Προεκλογική στάση αναμονής κοντά στα υψηλά 8ετίας

  • Γράφει ο Απόστολος Μάνθος@chartswar.com

Η αγορά μπαίνει  πλέον στις πέντε τελευταίες  συνεδριάσεις που απομένουν για την πρώτη  εκλογική αναμέτρηση με τους περισσότερους επενδυτές να έχουν ήδη ψηφίσει από την προηγούμενη εβδομάδα την “αποχή” από κάθε σοβαρή επενδυτική κίνηση αναμένοντας έτσι πρώτα τα στοιχεία που θα βγάλει η κάλπη το βράδυ της 21ης Μαΐου και μετά… βλέπουμε. Εκτός απροόπτου μέσα σε αυτό το κλίμα αναμονής ο συνολικός τζίρος θα πέσει κάτω από το μέσο όρο των τελευταίων 20 συνεδριάσεων μην αφήνοντας έτσι και τόσο ευκρινή σημάδια στην άμμο για τη φορά και τη δυναμικότητα της βραχυχρόνιας τάσης.

Από τη μέχρι τώρα ημερήσια διαγραμματική εικόνα  ο Γενικός Δείκτης (το άρθρο γραφόταν το πρωί της περασμένης Πέμπτης) συλλαμβάνεται να δοκιμάζει το μέσο του βραχυχρόνιου ανοδικού καναλιού “Q” στις 1135 με 1130 μονάδες δίχως όμως να έχει τη διάθεση να κινηθεί έντονα ανοδικά ώστε να καταστρατηγήσει τα υψηλά των τελευταίων 8 ετών περίπου στις 1141 μονάδες. Κίνηση η οποία αν έχει τα κατάλληλα θετικά νέα μπορεί να ενεργοποιήσει βίαιη ανοδική εκτόνωση προς την άνω πλευρά του προαναφερόμενου καναλιού μέσα στο εύρος διακύμανσης των 1180 με 1200 μονάδες ή έως και ένα +7% από τις τωρινές τιμές διαπραγμάτευσης.  Από την άλλη, μεγάλης προσοχής χρήζει η περιοχή που ορίζουν η κάτω πλευρά του καναλιού στις 1108 μονάδες και το επίπεδο στήριξης των 1100 μονάδων.

Πιθανή επιβεβαιωμένη καθοδική πυρπόληση της βάσης των 1100 μονάδων θα επιφέρει πλήγμα στο στρατόπεδο των βραχυχρόνιων κυρίως αγοραστών ανοίγοντας τον κατηφορικό δρόμο για τιμές μέσα στη ζώνη των 1055 με 1020 μονάδων. Κάτω από εκεί είναι πολύ πιθανό ο Γενικός Δείκτης να χάσει το διαγραμματικό σκήπτρο των 1000 μονάδων επιφέροντας έντονες ρευστοποιήσεις και σημαντικές αλλαγές επενδυτικής τακτικής  στα μετοχικά χαρτοφυλάκια. Κάτι τέτοιο φυσικά θα μπορούσε να το προκαλέσει μόνο κάποιο δυσάρεστο πολιτικό γεγονός μιας που το διεθνές περιβάλλον δε το συνυπογράφει με τις ευρωπαϊκές αγορές να λαμβάνουν τιμές στα ιστορικά υψηλά.

Προχωρώντας στην ακτινογραφία της ιπποδύναμης του Γενικού Δείκτη διαπιστώνουμε ότι πλέον μόλις 8 εταιρείες  ελέγχουν το 50% της κίνησής του. Η Coca Cola HBC με βαρύτητα 10,14%, η Πειραιώς με 6,98%, η Jumbo με 6,04%, η Εθνική με 5,85%, η Eurobank με 5,60%, ο Μυτιληναίος με 5,45% , η ΔΕΗ με 5,01% και ο ΟΠΑΠ με 5%. Στη τελευταία τώρα ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη της τάξεως του +4,4% η πλέον αρνητική έκπληξη είναι αυτή της μετοχής του Μυτιληναίου (ΜΥΤΙΛ) όπου υπό την πίεση θεσμικών ρευστοποιήσεων έχει απωλέσει ένα -9,82% δίνοντας τιμές μέσα στη σημαντική ζώνη στήριξης των 25,50 με 25 ευρώ. Αντιθέτως θετική εντύπωση προκαλεί το ανέβασμα της Jumbo (ΜΠΕΛΑ) στη τρίτη θέση της κατάταξης με τη μετοχής της να καταγράφει μια ανοδική κίνηση της τάξεως του +13,75% χτυπώντας μάλιστα και νέα ιστορικά υψηλά στη τιμή των 22,76 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ό όμιλος πάει για τον όγδοο συνεχόμενο μήνα ανόδου από τα 13,15 ευρώ στα 22,76 ευρώ ή ένα +73%. Θετική βραχυχρόνια πορεία άνω του +11% έχουν η Coca Cola HBC (ΕΕΕ) με τη μετοχή της να έχει βρεθεί στο κατώφλι των 30 ευρώ και οι δύο τράπεζες  Εθνική  (ΕΤΕ) και Eurobank (ΕΥΡΩΒ) με τις μετοχές τους αντίστοιχα σε  μικρή απόσταση από τα υψηλά πολλών ετών. Με ισχυρές ανοδικές περγαμηνές από τη μέχρι τώρα διαγραμματική τους εικόνα συναντάμε την Πειραιώς και τον ΟΠΑΠ ενώ η μετοχή της ΔΕΗ θέλει να περάσει διακαώς  την ακανθώδη  ζώνη αντίστασης των 8,50 με 8,64 ευρώ ώστε να πάει επιτέλους να δει την τιμή της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στα 9 ευρώ.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ATHEX Large Cap στις τελευταίες συνεδριάσεις έχει διασπάσει ανοδικά τόσο την περιοχή αντίστασης των 2670 μονάδων όσο και τη καθοδική γραμμή βραχυχρόνιας τάσης “L” στις 2700 μονάδες ελευθερώνοντας  έτσι χώρο στους Bulls για να πραγματοποιήσουν μια πιθανή κίνηση «ματ» στο υψηλό των 2795 μονάδων.  Εκεί λοιπόν εάν επιτευχθεί ανοδική απόδραση θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα καθώς δεν υπάρχει στο δρόμο του δείκτη καμία ουσιαστική αντίσταση έως τη ζώνη των 2950 με 3000 μονάδων. Για αυτό άλλωστε οι περισσότεροι αναλυτές τονίζουν ότι εάν φύγει ο πολιτικός μπαμπούλας τα περιθώρια ανόδου της αγοράς είναι κάτι παραπάνω από ισχυρά. Για να μπορέσουμε εδώ να πούμε ότι το εν λόγω σενάριο πάει περίπατο ο δείκτης θα πρέπει να περάσει με φόρα κάτω από το επίπεδο των 2670 με 2655 μονάδων.

Κλείνω με το Τραπεζικό Δείκτη ο οποίος φαίνεται ενόψει και της εκλογικής μάχης ότι πηγαίνει τοίχο – τοίχο  θέλοντας αλλά και δε θέλοντας να καβαλήσει το φράχτη των 900 μονάδων ώστε να συνεχίσει προς το άνω όριο αντίστασης των 955 μονάδων. Λες και υπάρχει στο φράχτη η επιγραφή «Προσοχή ο σκύλος δαγκώνει». Το προηγούμενο πάντως υψηλό που έχει αποτυπωθεί στο ημερήσιο chart τιμών βρίσκεται στις  955 μονάδες. Ασφαλές πέρασμα πάνω από εκεί δίχως πολιτικά «δαγκώματα» θα δώσει τα επενδυτικά πατήματα για τη κατάκτηση των 1000 μονάδων και στο Τραπεζικό Δείκτη. Εδώ το σημείο που θέλει ιδιαίτερη προσοχή προς αποφυγή κατολισθήσεων βρίσκεται στις 815 μονάδες.

Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της Πέμπτης  για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο