρχεται ένα σημείο καμπής.

Δυστυχώς για τον Σούνακ και το Συντηρητικό Κόμμα του, οι πληθωριστικές πιέσεις της Βρετανίας εξακολουθούν να φαίνονται πολύ καυτές για να μειώσει η BoE τα επιτόκια στη συνεδρίασή της στις 20 Ιουνίου – την τελευταία πριν από τις εκλογές – και να ενωθεί με άλλες κεντρικές τράπεζες που το έχουν κάνει.

Δημοσκόπηση του Reuters που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη έδειξε ότι 63 από τους 65 οικονομολόγους πιστεύουν ότι η πρώτη μείωση δεν θα έρθει πριν από την 1η Αυγούστου. Οι περισσότεροι ανέμεναν επίσης νέα μείωση πριν από το τέλος του έτους.

Δύο αναλυτές αναμένουν ότι η πρώτη κίνηση της BoE θα έρθει τον Σεπτέμβριο. Καμία δεν είδε περικοπή την Πέμπτη, μετά τη συνεδρίαση της BoE τον Ιούνιο.

«Έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν», δήλωσε ο Peter Dixon, επικεφαλής της έρευνας EMEA στη Fitch Solutions. «Η ΕΚΤ έχει δράσει, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο το περιβάλλον δείχνει ότι η Τράπεζα μπορεί να περιμένει λίγο περισσότερο. Έξι εβδομάδες δεν πρόκειται να βλάψουν».

Την Τετάρτη, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανέβαλε την έναρξη των μειώσεων των επιτοκίων της για πιθανώς μέχρι τον Δεκέμβριο.

Η προσέγγιση των εκλογών της 4ης Ιουλίου στη Βρετανία εμπόδισε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της BoE να αφήσουν νέους υπαινιγμούς για το τι είναι πιθανό να κάνουν την επόμενη εβδομάδα.

Ο κυβερνήτης Άντριου Μπέιλι και οι συνάδελφοί του ακύρωσαν όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις όταν ο Σούνακ προκήρυξε τις εκλογές στις 22 Μαΐου.

Πληθωριστικές πιέσεις

Η μείωση του κόστους δανεισμού πριν από τις εκλογές μπορεί να θεωρηθεί πολιτικά επικίνδυνη, αλλά δεν θα ήταν χωρίς προηγούμενο: τον Μάιο του 2001 η BoE το έκανε λιγότερο από ένα μήνα πριν οι ψηφοφόροι πάνε στις κάλπες, μέρος μιας σειράς μειώσεων επιτοκίων εκείνο το έτος.

Ωστόσο, πρόσφατα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η BoE δεν θα αντιμετωπίσει προεκλογικό δίλημμα την επόμενη εβδομάδα.

Ενώ ο ονομαστικός πληθωρισμός έχει υποχωρήσει κοντά στον στόχο του 2% της BoE, ήταν πολύ υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν στον βασικό τομέα υπηρεσιών τον Απρίλιο και η αύξηση των μισθών κατά 6% τον Μάιο παρέμεινε περίπου διπλάσια από το επίπεδο που συνάδει με τον στόχο.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαΐου, τα οποία αναμένονται την επόμενη Τετάρτη, μόλις μία ημέρα πριν η BoE ανακοινώσει τα επιτόκιά της, είναι απίθανο να αλλάξουν σημαντικά την εικόνα.

Μόνο δύο από τα εννέα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής ψήφισαν υπέρ της μείωσης των επιτοκίων κατά την τελευταία συνεδρίασή τους τον Μάιο. Ο Μπέιλι – μεταξύ της επταμελούς πλειοψηφίας που δεν υποστήριξε καμία αλλαγή – δήλωσε τότε ότι μια αλλαγή πολιτικής τον Ιούνιο «δεν αποκλείεται ούτε αποτελεί τετελεσμένο γεγονός».

Αλλά αυτό ήταν πριν από τα ισχυρά στοιχεία για τον πληθωρισμό του Απριλίου.

Επιπλέον, η οικονομία της Βρετανίας ξεκίνησε το 2024 σε ισχυρότερη βάση από ό,τι το δεύτερο εξάμηνο του 2023, όταν εισήλθε σε ρηχή ύφεση, αποδυναμώνοντας την υπόθεση για επείγουσα στήριξη.

Οι αναλυτές της Nomura δήλωσαν ότι αναμένουν άλλη μια ψήφο 7-2 υπέρ της διατήρησης του τραπεζικού επιτοκίου στο υψηλό 16 ετών του 5,25% την επόμενη εβδομάδα, αλλά είδαν την πιθανότητα ο υποδιοικητής Dave Ramsden να επανέλθει στην πλειοψηφία σε μια απόφαση 8-1 κατά της περικοπής.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογές, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της 4ης Ιουλίου δεν φαίνεται να έχει σημαντικές άμεσες επιπτώσεις για την BoE.

Το κύριο αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, το οποίο προηγείται πολύ στις δημοσκοπήσεις, παρουσίασε την Πέμπτη το μανιφέστο πολιτικής του με την υπόσχεση να τηρήσει δημοσιονομικούς κανόνες παρόμοιους με εκείνους των Συντηρητικών και να διατηρήσει τον στόχο της BoE για πληθωρισμό 2%.

«Τίποτα δεν πρόκειται να τρομάξει τα άλογα βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Dixon. «Νομίζω ότι θα ήταν μια σχετικά ομαλή παράδοση από νομισματική άποψη».

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο